lauantai 16. toukokuuta 2015

Charles Smith Boom Boom! Syrah 2013 Washington State, USA

Charles Smith, Boom Boom, punaviinit, viiniblogi, viiniarviot, Syrah
Boom Boom! Syrah 2013.

Arvio
4/5 tähteä
Erittäin hyvä viini

Nyt on rock’n’rollia lasissa, hyvät ihmiset! Syvä rubiininpunainen väri on kirkas. Tuoksussa on ensin paljon punaisia ja tummia marjoja: mustikkaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa, luumua. Niitä seuraavat runsaat yrtit, mustaherukan lehdet ja hienoinen balsamicon tuoksu. Pippuria ja maanläheistä eläimellisyyttäkin on kunnolla. Tammi antaa viiniin hienovaraisesti vaniljaa. Suutuntuma on pehmeä, pyöreä ja täyteläinen. Keskimaussa tuntuvat erityisesti tummat marjat ja hedelmät. Luumuisuus johtaa karhunvatukan ja mustikan ollessa vahvasti läsnä. Hapokkuus on keskitasoa kuten tanniinitkin. Pitkä jälkimaku on viehättävällä tavalla yrttinen ja pippurinen.

Olisi väärin sanoa, että tämä viini on ”easy drinking”. Pikemminkin sanoisin, että tässä viinissä on kylliksi pyöreyttä hedelmäisempien viinien ystävälle, mutta kylliksi rotia tanniineihin ja happoon ihastuneille. Ruoaksi Boom Boom!in kanssa kävisi erinomaisesti laaja kirjo kesäisiä grillattavia liha- ja kasvisruokia. Myös lammas maistuisi tämän yrttisen viinin kanssa upealta. Mikseivät kovat juustotkin. Ylen hapokkaat ruoat jättäisin sikseen, koska tämän viinin hapot eivät siinä tapauksessa kykenisi aivan kynnelle ja viini voisi latistua.

Hieno, moniulotteinen, tasapainoinen ja silti rento viini. Erinomainen hinta-laatu. Suosittelen!

Tiedot
Hinta:
EUR 19,90 Viinitkotiin.com
DKK 149 (EUR 20) Smalle Vine viinikauppa, Kööpenhamina
DKK 100 (EUR 13) per lasi, Falernum viinibaari, Kööpenhamina
Maa ja alue: USA, Washington State
Rypäleet: 97% Syrah ja 3% Viognier
Alc vol: 13,5%
Valmistaja: Charles Smith Wines
Saatavuus: Ei Alkon listoilla.

Charles Smith. (Kuva: Charles Smith Wines.)

Taustaa
Kun nautit Boom Boom!ia, olet todellisen Juuri-Nyt-viini-ilmiön äärellä. Viinimaailman kuuma nimi Charles Smith on skandinaaviessa kulttuurissa marinoitu amerikkalainen rokkiäijä. Hän syntyi Kaliforniassa, päätyi rakkauden vetämänä Tanskaan, josta elämä kieräytti hänet edelleen Washingtoniin (osavaltio, ei kaupunki; länsi-, ei itärannikolla) viinintekijäksi. Siinä välissä hän kiersi bändinsä kanssa, joi paljon viiniä ja tapasi road tripillä ranskalaisen viinintekijän, joka Charlesin tavoin piti Syrah-viineistä. Syntyi lukuisia viiniyrityksiä, joista Charles Smith Winesin tuote on mm. lasissamme juuri nyt koipiaan kauniisti ojenteleva Boom Boom! Syrah.

Rokkimies osaa rokata myös viinimiehenä. Tämä itseoppinut artisaaniviinintekijä on valittu vuonna 2009 Food & Wine Magazinen toimesta vuoden viinintekijäksi (Winemaker of the Year) ja vuonna 2014 Wine Enthusiast teki samoin. Hänellä on ainoana maailmassa molemmat epiteetit. Charles Smith kertoo tekevänsä viinejä "modernistiprojektinsa" mukaisesti. Tarkoitus on tarjota maukkaita kasvuympäristöä ja lajiketta ilmaisevia viinejä, jotka ovat modernin ihmisen odotusten mukaisesti heti valmiita nautittaviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti