Barberan tarina
Bricco dell'Uccellone. Kuva: Belmondo. |
Harvan rypäleen historia on niin pitkä ja draamallahöystetyn
sahalaitainen kuin Barberan. Lajikkeena se on mahdollisesti ollut olemassa jo
600-luvulta, olkoonkin, että kirjallista dokumentaatiota lajikkeen viljelystä
Luoteis-Italiassa on vasta 1200-luvulta lähtien.
Barbara-viini eli ensimmäiset vuosisatansa aina 1990-luvulle
asti arkikulutusta varten. Sen tehtävä oli huuhdella piemontelaisen ruoka
elettömästi alas. Tärkeämpinä hetkinä sen tehtäväksi jäi pohjustaa
alkuruokakierrosten aikana sen varsinaisen viinipullon, Barolon tai
Barbarescon, avaamista. Sama analogia jatkui ruokapöydästä viinitarhaan
siirryttäessä. Runsassatoinen ja kursailematta missä tahansa kasvava Barbera
sai happana seurata kylmistä, sumuisista laaksoista kuikuillen, kun Nebbiolon köynnöksille
varattiin parhaimmat kasvupaikat korkeilla, aurinkoisilla kukkuloilla. Tämän
kasvupaikkojen jaon seurauksena Barberan rypäleet jäivät usein kypsymättä
täyteen potentiaaliinsa. Lopputuloksena oli loputtomat määrät hapanta,
persoonatonta, hedelmäisyydeltään ja tanniineiltaan köyhää arkiviiniä.
Ennen maineensa nousua Barberan piti vielä kokea täydellinen
tuho. Aivan kuin mitäänsanomattoman arkiviinin asemassa olemisessa ei olisi
ollut jo masentavuutta riittämiin. No, Italiassa vuonna 1986 vastuuttomat ja
kriminaalit viininpullottajat menivät käsittämättömällä tavalla lisäämään
Barbera-viinierään metyylialkoholia. Siis rehellistä myrkkyä. Yli kaksikymmentä
ihmistä kuoli metanolimyrkytykseen. Saavutettiin Barberan maineen absoluuttinen
nollapiste.
Ja silloin tuhkasta nousi Barbera aivan uutena. Ryhmä
omistautuneita viinintekijöitä, nuolenkärkenään Giacomo Bologna, pelasti sen
ryhtymällä tuottamaan viiniä uudella otteella. Nyt Barberaa ryhdyttiin
jälkikäyttämään ja tynnyrikypsyttämään pienissä barrique-tynnyreissä.
Malolaktinen jälkikäyminen taittoi Barberan voimakkaita happoja pehmeämmiksi,
ja tynnyrikypsytys puolestaan antoi tammen tanniinin myötä vähätanniiniselle
rypäleelle lisää rakennetta.
Tammettamisessa saatettiin luiskahtaa hiukan yli-innokkuudenkin
puolelle 1990-luvulla, jolloin markkinoille tuli supertammisia, keskihintaisia
Barberoita. Barbera ei ole aromikkaimmasta päästä rypäleitä, ja tammen aromit
peittävät sen herkemmät hedelmäaromit helposti. Pääasiallisena aromimaailmana
näissä tuotteissa olikin tammi, joka korostui edelleen viinin vanhetessa.
Laadukkaimmissa Barberoissa keskityttiin ylitammettamisen sijaan satojen
karsimiseen. Pienen sadon rypäleet olivat tiiviitä ja laadukkaita. Tuloksena
oli nyt tasapainoisia, viinejä, joissa oli hapon ja hedelmäisyyden rinnalla
hyvä tanniinirakenne pitkään ikääntymiseen. Erityisesti Alban alueen Barberoita
saattoi verrata tiiviydeltään ja ikääntymispotentiaaliltaan jopa Baroloon ja
Barbarescoon. Barbera D’Albasta tuli Barberan uuden tarinan kansainvälinen
lippulaiva.
Giacomo Bolognan Braidan tilalla tuottama Bricco
dell’Uccellone (kuvassa) arvioidaan parhaaksi Barbera-viiniksi, jonka maa
päällään kantaa. Muita Barbera-viinien bling-blingiin kuuluvia nimiä ovat MW
Jancis Robinsonin mukaan Elio Grasson Vigna Martina, Coppon Pomorosso, Bavan
Stradivario, Viettin Scarrone Vigna Vecchia sekä Nortonin argentiinalainen
Barbera.
Alkon vakiovalikoimasta löytyvät tällä hetkellä ainoastaan
Pio Cesaren Barbera D’Alba (18,98€) ja Roveron Barbera D’Asti Sanpansè
(11,88€).
Barberan rakenne ja aromit
Barberalle tyyppillistä on runsas happoisuus ja vähäinen
tanniinisuus. Jos rypäle päästetään irti, se tuottaa runsaan sadon, jossa nämä
ominaisuudet korostuvat valitettavalla tavalla entisestään. Sen sijaan, jos sato
pidetään pienenä, syntyy voimakkaita rypäleitä joissa tanniinit ja aromit
tiivistyvät. Täysin kypsyessään Barbera saavuttaa parhaimmillaan suuren viinin
ominaisuudet, kunnon happorakenteen, tanakat tanniinit ja hyvin tunnistettavan
hedelmäisyyden.
Helppona viljeltävänä Barbera on matkannut italialaisten
emigranttien mukana sinne, minne he ovat mennetkin. Siksi rypälettä viljellään
nyt merkittävässä määrin myös Kaliforniassa ja Argentiinassa. Terroirin
erilaisuuden vuoksi uuden maailman Barberat ovat kuitenkin olemukseltaan
piemontelaisesta poikkeavia.
Piemontelaisen Barberan hedelmäaromeja ovat luumu ja
kirsikat, jotka kehittyvät viinin kypsyessä hapankirsikan suuntaan. Myös
vadelmaa ja mansikkaa saattaa olla läsnä. Yrttiaromeista anis ja fenkoli ovat tavallisia,
mausteista puolestaan mustapippuri ja lakritsi. Barberassa voi olla myös
orvokkien ja ruusujen kukka-aromeita. Tammi tuo viiniin vaniljaa ja savua.
Mineraaliset aromiominaisuudet voivat tuntua suuressa Barberassa: esimerkiksi
terva, kivet ja teräksisyys.
Uuden maailman Barberassa kirsikan aromi on niin ikään
keskeinen, mutta mukana saattaa olla enemmän kevyempää ja makeamman vaikutelman
tekevää marjaisuutta: karhunvatukkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Tammen aromeista
vaniljaisuus korostuu. Uuden maailman Barbera on usein vaikutelmaltaan
makeampi, runsaampi, jopa hillomainen johtuen lämpimistä kasvuolosuhteista.
Mausteisuus on sekin makeammasta päästä jatkumoa: kanelia, neilikkaa,
muskottia. Yrttisyyttä uuden maailman Barberoissa on vähän tai ei lainkaan
verrattuna Piemonten Barberaan.
Barbera antaa yleensä keskitäyteläisen vaikutelman, mutta
saattaa tuntua kevyeltä marja-aromiensa ansiosta. Toisaalta suurimpien
Barberoiden hapokkuus ja keskivahva tanniinisuus saattavat tuottaa jopa
täyteläisen viinin tunteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti