perjantai 17. huhtikuuta 2015

Viininmaistelun termit II – hedelmien, kukkien ja kasvien aromit

Viiniblogi, viinin aromit, viininmaistelu,viinin aromien kemialliset luokat, aromien luokittelu
Hedelmien, kukkien, yrttien (ja kasvisten) aromiluokat. Kuva: Guildsomm.com ja Winefolly.com.

Edellisessä maistelupostauksessani esittelin aromiluokkien käsitteen. Seuraavissa kolmessa aromipostauksessa tutkailemme mistä viineistä kunkin luokan aromeja voi löytää helpoimmin ja siten oppia tunnistamaan aromiluokkia. Vaikka yleensä keskitykin blogissa punaviineihin, on aromiluokkien läpikäymisessä olennaista esitellä myös valkoviinejä esimerkkeinä. Kattavaa pakettia siis tiedossa!

Aromit jakautuvat kolmeen luokkaan, joilla edelleen on alaluokkansa. Noudattelen samaa järjestystä luokkien läpikäymisessä kuin Master Sommelier Jeff Kruth artikkelissaan. Tässä ensimmäisessä aromipostauksessa pohdiskelemme  hedelmä/kukka/yrtti –aromiluokkaa. Itse lisäisin vielä luokan nimeen neljänneksi kasvikset, koska vihreitä kasvisaromeita ei muissa luokissa ole lainkaan edustettuina, ja kasvisten aromit ovat olennaisia tähän luokkaan kuuluville pyratsiineille, kuten pian näette.

Esterit (vadelma, banaani)

Hedelmäisten makeampien tuoksujen, kuten mansikan, vadelman ja banaanin takana on yleensä estereihin kuuluva aromiaine. Niitä syntyy viinin käymisen aikana happojen ja alkoholin vuorovaikutuksen tuloksena, ja niihin voidaan vaikuttaa käymiseen vaikuttavilla tekijöillä, kuten hiivoilla ja käymislämpötiloilla. Viineissä hedelmäisiä aromeja on lähestulkoon joka viinissä vaihtelevilla intensiteeteillä. Tyyppiesimerkkiviini estereiden osalta voisi olla Chardonnay, jossa on vihreiden omenoiden tuoksua.

Terpeenit (ruusu, appelsiini)

Voimakkaammat kukkaiset, hedelmäiset ja yrttiset aromit, kuten laventelin, ruusun, appelsiinin, rusinan ja eukalyptuksen tuoksut, ovat terpeenejä. Terpeenit syntyvät viiniköynnöksissä. Erityisen paljon terpeenejä on viinilajikkeista esimerkiksi Gewürtztraminerissa (litsihedelmän aromi) ja Muscatissa (ruusu) sekä Torrontesissa ja Viognierissa. Jos haluat tunnistaa terpeenin selkeästi, onnistut siinä kuusen tultua sisään jouluna – kuusen tuoksukin on terpeeniä. Viineissä terpeenit ovat siis laaja aromiluokka kattaen monenlaisia intensiivisiä tuoksuja.

Pyratsiinit (vihreät kasvit ja kasvikset, paprika)

Pyratsiinit puolestaan ovat kasviaromeiden luokka, johon sisältyy niin seljankukan, ruohon, kaakaon ja kahvin kaltaisia miellyttäviä tuoksuja kuin paprikan ja herneiden kaltaisia vaikeammin lähestyttäviä tuoksuja. Paprikan aromia syntyy, kun rypäleet poimitaan liian varhain, osittain raakoina. Näitä paprikaisia pyratsiineja voit haistaa ja maistaa esimerkiksi edullisissa Chileläisissä Carmeneresta tehdyissä viineissä. Minun suomalaiseen nenääni epämiellyttävät pyratsiiniaromit muistuttavat itse asiassa lanttua, joka on kyllä lähellä paprikan pistävää ja makeaa kasviksellisuutta. Ruohon aromia voit tuoksutella Sauvigon Blanc –viineissä. Pyratsiinien laaja kasvillinen ja yrttinen aromikirjo on olennainen osa myös Cabernet Francista, Cabernet Sauvignonista ja Merlot’sta tehtyjä viinejä. Kruth varoittelee sekoittamasta pyratsiinien tuoksua rypäletertun rankojen kanssa käytettyjen viinien tuoksuun. Näiden kahden eroa en osaa kyllä tarkentaa (ainakaan vielä)!

Tiolit (happamat hedelmät, kuten greippi ja mustaherukka)

Tiolit ovat hapokkaiden hedelmäisten tuoksujen ryhmä, johon lukeutuvat myös sipulikasvien tuoksut. Greipin tai passionhedelmän tiolituoksuja voi tunnistaa esimerkiksi Sauvignon Blanc ja Grüner Veltliner –viineissä, kun taas viallinen viini voi tuoksahtaa valkosipulille tai sipulille. Cabernet Sauvigonille tyypillinen mustaherukan tuoksu kuuluu myöskin tiolien aromiluokkaan.

Viimeksi mainitut tiolit kuuluvat myös mausteiden aromiluokkaan, koska niiden joukosta löytyy aromeita, jotka ovat selkeästi mausteisia. Seuraavissa kahdessa aromipostauksessa kurkistankin edelleen maan ja mausteiden aromiluokkiin, ja kerron myös lisää tioleista.

***

Sain Guild of Sommeliersilta ystävällisen luvan käyttää heidän ja winefolly.comin Madeline Pucketten yhteistyössä tekemiä kuvia viinin aromiluokista näissä postauksissa. Lämmin kiitos heille!


Guild of Sommeliers kindly gave me the permission to use the wonderful wine aroma pictures they have created in collaboration with Madeline Puckette of winefolly.com. Many thanks!

4 kommenttia:

  1. Moi!

    Mielenkiintoinen aihe, jota en ole aikaisemmin näin laajasti pohtinut. Hauska huomata, että osittain tieto on olemassa jo omassa pääkopassa, mutta näin esitettynä se sai paljon selkeämmän muodon.

    Hyvältä vaikuttaa sun blogi. Hauska löytää aina vaan lisää luettavaa. Yhdyn sun kokemukseen Tuulensuusta. Tampereen parhaita paikkoja nauttia hyvää viiniä ihanassa paikassa.

    VastaaPoista
  2. Hei Katri,
    kiitos kommentistasi ja mukavasta blogipalautteesta aina Tuulensuuta myöten! On hienoa kuulla, että aromiartikkeli kiinnosti sinua. Sain vielä lisää potkua kaivautua viinitieteen syövereihin syvemmälle ja jatkaa kirjoittamista vähemmän käsitellyistä ja hiukan kinkkisemmistä viiniaiheista, kuten tässä viininmaistelun kemiasta. Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa Nebbiolosta lajikkeena ja Barolon alueen maantieteestä, sekä terroirin vaikutuksesta Barolon viinien makuun. Ihan molekyylitasolle tällä kertaa ei kuitenkaan sukelleta. Kartta saa riittää! Santé, kippis ja skål sekä mitä parhaita viinejä alkukesääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytin alkuperäisen linkin yllä olevasta aiheesta talouden toiselle viini-intoilijalle ja nyt meillä ollaan tilaamassa viinikemian kirjaa 😄. Hyvin kiinnostava aihe siis ehdottomasti kyseessä.

      Poista
    2. Huippumeininki! Taisitte mennä vähän sekaisin aiheesta, kuten minäkin. Jos löydätte jonkun oikeasti hyvän kirjan aiheesta, niin laittakaa ihmeessä vinkkiä tulemaan. Arvostaisin kovasti!

      Poista