tiistai 21. huhtikuuta 2015

Viininmaistelun termit III – maan aromit

Maan aromien aromiluokka. Kuva: guildsomm.com ja winefolly.com.

Viinien aromit jakautuvat siis kolmeen pääluokkaan, joilla edelleen on alaluokkansa. Viimeksi aromipostauksen aiheena olivat hedelmien, kukkien ja kasvisten aromit. Tällä kertaa syvennytään maan sävyisiin aromeihin. Annan jälleen esimerkkejä viineistä, joista aromeja voi löytää helpoimmin ja siten oppia tunnistamaan aromien luokkia. Tällä kertaa punaviiniesimerkkejä on viime postausta enemmän, vaikka maan aromeja on toki valkoviineissäkin.

Maansävyisten tuoksujen syntyperä on monitahoinen. Maaperän mikrobit tuottavat näitä aromeita (siis bakteerit ja sienet), mutta toisaalta maan aromeihin kuuluu myös epäorgaanisia rikkiyhdisteitä. Aikoinaan oletettiin, että maan ja mineraalien sävyt kiipustaisivat maaperästä viiniköynnöstä pitkin ylös rypäleisiin. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan maanaromien päätyminen viiniin on monimutkaisempaa, eikä kaikkia mekanismeja tunneta tarkasti. Mekanismien monimutkaisessa joukossa on onneksi Brettanomyces-hiivasienen kaltaisia aromilähteitä, jotka tunnetaan hyvin. Kirjoitankin Brettanomycesin aromiluokasta enemmän kuin muista luokista. Aloitan kuitenkin Geosmiineista – olkoon Brettanomyces viimeisenä kakkuni kirsikka.

Geosmiinit (sade, multa)

Geosmiinit ovat varsinaisia maan aromeita. Tiedätkö tuoksun, joka täyttää ilman kun on juuri satanut? Tai tuoreiden sienten maanläheisen aromin? Geosmiinithan ne siellä. Mikäli vielä haluat aromillista varmuutta, voit dipata nenäsi viherkasvin ruukkuun, sillä kukkamullan tuoksu on geosmiiniperäistä.

Tuoreen sateen tuoksu syntyy kivien pinnalla asustavista bakteereista, jotka haihduttavat geosmiiniyhdistettä kosteaan ilmaan. Geosmiinin aromien ajatellaankin päätyvän viiniin nimenomaan ilmateitse – tiivistymällä kosteasta ilmasta suoraan rypäleiden kuorien pintaan. Vanhan maailman viineistä voi usein haistaa ja maistaa geosmiineja.

Rikkiyhdisteet (mineraalisuus, kalkki)

Rikkidioksidia (SO2) lisätään viininvalmistuksessa suoja-aineeksi, mutta rikkiyhdisteitä syntyy viinin valmistuksessa myös käymisen luonnollisena sivutuotteena. Viileiden ilmastojen viineissä, joissa on korkea happopitoisuus esiintyy rikkiyhdistearomeista johtuvaa mineraalisuutta, kuten kalkin tai liuskekiven vaikutelmia. Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi Chablis ja shamppanja. Rikkiyhdisteiden aromit viinissä voivat olla myös aivan jotain muuta. Pistävä märän villan tuoksu on myös peräisin rikkiyhdisteestä.

Haihtuvat hapot (balsamico, pikkelssi)

Haihtuvat hapot ovat viininvalmistukseen luonnollisesti kuuluvien bakteerien tuotteita. Esimerkiksi viinietikkaa tuottava bakteeri voi tuottaa siinä sivussa balsamicon tuoksua. Suoranainen etikkaisuus toki on viinissä virhe, mutta pieni määrä balsamicon tuoksua voi jalostaa viiniä kummasti. Balsamicon sävyjä voit tavoitella, noh ihan balsamicosta, mutta myös Amaronesta. Pikkelöityjen kurkkujen aromia saattaa löytyä Burgundin punaisista. Mikäli viinin valmistuksessa käytetään rikkidioksidia, näille bakteereille ei jää happea haihtuvien happojen tuottamiseen. Siksi niitä löytyykin merkkinä klassisesta viininvalmistustyylistä, jossa hapen sallitaan olla kontaktissa viinin kanssa.

Brettanomyces (hevostalli, riippunut liha, savu, neilikka)

Ahh, Brettanomyces. Tuo erityinen hiivasienten perhe. Mistä löytäisinkään paikkani tämän rakastetun kiistakapulan ympärillä? Ranskalaiset haluavat kutsua Rhonen laakson punaviinien hevostallin tuoksua terroirin tuotteeksi, kun taas uuden maailman viinin tuottajat kutsuvat Brett-viinejä virheellisiksi. MS Geoff Kruth muotoilee sanansa tyylikkäästi: Brettanomyces-aromit voivat olla monien vanhan maailman tyylien perustava luonne ja kuvaavat viininvalmistuksen tyyliä, vaikka ne eivät olekaan peräisin maaperästä tai ilmastosta (eli terroir noin karkeasti). Ranskassa on nimittäin romanttisesti tavattu ajatella, että Brett-aromit ovat terroir-peräisiä. Mutta koska ne ovatkin Brett-peräisiä, eivät ne ole terroir-peräisiä. Brettanomyces-sienet puolestaan asuvat viininvalmistusvälineistössä, ja lisääntyvät päästessään kontaktiin hapekkaan viinin kanssa. Tässä vaiheessa viiniin tulee Brettanomyces-sienen antamia aromiyhdisteitä.

Ymmärrän, että ystävästämme Brettistä voisi kirjoittaa ihan oman juttunsa (ja ehkä kirjoitankin!), mutta nyt asiaan, eli itse aromeihin. Brett-viineissä esiintyy useamman sortin aromiaineita, mikä johtuu siitä, että Brettanomycestä on satoja erilaisia variantteja, minkä lisäksi aromiaineiden määrä vaikuttaa suoraan siihen, miten ne koetaan. 

Kiistanalaisia, ellei suorastaan vastenmielisiä Brett-aromeja ovat hevostallin, eltaantuneen juuston ja hien aromit. Etenkin hikisen nahkan aromeja löytää Australialaisista Barossan laakson Shiraz-viineistä. Miellyttäviä Brett-aromeita taas ovat esimerkiksi pekonin, savun ja mausteiden tuoksut (esim. neilikka, kaneli, kardemumma). Näitäkin, etenkin pekonin tuoksua, voi löytää samaisista Barossan laakson Shiraz-viineistä – niistä joissa aromiyhdisteitä vain on kohtuullisemmissa määrin kuin hieltä haisevissa viineissä. Miellyttäviä riippuneen lihan ja mausteiden aromeja voi paikantaa myös monista klassisella tyylillä valmistetuista Piemonten ja Chiantin viineistä, kuten myös ranskalaisista viineistä. 

Näyttää siltä, että kokonaisvaikutelma on miellyttävä niin kauan kuin epämiellyttäviä aromeja tuottavat Brett-variantit eivät ole voimakkaasti yliedustettuina miellyttäviä aromeja tuottaviin variantteihin nähden. Lopulta, jos viinissä on Brett-vaikutusta äärettömän runsaasti, se alkaa muistuttaa aromiltaan desinfektioainetta. Siirrytään hevostallista hammaslääkärin vastaanotolle. Ja mehän emme halua hammaslääkärin vastaanotolle? Emmehän?

Seuraavassa, ja samalla viimeisessä aromipostauksessa on aika katsastaa mausteisiin aromeihin.

***
Inspiraation aromiluokkien selvittelyyn olen saanut mm. Master Sommelier Jeff Kruth viinien aromien luokituksesta kertovasta artikkelista, jonka mukaisessa järjestyksessä postailen nämä omat aromijuttuni. Sain Guild of Sommeliersilta ystävällisen luvan käyttää heidän ja winefolly.comin Madeline Pucketten yhteistyössä tekemiä kuvia viinin aromiluokista näissä postauksissa. Lämmin kiitos heille!


Guild of Sommeliers kindly gave me the permission to use the wonderful wine aroma pictures they have created in collaboration with Madeline Puckette of winefolly.com. Many thanks!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti