maanantai 20. huhtikuuta 2015

Trinchero Vigna Del Noce 2006, Barbera D’Asti DOCG, Piemonte, Italia

viiniblogi, punaviinit, viiniarviot, Vigna del Noce 2006
Vigna Del Noce 2006 vasemmalla.

Arvio
Väri on intensiivinen, erittäin tumma punainen, mikä ei ole Barbera-viiniltä odotettua. Myöskään tuoksu ei ole Barberalle tyypillinen, vaan korostuneen rautainen ja riistalihainen. Hapan kirsikka ja metalli tuntuvat intensiivisinä. Rinnalla kulkevat tummat marjat. Mustaherukkaa ja luumua. Tuoksu on poikkeuksellisuudessaan arvoituksellinen. Suorastaan mystinen. Mitä tämä on? Onko viinisammioon livahtanut sorkkarauta?

Maistellessa välitön vaikutelma on pyöreys ja täyteläisyys. Hapot ja tanniinit tuntuvat kunnolla, mutta hapokkuus on Barberaksi hämmästyttävän smoothia, kun taas tanniinit ovat todella tanakat. Tanniinit korostuvat Barberalle tyypillistä happoisuutta enemmän. Näin tanniiniseksi viiniksi Vigna Del Noce on yllättävän pehmeä ja samettinen, mikä kertoo rypäleiden ja tanniinien kypsyydestä. Maku on tuoksun tavoin selkeän metallinen - kuin rautaa olisi roiskaistu sekaan. Hedelmäaromit eivät ole maussa yhtä intensiivisiä kuin tuoksussa, mutta ovat selkeästi läsnä. Tasapaino, integroituneisuus ja aromien kompleksisuus ovat hienot. Jälkimaku on todella pitkä ja miellyttävä. Kirsikka jää elämään suuhun. Lämmin suositus. Huippuviini.

Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 – huippuviini
Hinta-laatu: Hintansa väärtti

Tiedot
Hinta: Kööpenhaminassa viinibaari Terroiristenissa noin 110 DKK/lasi (16e)
Maa ja alue: Italia, Piemonte, Asti
Rypäleet: Barbera 100%
Valmistaja: Trinchero
Alc.vol: 14%
Saatavuus: Ei Alkon listoilla

Taustaa

Vigna Del Noce on Trincheron viinitilan lippulaivaviini. Trincherolla uskotaankin, että Barberassa on potentiaalia tuottaa Barolon veroisia viinejä, kun sitä kohdellaan oikein.  Korkealle (200-300m meren pinnasta), kalkkiseen maaperään vuonna 1929 istutetut Barbera-köynnökset tavoittelevat jo erittäin kunnianarvoisen leidin ikää. Tiukan karsimisen ja ikänsä ansiosta ne tuottavat vain 35 hehtolitraa viiniä hehtaarilta. Viini viljellään ja valmistetaan luomumenetelmin, jotka teknisesti noudattelevat klassista Barolon tyyliä. Viinin annetaan maseroitua 45 vuorokautta käymisen aikana, minkä jälkeen sitä kypsytetään vanhassa tammessa 2,5-4 vuotta eri lähteiden mukaan (Trincheron oma nettisaitti on tämän jutun kirjoittamisen aikaan työn alla). Luomumenetelmät kattavat niin viinin viljelyn kuin kellarityönkin. Vain aivan lopuksi viiniin lisätään sulfiitteja viinin suojaamiseksi. Viini kypsyy vielä pullotuksen jälkeen puoli vuotta ennen kuin se päästetään markkinoille. Rotevan happorakenteensa ja hedelmäisyytensä ansiosta viinillä on jopa 25 vuoden ikääntymispotentiaali myyntiin lähdettyään, olkoonkin, että sen kompleksisuus ja samettiset tanniinit tekivät vaikutuksen jo nyt nauttiessani sitä reilusti alle kymmenen vuoden ikäisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti