perjantai 22. toukokuuta 2015

Nebbiolo: uniikit aromit ja räväkkä rakenne

Nebbiolon aromit. Kuva: wakawakawinereviews.com

Asia kerrallaan
Viimeksi ajattelin kertoa teille Barolo-vertikaalista, johon osallistuin, mutta laitan nyt itseni kuriin ja annan vielä jännityksen tiivistyä. Nimittäin ennen kuin aloitan vuosikertojen ja Barolon maantieteellisten alueiden vertailun toisiinsa viinien valossa, on parasta ottaa Nebbiolo-rypäle työn alle. Tässä jutussa keskityn Nebbiolon tyypillisiin aromeihin ja rakenteeseen. Alustan ensin rypäleestä hiukan lisää edellisen juttuni jatkoksi. Näin olemme valmiita kaivautumaan seuraavissa jutuissa Barolon maaperän ja vuosikertojen profiileihin. Asia kerrallaan, Leidi, asia kerrallaan!

Nebbiolon luonteesta
Nebbiolon nimi saattaa tulla sumuista, jotka ovat syksyisessä Piemontessa tyypillinen näky (ital. nebbia=sumu). Mutta myöskin on mahdollista, että nimi viittaa rypäleen jalouteen (ital. nobile=jalo). Varmaa on, että Nebbiolo on niin kiinnittynyt Piemonteen, ettei se suostu tekemään mitään järkevää, jos se raahataan pois kotoa. Ja Piemontessakin se on herkkis. Vuosikerran säät, kasvumaaperän mineraalisuus ja rakenne sekä kunkin palstan mikroilmasto heijastuvat Nebbiolo-rypäleen aromeihin ja siitä tuotettujen viinien rakenteeseen välittömästi. Herkkyytensä ohella Nebbiolo on rypäleeksi myös arvaamaton ja vähän boheemi. Se rönsyää sinne sun tänne ja kasvattaa mieluummin lehtiä kuin rypäleitä. Siksi jatkuva karsiminen on hyvä rypälesadon edellytys. Työlästä! Lisäksi Nebbiolo muuntautuu geneettisesti, minkä seurauksena sen ominaisuudet vaihtelevat voimakkaasti muunnoksesta toiseen. Se voi olla runsassatoinenkin tai sitten ei. Kaikki tämä yhteenlaskettuna Nebbiolo-viinin teko on sekä taidetta ja että tiukkaa käsityötä. Tavoitteena ei voi olla viinin tasainen laatu vuosikerrasta toiseen, vaan korkea laatu, joka heijastaa kunkin vuosikerran olosuhteita.

Ihastuttavan kompleksinen aromikirjo
Nebbiolon viehätys on sen ainutlaatuisessa aromikkuudessa, joka kehittyy ajan kanssa huomattavan moniulotteiseksi bouquet'ksi. Kansainväliseksi Barolo-sloganiksi muodostunut ”tar and roses” kuvaakin Nebbiolon aromimaailmaa hyvin kapeasti, vaikka tiivistää hienosti sen viehätyksen.

Nebbiolon nuoret marja- ja hedelmäaromit ovat punavoittoisia. Punaiset kirsikat ja vadelmat saavat usein rinnalleen myös karhunvatukan ja mesimarjan kaltaisia sävyjä.  Varsinkin kehittyneemmissä viineissä saattaa olla kuivattujen tai säilöttyjen hedelmien aromeja. Ylipäätään hedelmäaromien kirjo on sävyltään usein makea, ei niinkään hapan, kuten laita on esimerkiksi Barberasta samalla alueella valmistetuissa viinessä, joissa aistin tyypillisesti hapankirsikkaa.

Hedelmä ja marja-aromien rinnalla tuoksussa on tyypillisesti kukkaisuutta. Ruusun tuoksu on ominainen Nebbiololle, kuten myös orvokkien makea häivähdys. Kehittyneet viinit saattavat taittua jo parfyymiseen suuntaan, jopa suitsukkeiseen tuoksumaailmaan.

Tervan sävy Nebbiolossa ei ehkä ole suomalaisittain odotetun kaltainen. Me kaikki tiedämme miltä tuoksuu ja maistuu Tervaleijona-pastilli ja siitä valmistettu shotti. Tervalta. No joo, mutta ei. Tervan aromilla tässä yhteydessä tarkoitetaan pikemminkin tuoreen asfaltin tuoksua, jotain savuisen ja öljyperäisen yhdistelmää. Ihan savua sellaisenaan löytyy usein jo nuorista Nebbiolo-viinistä, kuten myös lakritsan tuoksua. Iän kanssa Nebbioloon saattaa kehittyä tervan (siis sen asfaltin), tryffeleiden, sienien, nahan ja tupakan tuoksuja - ja jopa lihaisia umami-aromeita.

Puun aromit eivät perinteisellä tavalla tehdyissä Nebbiolo-viineissä ole tammen aromeita, kuten vaniljaa, koska perinteinen pitkä kypsytys tapahtuu vanhassa, neutraalissa tammessa. Jos taas uutta tammea on käytetty, kuten modernistit saattavat hyvinkin tehdä, on vaniljaa havaittavissa. Metodiin katsomatta (ymmärtääkseni) Nebbiolo-viinistä voi löytää seetripuun aromeita.

Räväkkä rakenne
Nebbiolo on ohutkuorinen lajike, joten äkkiseltään ei arvaisi, että se antaa poikkeuksetta tiukan tanniinisia viinejä. Mutta näin on. Jopa lyhyen, modernin tyylin maseraation aikana irtoaa sen verran tiukkoja tanniineja, että ne vaativat kypsyttelyä. Jos maseraatio on lyhyt, rypäleen ohutkuorisuus  heijastuu viinin verrattain vaaleassa, rubiininpunaisessa värissä. Jos taas tekotapa on perinteinen ja viini käy viikkotolkulla kontaktissa rypälemäskin kanssa, on nuori viini väriltään lähes mustaa sinipunervalla taitteella. Tanniineja on tällöin uuttuneena viiniin erityisen paljon, ja niiden tiukkuus saattaa alkuun tuoda mieleen hiekkapaperin. Pitkä kypsyminen on tarpeen tanniinien pyöristämiseksi.

Kaikkien Nebbiolo-viinien väri vaalenee muutamassa vuodessa. Mustienkin viinien väri taittuu sinipunervasta rubiinin kautta kohti tiilensävyjä viinin reunaa tarkasteltaessa. Alkuun väri-intensiteetiltään vaaleammat viinit muuttuvat pian tiilen punaisiksi ja hiljalleen oransseiksi.

Mutta tanniinit pysyvät, ja niitä ryydittää käytännössä aina korkea hapokkuus. Vanhentuessaan Nebbiolo-viinin aromien kompleksisuus kasvaa, mutta hedelmäisyys pikkuhiljaa vähenee. Alun alkaenkaan ne eivät ole kovin hedelmäisiä viinejä, ja siksi niitä ei voi missään vaiheessa suositella pehmeiden ja hedelmäisten viinien ystäville. Vaikka tanniinit pyöristyvät, on 100% Nebbiolo-viini aina luonteeltaan hyvin kuiva ja rakenteeltaan särmikäs, tanniininen tapaus. Jos puolestaan tällainen happorakenne ja aromien kompleksisuus kiehtovat sinua, viinin ystävä, olet saapunut kotiin. Parhaimmillaan Nebbiolo-viini voi olla samettinen rotevassa tanniinisuudessaan ja tarjota loputtoman kerroksellisen, hienostuneen aromikirjon. Eräs Barbaresco sai minut kukkaisuudessan jopa harkitsemaan, että käyttäisin sitä tuoksuna iltapukujuhlassa. Päädyin kuitenkin tyhjentämään lasini kulauttelemalla, mikä ehkä olikin viisainta!

***

Olen jo aiemmin arvioinut Nebbiolo-viinejä tässä blogissa, ja paljon lisää arvioita on tulossa. Tässä aiemmin arvioidut, joista osa löytyy Alkostakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti