keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Viininmaistelun termit I – aromit ja tiede

viininmaistelu, viinin aromit, aromien tunnistaminen viinissä, viini ja tiede
Banaanin aromi kuuluu estereiden luokkaan.
Kuva: guildssomm.com ja winefolly.com

Viiniarvioiden lukeminen voi herättää epäuskoisia tunteita kuluttajassa, jolle viinin maailma ei ole kovin tuttu. Lauseenparret ovat kryptisiä ja terminologia runollista: miten viinissä, eli käyneessä rypälemehussa, voi olla banaania, hevostallia, sateentuoksua tai mustaherukkaa? Whaaat? Ja onko viinissä todella niitä aromeja, joita kriitikko väittää tunnistavansa viinin tuoksussa ja maussa – vai vetääkö hän kaiken hatustaan? Uskallan väittää, että tavallisen viinin juojan näkökulmasta viininmaistelun yllä on tähän asti havissut elitistisen pseudotieteen varjo.

Asiat ovat kuitenkin muuttumassa. Guild of Sommeliersin operatiivisen johtajan Master Sommelier Geoff Kruthin mukaan viimeisen reilun viiden vuoden aikana tieteellinen tutkimus on tuonut olennaista lisävaloa viininmaisteluun. Tieto maistelussa tunnistettavien aromien osalta on lisääntynyt ja alkanut jo integroitua sommelierien koulutukseen ja arkikäytäntöihin. Nyt sommelierit opettelevat tunnistamaan aromiluokkia viiniä maistellessaan.

Enää ajatuksena ei siis ole vain yksittäisten aromien (esim. banaani) tunnistaminen viinin tuoksussa ja maussa, vaan näiden havaintojen liittäminen aromiluokkiin – eli molekyyliryhmiin, joilla on sama perustava rakenne. Esimerkiksi banaanin aromi kuuluu estereiden aromiluokkaan.

Aromiluokkien tunnistamisesta on hyötyä, koska tietyn aromiluokan molekyylien alkuperä viinintekoprosessissa on tiedossa. Tunnistaessasi kemiallisen aromiluokan tuoksun, pystytkin ymmärtämään viiniä huomattavasti syvällisemmin. Sen sijaan, että tunnistaisit randomisti banaanin tai hevostallin, pystytkin aromiluokan tunnistamisen kautta vetämään johtopäätöksiä siitä, mitä rypälelajiketta viiniin on käytetty, miten viini on tehty tai mistä päin maailmaa se tulee.

Toki tieteelliset aromitermit tuppaavat alkuun menemään menevät yli hilseen viiniharrastajaltakin samaan tapaan kuin banaani ja hevostalli vasta-alkajalta. Mutta näin ei tarvitse olla pitkään, koska tieto aromiluokista johdonmukaistaa viininmaistelua. Voit oppia ymmärtämään, miksi juuri nämä tuoksut ja maut löytyvät viinistä, josta pidät. Voit myös oppia yhä selvemmin tietämään, mistä viineistä pidät ja et pidä – mitä ovat suosikkiviinisi aromitekijät, ja mitä aromiluokkia kenties inhoat.

Seuraavissa postauksissa syvennyn lisää aromiperheisiin, ja siihen miten ne voivat tehdä niin sinusta kuin minustakin tietoisemman viininmaistelijan ja nautiskelijan. Et enää osta väärää pulloa, vaan sen oikean pullon! Ja jos oikein innostut, voit jatkaa samaa polkua kohti viinien tunnistamista sokkomaistellen. Aromiluokat ovat siihen erinomainen työkalupakki.

***

Sain Guild of Sommeliersilta ystävällisen luvan käyttää heidän ja Winefolly.comin Madeline Pucketten yhteistyössä tekemiä hienoja kuvia viinin aromiluokista näissä viininmaistelu-postauksissa. Lämmin kiitos heille!
Guild of Sommeliers kindly gave me the permission to use the wonderful wine aroma pictures they have created in collaboration with Madeline Puckette of winefolly.com. Many thanks!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti