torstai 28. toukokuuta 2015

Vignobles Rollet Chateau du Vieux Guinot 2010 Saint-Emilion Grand Cru, Ranska

Chateau du Vieux Guinot 2010, St Emilion, Viiniblogi, viiniarviot, erittäin hyvä viini, grillausviini, Ranska, punaviinit
Chateau du Vieux-Guinot 2010.

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 – erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Arvio
Tiedätkö sen tunteen, joka syntyy kun vetää parhaat nahkahanskat käteen juuri ennen ulos lähtöä? Kaikki on yhtäkkiä selkeää ja olet valmis. Hyvä Bordeaux’n viinin ystävä, tämä viini istuu kuin hanska käteen. 

Syvä, rubiininpunainen väri havaitaan alkajaisiksi. Tuoksu on intensiivinen. Se tarjoaa runsain mitoin tummia marjoja, kirsikoita ja kypsää luumua. Tammikypsytys tuntuu selkeänä vaniljaisuutena sekä kevyenä paahteena. Myöhemmin tuoksusta avautuu myös hienovaraisesti kehittyneempiä elementtejä: maata ja metsäpohjaa, nahkaa, jopa hiukan hikeä.

Ensimaku on suorastaan kipakan hapokas ja tiivis. Hapokkuuden rinnalle nousee keskimaussa viinin täyteläinen paino. Runsaat, samettiset tanniinit ovat laadultaan suuntäyttäviä, hyvin kypsiä ja hienojakoisia. Hedelmäisyys on verrattain runsasta riittäen vastaamaan happorakenteen napakkuuteen. Aromeista tulevat esille kirsikat ja luumut sekä runsas pippurisuus ja nahka. Tammen vaniljaisuus ja paahde pyöristävät makua. Kirsikkainen jälkimaku jatkuu pitkään. Kokonaisvaikutelma on täyteläinen, tasapainoinen ja konsentroitunut. Kaikki toimii yhteen verrattoman hyvin.

Kunnon pihvi istuu tälle täyteläiseen herkkuviiniin kuin se yllämainittu silkkivuorattu hanska kätöseen. Grillattu entrecote tai ulkofile ja olet taivaassa. Viinin happorakenne ja aromikkuus sopivat erityisesti riistaruokiin. Pariloitu maksa, maksapateet ja juustot kutsuvat tätä viiniä luokseen yhtälailla.

Tiedot
Hinta:
EUR 22.99 verkkokauppa weinvorteil.de
DKK 100 (EUR 13.50) per lasi viinibaari Tire Bouchon, Kööpenhamina
DKK 169 (EUR 18) viinikauppa Kjaer Sommerfeldt, Kööpenhamina
Maa ja alue: Ranska, St. Emilion Grand Cru
Rypäleet: Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 16%, Cabernet Franc 14%
Valmistaja: Vignobles Rollet
Saatavuus: Ei Alkon listoilla

Taustaa
Ranskalaisen viinin hinta on kehittynyt korkeaksi sen kansainvälisen arvostuksen, tunnettuuden ja pitkäikäisen luokitteluhistorian myötä. Ja mitä hienompi appellaatio ja tuottaja, sitä tähtitieteellisemmistä rahatukuista puhutaan. Siksi viinistään makua ja aistielämyksiä (pikemminkin kuin investointikohdetta) hakevan ranskalaisen viinin ystävän kannattaa olla ennakkoluuloton, vaikka lepokitka totutusta irtautumiseen olisi kova. Astahtaminen ulos kaikkien tuntemien Chateau’iden ja Domaine’ien hierarkiasta tekee hyvää lompakolle ja henkiselle tasapainolle.

Etenkin tässä viiniarvioissa käsillä olevan St. Emilionin pittoreskin keskiaikaisen kaupungin liepeiltä löytyy aivan jäätävän hintaisia Grand Cru Classé A ja B –viinejä. Näistä alaspäin, St Emilion Grand Cru-alueen tuotantoon luistattamalla (siis ilman classée-luokkaa) saatat löytää viiniä, joka edustaa kuuluisan viinialueen huippua, ja jollainen nyt arvioitu viini mielestäni on. Huippuviinien ja todella laadukkaiden viinien välinen laatuero on usein hämmästyttävän pieni. 

Selvä. Mutta St. Emilion Grand Cru viinejä tuotetaan St. Emilionissa 160000 hehtolitraa vuodessa. Nettiviinikaupat kehuvat tuotteitaan, totta kai, ja tuottajat kertovat nettisivuillaan terroirin olevan tärkein asia koskaan milloinkaan. Mistä siis voi tietää oikeasti, mikä viini on ostamisen arvoinen?

Voit tehdä laiskan naisen ratkaisun, joihin minä olen erikoistunut. Kokemukseni mukaan kannattaa luottaa ranskalaisiin itseensä. Mene kohtuuhintaiseen, hyvästä ruoastaan tunnettuun ranskalaisten pitämään ranskalaiseen ravintolaan missä tahansa Euroopan kaupungissa ja katso viinilistaa. Mitä St. Emilion Grand Cru’ta he myyvät laseittain? Laseittain myytävistä viineistä se on kalleimmasta päästä, kyllä, mutta se ei ole myöskään se hedelmäinen välimallin yleisviini, joka maistuu kaikille asiakkaille eikä ärsytä ketään muuta kuin viiniharrastajaa. Ranskalaisella kulinaristisella ylpeydellä ei nimittäin myydä kalliilla rahalla huonoa viiniä. Tämä kallein laseittain saatava viini on se ranskalaisen maun mukainen, vielä kohtuuhintainen laatuviini. Bingo.

Kuitenkin ovelista ovelinta kukkaron kannalta on nähdä vaivaa ja seikkailla vähäsen. Voit heittää Grand Cru –viineillä vesilintua ja katsastaa St. Emilion AC –luokitellut viinit sen satelliittialueilta (Montagne, Saint-Georges, Lussac ja Puisseguin). Hinta-laatusuhde on todennäköisesti huikeasti parempi, kuin Grand Cru-alueella, mutta mitään en voi luvata.

Mutta todellinen oveluushifistelijä jatkaa viiniherkkujen metsästämistä maailmanmaineikkaan St. Emilionin alueen ulkopuolella sijaitseville, mutta läheisille, suhteellisesta tuntemattomuudesta esiin kamppaileville, luokitelluille viinialueille. Niiden etuna ovat samat, alueen kulttuuriin kuuluvat, hyväksi koetut rypälesekoitteet (Merlot, johon yhdistettynä Cabernet Franc ja Sauvignon), kuta kuinkin sama mantereellinen ilmasto ja yhtä pitkät viinintekemisen perinteet, mutta haittonaan ihan inasen väärä maapläntti. Koska niillä ei ole St. Emilionin brändiä jolla ratsastaa, ne kilpailevat laadulla - viininmaistelijalle merkittävimmällä tekijällä. Hurraa ja kyllä kiitos! Tällaisia huikean hinta-laatusuhteen alueita ovat esimerkiksi St. Emilionista itään levittäytyvät Cotes de Francs ja Cotes de Castillon, joissa laadun eteen on jo vuosikymmeniä tehty hartiavoimin töitä.  

Toki saatat tällaisilla seikkailuilla luiskahtaa välillä hirmuiseen pulloon ja joudut leipomaan viinisuklaakakkua (resepti täältä) pullosta eroon päästäksesi, mutta ei sekään ole niin paha kohtalo ihmiselle. Santé!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti