tiistai 12. toukokuuta 2015

La Spinosa Gorgottesco 2009, Toscana, Italia

Punaviinit, viiniarviot, Toscana, Italia, luomuviinit, La Spinosa, viiniblogi
La Spinosa Gorgottesco 2009.

Arvio
Väriltään viini on syvän rubiinin punaista. Löydän tuoksusta lukuisia erilaisten aromien kerroksia. On kukkaisuutta ja kypsiä hedelmiä, on rusinoita ja luumua ja vieläpä jotain suklaista. Tammi antaa viiniin selkeän vaniljan tuoksun, joka onneksi ei kuitenkaan jyrää muita aromeja alleen. Myöhemmin tuoksusta avautuu vielä säilöttyjä kirsikoita ja mantelia.
Kuten tuoksun perusteella saattaa arvata, maku on intensiivinen, hedelmäinen ja moniulotteinen. Lisäksi viinin rakenne on lihaksikkaan maskuliininen. Hapokkuutta on reilusti, tanniinit ovat runsaat ja kehittyneet, ja alkoholisuus tuntuu lämmittävänä suussa. Tuoksun aromeista maussa toistuvat selkeimpinä kirsikat, kukat ja tammen vaniljaisuus. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävän hapankirsikkainen.
Feminiinisen aromaattisuuden ja ryhdikkään miehisen rakenteen kohtaaminen tuottaa todella miellyttävän lopputuloksen. Kajautan spontaanisti: ”Onpa tää hyvää!” Kyseessä on osatekijöiltään hienosti integroitunut, rohkea luomuviini, joka on hyvässä tasapainossa. Erinomainen meditoitavaksi sellaisenaan. Monitasoisuudessaan ja robustin rakenteensa tähden kaipaa rinnalleen ruokaan yhdistettynä jotain aromaattista ja jämäkän proteiinista, kuten yrtein ryyditettyä riistalihaa.

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 – erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Tiedot
Hinta: Kööpenhamina, viinibaari Falernum 115 DKK (15e)/lasi ja Hustedvin 135DKK/pullo, 6 pullon erissä. La Spinosan sivuilla on kartta jälleenmyyjistä maailmanlaajuisesti.
Maa ja alue: Italia, Toscana, Colli dell’Etruria Centrale DOC
Rypäleet: 85% Sangiovese ja 15% Merlot
Alc vol: 15,5%
Valmistaja: La Spinosa
Saatavuus: Ei Alkon listoilla.

Taustaa
La Spinosa viljelee laadukkaita luomuviinejä Toscanassa, Chiantin alueella. Viinitarhat ovat kaikkiaan 12 hehtaaria alaltaan ja sijaitsevat noin 300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Gorgottesco on viljelty rinteillä, jotka aukeavat lounaaseen. Luomuviljeleminen La Spinosassa merkitsee sitä, että mitään systeemisiä kemikaaleja ei käytetä, kaikki lannoitteet ovat biosertifioituja ja tuholaiset torjutaan biologisin menetelmin bakteereja hyödyntäen. Kemiallisia kasvimyrkkyjä ei käytetä. Rikkakasvit torjutaan mekaanisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti