keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Borgogno No Name 2011, Piemonte, Italia

Borgogno No Name, viiniarviot, punaviinit, Nebbiolo, viiniblogi, Piemonte
Borgogno No Name 2011. 

Arvio
4/5 tähteä
Erittäin hyvä viini

Nebbiololle odotetusti väri on alkanut muutamassa vuodessa jo vaaleta. Nyt keskivahva rubiinin punainen on reunoilta jo kirkas. Tuoksu on verraten kevyt mutta moniulotteinen ja edustaa ilmiselvää nebbioloa. Ensin tuntuvat ruusut, minkä jälkeen esille nousevat kirsikat, lakritsi ja nahka. Myöhemmin huomaan tuoksussa savuisuutta.

Suussa tuntuvat aluksi räimeät tanniinit. Niitä tasapainottavat runsas hapokkuus ja riittävä hedelmäisyys. Tuoksun aromit, etenkin ruusu, kirsikat ja lakritsi toistuvat maussa. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä. Etenkin kirsikka jää elämään. Kokonaisvaikutelma on kiinnostava, erittäin laadukas ja verrattain tasapainoinen, kuitenkin hiukan liian tanniinivoittoinen - kireällä tavalla.

Kenties nyt on niin, että 2011 Nebbiolo on vielä liian nuorta juotavaksi. Itse olen tanniinialan naisia ja pidän Baroloista ylen paljon. En hätkähdä, vaikka tanniinit vetäisivät suun rusinaksi. Tunnustanpa suorastaan nauttivani moisesta viinistä. Siksi totean, että tämä viini hyötyisi muutamasta lisävuodesta pullossa. Siinä on loistava, monikerroksinen hedelmäinen aromaattisuus ja huippuikääntymiseen vaadittava happorakenne, joten miksipä ei?

Tiedot
Hinta:
Weinseller.de verkkokauppa EUR 23,90 pullolta 
Falernum, viinibaari, Kööpenhamina DKK 125 lasilta (EUR 15) 
Maa ja alue: Italia, Piemonte
Rypäleet: 100% Nebbiolo
Alc vol: 15%
Valmistaja: Borgogno
Alkossa: Ei Alkon listoilla. Alkon Listoilla on Borgognon Barolo Riserva 2000 EUR 81,30.

Taustaa
Borgogno on Barolon ytimessä viinejä tekevä klassinen viinitalo. Nebbiolo-viinitarhat sijaitsevat Cannubissa, Listessä ja Fossattissa, jotka sijaitsevat Barolon Barolossa ja La Morrassa – siis siellä, missä kasvavat Barolo DOCG-luokituksen mukaiset Nebbiolo-rypäleet. Miksi siis tämä viini on nimetön ”No Name” vailla luokitusta? Minulle kerrottiin maahantuojalle kerrotun, että Borgognon viinitalon omistajalla oli pieni ala viinitarhaa, jolla viljellystä Nebbiolosta oli siihen asti valmistettu viiniä vain kyläläisille ja perheelle itselleen. Tehtiin kuitenkin havainto, että rypäleistä saatiin vielä parempaa ”baroloa” kuin talon muilta viinitarhoilta, joista tehtiin DOCG luokiteltua Baroloa. Italiassa luokituksen hakeminen viinille ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Sitä en saanut selville, mikä ongelma tarkalleen oli ollut, mutta lopputulemana Borgognolla heitettiin Barolo-byrokratialla vesilintua. Nyt näiltä hienoilta viinitarhoilta saadaan No Namea, joka vuosikerta toisensa perään saa 90 pisteen tasoisia arvioita. Borgogno ei jättänyt luokittelemattomilla viineillä ilakointia No Nameen. Klassisten, luokiteltujen DOCG-viiniensä Barolon ja kumppaneiden rinnalla hänellä on valikoimassaan ollut ainakin ”Maybe”, ”Le Theorie” (meditointiviini) ja ”Resistenza”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti