Kuohujuoman nautit herkullisimmin valkoviinilasista. |
Hui! En uskalla avata! Jos se poksahtaa hallitsemattomasti,
korkki lentää jonkun silmään ja puolet kuohuu pöydälle... Seuraavassa käytännön
vinkit kuohuvan pullon juhlavaan (ja silmiä vaarantamattomaan) avaamiseen sekä
kuohuvan makoisaan nauttimiseen.
Kun avaat pulloa, kriittinen vaihe alkaa korkin ympärillä
olevan metallihäkin irrottamisesta, koska silloin pullossa oleva paine
suuntautuu korkkiin ilman häkin kiinnipitävää vaikutusta. Siispä toimi
kuohupulloa avatessasi näin:
1. Kun folion poistettuasi lähdet avaamaan korkin
metallihäkkiä, laita toinen käsi korkin ja häkin päälle. Pidä tällä kädellä
kaiken aikaa korkista kiinni.
2. Pyöritettyäsi auki metallihäkin kiinnityksen, voit antaa
häkin olla korkin mukana - sitä ei tarvitse nostaa pois. Olennaista on
ainoastaan se, että häkki ei pidä enää kiinni pullosta.
3. Pitäen kiinni korkista (ja häkistä) kallista pulloa
hiukan, jotta pullossa oleva paine suuntautuu korkin sijasta pullon kaulaan ja
kylkeen.
4. Suuntaa korkki kaiken varalta poispäin kanssajuhlijoista.
5. Korkista napakasti kiinni pitäen pyöritä toisella kädellä
pulloa, päästä korkki nousemaan ja samalla painetta varoen pois. Lopulta kuulet korkeintaan kevyen, juhlavan poksahduksen (- et pamausta). Avot, näin helposti se kävi. Nyt
nauttimaan!
Kuohuvan nautit aromien kannalta herkullisimmin tulppaanin
muotoisesta valkoviinilasista hyvin jäähdytettynä. Vanhan aikainen, laakea
shamppanjalasi kadottaa aromit ja kuplat hetkessä. Perinteinen korkea ja kapea
shamppanjalasi puolestaan on ilmatilaltaan niin pieni, ettet pääse nenälläsi
tuoksuttelemaan juoman aromeja. Suuressa punaviinilasissa taas aromit hälvenisivät liian suuren tilavuuden vuoksi. Valkoviinilasin optimaalisessa tilavuudessa aromit pääsevät esille katoamatta. Lasin sisään päin kaartuvien reunojen ansiosta aromit sekä säilyvät lasissa että suuntautuvat ihastuttavasti nautiskelijan nenään. Valkoviinilasista kannattaa pitää kiinni lasin varresta,
jotta juoma säilyy viileänä mahdollisimman pitkään.
Suositukseni vapun kuohuviksi ovat tyylikäs, makoisa, kuiva ja ilahduttavan edullinen kuohuviini Canti Pinot Grigio Brut, ja aina elegantti, herkullinen ja aromeiltaan moniulotteinen shamppanja Veuve Clicquot Brut. Linkkien takaa löytyvät arvioni, joista edelleen löydät linkit Alkon tuotesivuille. Kuplivan huikeaa vappua!
Suositukseni vapun kuohuviksi ovat tyylikäs, makoisa, kuiva ja ilahduttavan edullinen kuohuviini Canti Pinot Grigio Brut, ja aina elegantti, herkullinen ja aromeiltaan moniulotteinen shamppanja Veuve Clicquot Brut. Linkkien takaa löytyvät arvioni, joista edelleen löydät linkit Alkon tuotesivuille. Kuplivan huikeaa vappua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti