perjantai 5. kesäkuuta 2015

Barolo - maaperän vaikutus viiniin

Yhä voimassa oleva Barolon cru-kartta Renato Rattin mukaan (1979). Karttaan tästä: italianwinemerchantstore.com

Barolo-juttusarja jatkuu – missä mennään?
On tullut aika palata jälleen Baroloon. Edellisissä Barolo-jutuissa olemme perehtyneet kiistoihin modernista ja perinteisestä tekotavasta sekä Nebbiolon luonteeseen rypäleenä. Vaikka olemme siis jo nilkkoja myöten umplahtaneina Nebbiolo-mäskiin, tämä ei vielä riitä. On maaperän ja vuosikertojen vuoro. Kerron tässä jutussa Barolo DOCG:n maaperästä. Yllä oleva kartta auttaa hahmottamaan kerrontaani. (Kuvatekstin linkistä pääsee zoomaamaan, jotta cruiden sijainnit nimet voi nähdä tarkasti.)

Barolo DOCG:n geologiset ala-alueet
Karkeasti ottaen DOCG Barolon alue jakautuu geologisesti pystysuunnassa kahtia (katkoviiva kartassa). Vasen eli läntinen puolikas kattaa La Morran, Barolon ja Novellon kunnat, joissa maaperä koostuu pääosin Tortonian-kaudella muodostuneesta kalkkipitoisesta merkelistä.  Oikealla (siis läntisellä) puolella sijaitsevat puolestaan Castiglione Falletto, Serralunga D’Alba ja Monforte. Täällä maaperä kuuluu helvetian-vyöhykkeeseen ja on koostumukseltaan hiekkakiveä ja kvartsipitoista hiekkaa. Yhteistä molemmille puoliskoille on maaperän suhteellisen korkea emäksisyys, joka tasapainottaa oivallisesti Nebbiolon luonteeseen kuuluvaa runsasta hapokkuutta.

Maaperän koostumuksen vaikutus viiniin 
Viinin ymmärtämisen kannalta tämä kahtiajako on kiinnostava, koska Nebbiolo heijastaa herkästi terroiriaan ja näin olleen synnyttää varsin erilaista viiniä läntisillä alueilla itään verrattuna. La Morran ja Barolon alueiden kalkkipitoinen merkeli on tiivistä ja hedelmällistä verrattuna muuhun Baroloon DOCG-alueeseen. Siksi niiden viinit ovat tunnettuja hedelmäisemmästä, pyöreämmästä, elegantimmasta ja kukkaisemmasta luonteestaan. Barolon hienoimpiin cruihin lukeutuu Cannubi, ja La Morran puolestaan Brunate, Cerequio, Le Rocche ja La Serra.

Itäpuolen maaperä on puolestaan karumpaa ja savipitoisempaa. Sieltä saadaan runsastanniinisia, kiinteärakenteisia viinejä, joissa on muskelia. Ne vaativat pidemmän ajan kypsyäkseen juotaviksi.
Itäpuolen tarkempi jako osoittaa kuitenkin maaperien keskinäisen erilaisuuden. 

Castiglone Falletto oikeastaan sijoittuu itä-länsijaon suhteen enemmänkin välimaastoon. Sen maaperä on sekoitus kumpaakin, mikä heijastuu myös viinien luonteeseen vastaavasti. Castiglionen alueella on  kaikkein suurin määrä cru-alueita, mukaan lukien kuuluisat Bricco Rocche, Villero, and Monprivato. Sen cruilla on maaperän moninaisuuden vuoksi potentiaali tuottaa hyvin komplekseja viinejä, joissa on sekä itään viittaavaa rakennetta että läntistä eleganttia tuoksua. 

Monforte D’Alba puolestaan on tunnettu rustiikkisesta Barolo-tyylistään, tyyppiesimerkkinä Ginestran crun tanniiniset ja erittäin konsentroituneet viinit. Sen viinit ovat vahvimpia ja kaikkein ikääntymiskykyisimpiä Baroloita. Tällä alueella sijaitsee myös cru Bussia jonka viiniä maistelen seuraavassa jutussa. Itäpuolen kolmas kunta, Serralunga D’Alba on rakenne-Baroloiden koti. Serralungan Barolot ovat kaikkein täyteläisimpiä, runsailla tanniineilla ja huikealla ikääntymispotentiaalilla ryyditettyjä jumalten nektareja (minun mielestäni). Täältä löytyy cru Gabutti, joka niin ikään on työn alla seuraavassa maistelujutussa.

Rehellisyyden nimessä on todettava, että maaperän koostumus vaihtelee voimakkaastikin kuntien sisällä, palstalta toiselle. Jokainen Barolo DOCG:n cru on yksilöllinen maaperäsekoitus. Kun vieläpä viinintekijän tyyli niin tarhassa kuin kellarissa (muistamme Barolo-sodat), paikallinen mikroilmasto, vuosikertojen sääolosuhteet ja yksittäisen viinitarhan elevaatio ja ilmansuunta vaikuttavat olennaisesti Nebbiolo-tuotteen ilmiasuun lasissa, ei yksittäisen viinin luonnetta voi pistää pelkästään itä- tai länsipuolen sijainnin piikkiin. Silti jako auttanee askeleen eteenpäin Barolon ymmärtämisessä.

***
Seuraavassa jutussa, joka on tämän kertaisen Barolo-juttusarjan viimeinen episodi, kerron vuosikertojen olosuhteiden ja maaperän vaikutuksesta viineihin Barolo-maistelun esimerkkien valossa. Tämähän on luontevaa, koska Nebbiolo on rypäleenä niin kasvupaikan kuin sääolosuhteiden herkkä indikaattori. Pikaisiin näkemisiin, mutta sitä ennen hienoa viikonloppua ja mitä parhaita viinejä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti