maanantai 27. huhtikuuta 2015

Vinkit vapun kuohupullon avaamiseen ja nauttimiseen

Vapun kuohuviinit, viiniblogi, kuohuviinisuositus, kuohuvan pullon avaaminen, samppanjapullon avaaminen
Kuohujuoman nautit herkullisimmin valkoviinilasista.

Hui! En uskalla avata! Jos se poksahtaa hallitsemattomasti, korkki lentää jonkun silmään ja puolet kuohuu pöydälle... Seuraavassa käytännön vinkit kuohuvan pullon juhlavaan (ja silmiä vaarantamattomaan) avaamiseen sekä kuohuvan makoisaan nauttimiseen.

Kun avaat pulloa, kriittinen vaihe alkaa korkin ympärillä olevan metallihäkin irrottamisesta, koska silloin pullossa oleva paine suuntautuu korkkiin ilman häkin kiinnipitävää vaikutusta. Siispä toimi kuohupulloa avatessasi näin:

1. Kun folion poistettuasi lähdet avaamaan korkin metallihäkkiä, laita toinen käsi korkin ja häkin päälle. Pidä tällä kädellä kaiken aikaa korkista kiinni.

2. Pyöritettyäsi auki metallihäkin kiinnityksen, voit antaa häkin olla korkin mukana - sitä ei tarvitse nostaa pois. Olennaista on ainoastaan se, että häkki ei pidä enää kiinni pullosta.

3. Pitäen kiinni korkista (ja häkistä) kallista pulloa hiukan, jotta pullossa oleva paine suuntautuu korkin sijasta pullon kaulaan ja kylkeen.

4. Suuntaa korkki kaiken varalta poispäin kanssajuhlijoista.

5. Korkista napakasti kiinni pitäen pyöritä toisella kädellä pulloa, päästä korkki nousemaan ja samalla painetta varoen pois. Lopulta kuulet korkeintaan kevyen, juhlavan poksahduksen (- et pamausta). Avot, näin helposti se kävi. Nyt nauttimaan!

Kuohuvan nautit aromien kannalta herkullisimmin tulppaanin muotoisesta valkoviinilasista hyvin jäähdytettynä. Vanhan aikainen, laakea shamppanjalasi kadottaa aromit ja kuplat hetkessä. Perinteinen korkea ja kapea shamppanjalasi puolestaan on ilmatilaltaan niin pieni, ettet pääse nenälläsi tuoksuttelemaan juoman aromeja. Suuressa punaviinilasissa taas aromit hälvenisivät liian suuren tilavuuden vuoksi. Valkoviinilasin optimaalisessa tilavuudessa aromit pääsevät esille katoamatta. Lasin sisään päin kaartuvien reunojen ansiosta aromit sekä säilyvät lasissa että suuntautuvat ihastuttavasti nautiskelijan nenään. Valkoviinilasista kannattaa pitää kiinni lasin varresta, jotta juoma säilyy viileänä mahdollisimman pitkään.

Suositukseni vapun kuohuviksi ovat tyylikäs, makoisa, kuiva ja ilahduttavan edullinen kuohuviini Canti Pinot Grigio Brut, ja aina elegantti, herkullinen ja aromeiltaan moniulotteinen shamppanja Veuve Clicquot Brut. Linkkien takaa löytyvät arvioni, joista edelleen löydät linkit Alkon tuotesivuille. Kuplivan huikeaa vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti