tiistai 17. maaliskuuta 2015

Bressan Merlot 2003, Venezia Giulia IGT, Italia

Bressan Merlot 2003
Bressan Merlot 2003.

Arvio
Nyt puhutaan huikeasta viinistä. Väriltään kauniin, syvän rubiininpunainen viini aukeaa todella hienoon tuoksuun. Ensituoksussa on havaittavissa hienoa marja-aromaattisuutta, mustikkaa. Marjojen rinnalla tammi antaa viinille seetripuun ja hartsin aromeja. Viinin saadessa happea tuoksu syvenee yhä uusiksi makeiden mausteiden ja parfyymisten sävyjen kerrostumiksi. Erotan erityisesti orvokkien tuoksua, joka on osa hyvin eteeristä tuoksun kokonaisvaikutelmaa. Taustalla havaitsen itämaista parfyymiä. Upea bouquet. Maku yllättää jatkamalla tuoksun vaikutelmaa saumattomasti. Puolukka nousee marja-aromina nyt etualalle. Eteerinen liitely jatkuu suutuntumassa, on kuin joku hulmuttaisi suussa silkkiä. Keskitäyteläinen viini on raikkaan hapokasta ja tanniinit kehittyneitä. Kokonaisvaikutelma on tasapainoinen, elegantti. Miellyttävä jälkimaku jatkuu pitkään.


Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 - huippuviini
Hinta-laatu: hintansa veroinen

Tiedot
Hinta:
28,50€ Webshop Enoteca Ronchi 
235DKK (31€) Viinibaari Terroiristen, Kööpenhamina
Maa ja alue: Italia, Venezia Giulia IGT, Friuli-Venezia Giulia, Isonzo
Rypäleet: Merlot 100%
Valmistaja: Fulvio Bressan
Alc.vol: 12,5%
Saatavuus: Ei Alkon listoilla. Allekirjoittaneen ostopaikkana Terroiristen Vinbar, Kööpenhamina


Taustaa
Bressan Merlot on Fulvio Bressanin käsialaa. Hänen viinitilansa sijaitsee Pohjois-Italian Friulissa, Isonzossa, missä hänen sukunsa on omistanut tilan maat 1500-luvun alkupuolelta alkaen ja tehnyt viiniä vuodesta 1726 tähän päivään asti, nyt jo yhdeksännessä polvessa. Tilan viljelmät sijaitsevat matalalla, Isonzo-joen rannalla. Maaperä on sedimentoitunutta, mineraalirikasta ja rautapitoista.

Fulvio Bressan on erityinen hahmo. Hänen viinintekofilosofiansa on hyvin terroir-lähtöistä. Fulvio sanoo viininviljelyn ydintavoitteen olevan paras mahdollinen huolenpito ja vastuunkanto perimästään maasta. Se tarkoittaa, että hän viljelee ja tekee viiniä brutaalin rehellisesti. Lähes kaikki työ viljelmillä tehdään käsin, mitään torjunta-aineita ei käytetä, ei kastelua, mitään kemiallisia aineita ei lisätä viiniin (ei edes rikkidioksidia), kaupallisia hiivoja ei lisätä. Mitään kompromisseja ei tehdä. Kuitenkaan ideana ei ole luomuviinien tuottaminen, vaan ajatus, että viinin tulee aukottomasti heijastaa maata ja köynnöksiä, jotka ovat sen synnyttäneet. Jos näillä ehdoilla rypäleet eivät kasva kyllin laadukkaiksi, sinä vuonna ei niistä tehdä viiniä. Bressan tuottaakin 0-40000 pulloa vuodessa. Näin on, kun mennään luonnon ehdoilla.

Fulvio ja Nereo Bressanin itsensä mukaan yksi parhaista vuosikerroista Bressanin tilalla oli 2003. Nyt maistettu Merlot edustaa juuri tätä vuosikertaa. Rypäleet ovat kasvaneet yli 50 vuotta vanhoissa viiniköynnöksissä. Käymisen jälkeen viini on kypsynyt vähintään vuoden suurissa 2000 litran tammitynnyreissä. Viini on korkean happoisuutensa ansiosta erinomainen kandidaatti menestykselliselle ikääntymiselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti