torstai 19. maaliskuuta 2015

Travaglini Gattinara 2009 DOCG, Piemonte, Italia

Travaglini Gattinara 2009
Travaglini Gattinara 2009.

Arvio

Väri on tiilenpunainen, intensiteetiltään keskivahva ja hyvin kirkas. Lasin reunoilla väri haihtuu kokonaan. Tässä tulee esille Nebbiolo-rypäleelle tyypillinen värin katoaminen jo verrattain nuorena. Juuri avatusta pullosta pöllähtää nenille terävä terva. Lasiin kaadettuna juuri avatun viinin tuoksu on kuitenkin hyvin kevyt, sulkeutunut. Siinä on kuitenkin havaittavissa hiukan punaisia marjoja. Punaherukkaa. Lasissa pyöräytyksen jälkeen alkavat tuoksua kevyt kukkaisuus ja tammen vaniljaisuus. Nyt täytyy kuitenkin todeta, että tuoksumaailma on aika paljon kevyempi kuin mitä olin tältä huomattavan arvostetun Gattinaran tuottajan Travaglinin viiniltä odottanut. Rakenteessa tulee vastaan ensimmäisenä hyvin vahva happo. Tanniinit jäävät hiippalemaan happoisuuden taakse, mutta tuntuvat aika kehittyneiltä. Hmm. Kummastelen viinistä lukemiani varsin korkeita arvioita, jotka nostivat ennakko-odotuksia. Blää. Kokeillaanpa, mitä dekantointi saisi aikaan.


Tunteja myöhemmin. Kaikki on muuttunut viinin saatua levätä kontaktissa ilman kanssa! Tämä viini on nyt aivan jotain muuta! (Hurraa ja pieni samba.) Tuoksu on antavampi, kirsikkainen, tammen tuoksuista vanilja ja sikarilaatikko ovat selkeät. Maussa tuntuvat luumu ja vanilja. Suutuntuma on täyteläisempi, nyt selkeästi keskitäyteläinen aiemman jopa kevyen sijaan. Rakenteen osalta kaikkein tärkeintä on, ettei happoisuus ole enää turpaanantavaa. Tanniinit ovat pehmentyneet. Ja vaikka ne ovatkin pyöristyneet aiemmasta, ryhdittävät ne viinin rakennetta tehden siitä kohtuullisen elegantin.

Tämä viini siis hyötyy selkeästi tuntien (ainakin kolme) dekantoinnista, enkä suosittelisi juomaan siitä juuri korkkauksen jälkeen kuin pari kulausta vertailupohjan muodostamiseksi tulevaan, karahvissa ilmastoitumisen jälkeiseen ihmeeseen!


Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5
Hinta-laatu: kallis

Tiedot
Hinta: 22,90€
Maa ja alue: Italia, Piemonte, Gattinara DOCG
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Valmistaja: Travaglini
Alc.vol: 13,5%
Saatavuus: Alkon numero 445857. Itse sain viinin tuliaisiksi upealta mösjööltäni, joka tunnusti ostopaikaksi Helsinki-Vantaan lentokentän Tax-free myymälän.


Taustaa
Gattinaraa verrataan usein Baroloon, tuohon Italian luoteiskulman uskomattoman ikääntymispontentiaalin saavuttavaan, tummanpuhuvaan viininmuotoiseen kultaan. Molemmat tehdään kuningasrypäle Nebbiolosta, joka suhtautuu kasvupaikkaansa ylen krantusti. Se ei ole suostunut majoittumaan maailmassa minnekään muualle kuin Piemonten sumuisille vuorille, ja sielläkin se on edustettuna selkeässä rypälevähemmistössä. Vain alle kolme prosenttia Piemonten viinistä tuotetaan Nebbiolosta, koska sen ilmasto- ja maaperävaatimukset ovat niin tiukat. Suuria satoja tekevät Barbera ja varhain kysyvä Dolcetto ovat vallanneet alat. Nebbiolosta valmistettujen viinien saatavuus on suhteellisesti vähäistä ja arvostus suurta. Ne valmistetaankin nykyisin erityisesti laatunäkökohdat huomioiden.

Travaglini Gattinara on valmistettu terästankeissa ensin puoli vuotta lepuutellen, minkä jälkeen viini on kypsynyt 30 kuukautta suurissa tammisammioissa. Viinistä kymmenen prosenttia on kypsynyt 12 kuukautta pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini on vielä kypsynyt pulloissa kuusi kuukautta ennen myyntiin lähtöä. Eikä missä tahansa pulloissa! Pullon muoto on epätavallisen hauska, epäsymmetrinen, suorastaan luova. Travaglini lupaa viinille 20-25 vuoden säilyvyyden, jos se säilytetään oikeissa olosuhteissa. Koska Travaglini on Gattinaran alkuperäalueen viinintuottajien ehdottomasti terävintä kärkeä, olivat odotukseni tälle viinikohtaamiselle massiiviset. Myönnettäköön. Lopputulema on kuitenkin lievä pettymys, jopa dekantoinnin jälkeen.


En ole silti heittämässä Gattinara-kirvestä kaivoon! Tiedän Travaglinin Gattinara Riservaa kehutun useassa luotetussa lähteessä todella suureksi viiniksi, joten luottamukseni ei horju. Aiemmin Gattinara Riserva oli Alkon tilausvalikoimassa,  muttei valitettavasti enää. Ja koska Travaglini Gattinara 2009 on ainoa Gattinara-viini Alkon listoilla, jatkan laukka-askelin muille metsästysmaille. Raporttia seuraa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti