tiistai 2. kesäkuuta 2015

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2012 Bierzo, Espanja

Mencia, Petalos, Bierzo, viiniarviot, viiniblogi, punaviinit, erittäin hyvät viinit, Espanjalaiset punaviinit
Petalos 2012.

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 – erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Aina silloin tällöin huomaan viiniartikkelin saaneen minut liekkeihin. Tällä kertaa kyse oli harvinaisemmista rypälelajikkeista kertovasta Matt Kramerin jutusta, jossa hän kirjoitti espanjalaisen, Bierzon alueelle tyypillisen Mencia-rypäleen olevan kuin "leveäharteinen Pinot Noir". Ja niin nähtiin Leidi etenemässä laukka-askelin kohti viinikauppaa. Ystävät, olen iloinen tästä tapahtumasarjasta. Mencia olisi voinut mennä minulta tyystin sivusuun, tai ainakin jäädä vielä pitkäksi aikaa tietoisuuteni varjoihin värjöttelemään ilman tätä artikkelia. Opimme tästä, että kannattaa lukea viinijuttuja, viiniblogeja ja seurata viiniversumia twitterissä (, koska sieltä linkki artikkeliin löytyi). Suosittelen. Sitten asiaan.

Arvio
En tiedä, minkä väristä viiniä Menciasta yleensä saadaan, mutta tämän 2012 vuosikerran Petaloksen (esp. Terälehdet) väri on syvän rubiininpunainen höystettynä on tipalla nuorekasta sinerrystä. Nimelleen uskollisesti viini tuoksuu hyvin kukkaiselle. On kuin olisi astunut runsaaseen, kesäiseen puutarhaan, jossa on ruusuja, orvokkeja ja liljoja. Tämän jälkeen primaariaromeista tarjoutuvat tummat marjat: niin kuivatut kuin tuoreetkin kirsikat ja mustaherukat. Yllättäen tämä nuori viini tarjoaa myös kehittyneempiä aromaattisia kerroksia, kuten pudonneiden lehtien syksyisiä maan sävyjä, yrttejä ja liuskekivimäistä mineraalisuutta. Ilahduttavaa moniulotteisuutta!

Suussa aromimaailma noudattelee edelleen hienosti tuoksusta tavoitettua kerroksellisuutta. Nyt etualalle asettuvat kirsikat, yrtit ja mineraalisuus. Vaikka hedelmäisyyttä löytyy, se on hillittyä ja hienossa tasapainossa keskitasosen hapokkuuden ja keskirunsaiden, kypsien ja hienojakoisten tanniinien kanssa. Suutuntuma on elegantti, keskitäyteläinen ja hyvin kuiva - itse asiassa yllättävänkin kevyt ottaen huomioon suuren alkoholipitoisuuden. Pitkä, miellyttävä, kirsikkainen ja mustaherukkainen jälkimaku viimeistelee elämyksen. Paradoksaalisesti tämä rakenteeltaan suun täyttävä viini tekee höyhenenkevyen kokonaisvaikutuksen.

Jotta ruoka palvelisi optimaalisesti tätä kompleksista viiniä, kannattaisi sen olla aromaattisesti samalla tasolla. Espanjalaiset, runsasaromiset (ei kuitenkaan liian tuliset) tapakset sekä hyvin maustetut risotot ja pastat ovat tällaisista esimerkkejä. Myös kuivatut lihat ja kovat juustot toimivat tämän viinin kanssa erinomaisesti. Chilin välttäminen on hyvä idea, koska tämän muutoin elegantin viinin korkea alkoholisuus lisää ruoan koettua tulisuutta.

Tasapainoinen, elegantti ja moniulotteinen viini, joka on hinta-laatusuhteeltaan löytö. Lämmin suositus.

Tiedot
Hinta:
EUR 12,35  verkkokauppa santacecilia.es
USD 16,96 verkkokauppa canalswine.com
GBP 18,95 viinikauppa Majesticwine, UK
DKK 140 (EUR 18) viinikauppa Vin Specialisten, Kööpenhamina, Tanska
Maa ja alue: Spain, Bierzo
Rypäleet: Mencia 100%
Alc vol: 14,5%
Valmistaja: Descendientes de J. Palacios
Saatavuus: Ei Alkon listoilla

Taustaa
Bierzo on profiloitunut vielä suhteellisesssa lähihistoriassa laakeissa laaksoissa kasvaneiden, yksinkertaisten ja hedelmäisten viinien tuotantoalueeksi. Myöskään aluetta ei tunnettu kovin laajalti, koska lähikulmien ihmiset joivat arkisen Bierzon viinin pois kuljeksimasta. Mutta sitten saapuivat Riojan kuulun viinisuvun kasvatit Alvario Palacios ja Ricardo Perez Palacios, ja ryhtyivät tekemään viinejä Menciasta uudella sykkeellä. Tuotantotapanaan biodynaaminen ja luomuviljely, he valmistivat yhden viinitarhan viinejä, joiden rypäleet kasvoivat jyrkillä vuorenrinteillä, vanhoissa viiniköynnöksissä. Tuloksena oli vallan uudenlaista laatua edustavia Mencia-viinejä, joissa on niin rakennetta kuin aromien kerroksiakin.

Tänä päivänä Descendientes de J. Palacios omistaa noin 200 korkealla liuskekivirinteillä sijaitsevaa viinitarhaa, jotka vaativat jyrkkyytensä vuoksi kaikki toimenpiteet tehtäväksi käsin. Petalos on tilan viinivalikoimassa se yksinkertainen ja luotettava perusviini, mikä on hämmästyttävää ottaen huomioon sen hienostuneisuus. Kuten muistakin tilan Mencia-viineistä, on Petaloksesta saatu viimeisten vuosien mittaan monta upeaa vuosikertaa, joista 2012 saattaa olla toistaiseksi se kaikista hienoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti