Arvio
Väri on tiilenpunainen, intensiteetiltään keskivahva ja
hyvin kirkas. Lasin reunoilla väri haihtuu kokonaan. Tässä tulee esille Nebbiolo-rypäleelle
tyypillinen värin katoaminen jo verrattain nuorena. Juuri avatusta pullosta
pöllähtää nenille terävä terva. Lasiin kaadettuna juuri avatun viinin
tuoksu on kuitenkin hyvin kevyt, sulkeutunut. Siinä on kuitenkin havaittavissa
hiukan punaisia marjoja. Punaherukkaa. Lasissa pyöräytyksen jälkeen alkavat
tuoksua kevyt kukkaisuus ja tammen vaniljaisuus. Nyt täytyy kuitenkin todeta,
että tuoksumaailma on aika paljon kevyempi kuin mitä olin tältä huomattavan
arvostetun Gattinaran tuottajan Travaglinin viiniltä odottanut. Rakenteessa
tulee vastaan ensimmäisenä hyvin vahva happo. Tanniinit jäävät hiippalemaan happoisuuden taakse, mutta tuntuvat aika
kehittyneiltä. Hmm. Kummastelen viinistä lukemiani varsin korkeita arvioita, jotka nostivat
ennakko-odotuksia. Blää. Kokeillaanpa, mitä dekantointi saisi aikaan.
Tunteja myöhemmin. Kaikki on muuttunut viinin saatua levätä
kontaktissa ilman kanssa! Tämä viini on nyt aivan jotain muuta! (Hurraa ja pieni samba.) Tuoksu on
antavampi, kirsikkainen, tammen tuoksuista vanilja ja sikarilaatikko ovat
selkeät. Maussa tuntuvat luumu ja vanilja. Suutuntuma on täyteläisempi, nyt
selkeästi keskitäyteläinen aiemman jopa kevyen sijaan. Rakenteen osalta
kaikkein tärkeintä on, ettei happoisuus ole enää turpaanantavaa. Tanniinit ovat
pehmentyneet. Ja vaikka ne ovatkin pyöristyneet aiemmasta, ryhdittävät ne
viinin rakennetta tehden siitä kohtuullisen elegantin.
Tämä viini siis hyötyy selkeästi tuntien (ainakin kolme)
dekantoinnista, enkä suosittelisi juomaan siitä juuri korkkauksen jälkeen kuin
pari kulausta vertailupohjan muodostamiseksi tulevaan, karahvissa ilmastoitumisen
jälkeiseen ihmeeseen!
Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5
Arvosana: 3,5/5
Hinta-laatu: kallis
Tiedot
Hinta: 22,90€
Maa ja alue: Italia, Piemonte, Gattinara DOCG
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Valmistaja: Travaglini
Alc.vol: 13,5%
Saatavuus: Alkon numero 445857. Itse sain viinin tuliaisiksi
upealta mösjööltäni, joka tunnusti ostopaikaksi Helsinki-Vantaan lentokentän
Tax-free myymälän.
Taustaa
Gattinaraa verrataan usein Baroloon, tuohon Italian
luoteiskulman uskomattoman ikääntymispontentiaalin saavuttavaan, tummanpuhuvaan viininmuotoiseen kultaan. Molemmat tehdään kuningasrypäle Nebbiolosta, joka suhtautuu
kasvupaikkaansa ylen krantusti. Se ei ole suostunut majoittumaan maailmassa
minnekään muualle kuin Piemonten sumuisille vuorille, ja sielläkin se on
edustettuna selkeässä rypälevähemmistössä. Vain alle kolme prosenttia Piemonten
viinistä tuotetaan Nebbiolosta, koska sen ilmasto- ja maaperävaatimukset ovat
niin tiukat. Suuria satoja tekevät Barbera ja varhain kysyvä Dolcetto ovat
vallanneet alat. Nebbiolosta valmistettujen viinien saatavuus on suhteellisesti
vähäistä ja arvostus suurta. Ne valmistetaankin nykyisin erityisesti
laatunäkökohdat huomioiden.
Travaglini Gattinara on valmistettu terästankeissa ensin
puoli vuotta lepuutellen, minkä jälkeen viini on kypsynyt 30 kuukautta suurissa
tammisammioissa. Viinistä kymmenen prosenttia on kypsynyt 12 kuukautta pienissä
ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini on vielä kypsynyt
pulloissa kuusi kuukautta ennen myyntiin lähtöä. Eikä missä tahansa pulloissa!
Pullon muoto on epätavallisen hauska, epäsymmetrinen, suorastaan luova.
Travaglini lupaa viinille 20-25 vuoden säilyvyyden, jos se säilytetään oikeissa
olosuhteissa. Koska Travaglini on Gattinaran alkuperäalueen
viinintuottajien ehdottomasti terävintä kärkeä, olivat odotukseni tälle
viinikohtaamiselle massiiviset. Myönnettäköön. Lopputulema on kuitenkin lievä
pettymys, jopa dekantoinnin jälkeen.
En ole silti heittämässä Gattinara-kirvestä kaivoon!
Tiedän Travaglinin Gattinara Riservaa kehutun useassa luotetussa lähteessä
todella suureksi viiniksi, joten luottamukseni ei horju. Aiemmin Gattinara
Riserva oli Alkon tilausvalikoimassa,
muttei valitettavasti enää. Ja koska Travaglini Gattinara 2009 on ainoa
Gattinara-viini Alkon listoilla, jatkan laukka-askelin muille metsästysmaille.
Raporttia seuraa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti