tiistai 5. toukokuuta 2015

Fenocchio Barolo 2010, Barolo DOCG, Piemonte, Italia

Viiniarviot, Barolo, Piemonten viinit, Piemonte, Fenocchio Barolo 2010, Fenocchio Barolo 2011, viiniblogi
Fenocchio Barolo 2010

Arvio
Punaisessa, keski-intensiivisessä värissä on tiilen taittoa. Näinkin nuoressa viinissä väri on alkanut Nebbiololle tyypilliseen tapaan kehittyä ja ohentua. Tuoksu on intensiteetiltään keskitasoa, vaikka siinä on lupaavaa kompleksisuutta. Ensin tuoksuvat kukat, orvokit, orvokkien mesi ja ruusut. Tämän jälkeen tulevat punaiset ja tummat marjat: vadelma, karhunvatukka ja hapankirsikka. Taustalla on yrttisyyttä ja  lakritsia. Tammesta saa kiinni, mutta vain lievästi. Suussa puolestaan vaikutuksen tekevät räväkät tanniinit,  joita tasapainottavat runsas alkoholisuus, hedelmäisyys ja keskitasoinen hapokkuus. Maun aromit jatkavat tuoksun vaikutelmaa. Kukkaista hedelmäisyyttä riittää, vaikka tanniinit ovat kuivattavan tuntuvaiset. Jälkimaku jatkuu kukkaisena pitkään. Tässä viinissä on tasapainoa, eleganssia ja potentiaalia. Rinnalleen Barolo vaatii jämäkän liharuoan: riistaa tai naudan sisäfilepihvin. 

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 – erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Tiedot
Hinta: 2011 Alkossa 30,20e, 2010 Kööpenhaminassa Terroiristenissa 235 DKK/pullo (31e)
Maa ja alue: Italia, Piemonte, Barolo (Monforte ja Barolo)
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Valmistaja: Giacomo Fenocchio
Alc.vol: 14%
Saatavuus: Vuosikerta 2011 Alkon nro 428997. (2010 ei Alkon listoilla.)

Taustaa
Tämä Giacomo Fenocchion Barolo on sikäli tyypillinen alueensa tuote, että siinä on Nebbiolo-rypäleitä kahden eri profiilin viinialueilta. Montforten alueen rypäleillä on haettu viiniin tanniinista muskelia ja särmää, kun taas Barolon alueen rypäleet tuovat viiniin eleganssia ja kukkaista parfyymiä. Tavoitellussa kokonaisvaltaisuudessa on onnistuttu. Vuosikerta 2010 oli erityinen Baroloille. Viileät ja sateiset säät tuottivat jo varhain tasapainossa olevia mutta erityisen ikääntymiskykyisiä Baroloita. Tämäkin viini on jo nyt juotavissa, mutta hyötyisi 7-8 vuoden varastoinnista saavuttaakseen aromiensa huipun ja jalostaakseen tanniininsa.

Alkon valikoimassa on tästä viinistä vuoden 2011 vuosikerta, joka ei ollut hullumpi olosuhteiltaan sekään. Sää oli merkittävästi lämpimämpi ja erityisesti kuivempi kuin vuonna 2010. Lämmin 2011 vuosikerta tuotti kenties aromeiltaan vähemmän kompleksisia Baroloita, mutta tanniinit heijastelevat rypäleiden kasvupaikkoja edelleen odotetusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti