maanantai 15. kesäkuuta 2015

Alberto Voerzio La Serra 2010 Barolo DOCG, Italia

Piemonte, Barolo, La Morra, Nebbiolo, Alberto Voerzio, vuosikerta 2010, viiniblogi, viiniarviot, huippuviinit
Alberto Voerzio La Serra 2010.
Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 – huippuviini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Arvio
Nebbiolon pigmentit vaalenevat nopeasti viinin ikääntyessä. Kuitenkin perinteinen pitkä maseraatio antaa tälle viinille niin runsaasti väriaineita, että se on edelleen kauttaaltaan läpinäkymättömän syvän rubiininpunaista. Tuoksu on värin tavoin intensiivinen, suorastaan polvia notkauttava. Lasista aukeaa kukkataivas! Runsas ruusuisuus on hienovaraisen vaniljan raamittamaa. Moderni uuden ranskalaisen tammen käyttö ote tuntuu myös paahteisuutena. Kukkaisuuden rinnalla on laaja kirjo Nebbiololle tyypillistä, La Morran terroiria heijastavaa aromaattisuutta: tummia kirsikoita, kuivattuja hedelmiä, yrttisyyttä ja seetriä. Kompleksinen, suorastaan eteerinen bouquet kutsuu jo maistelemaan.

Tanniinien odottaisi luonnollisesti olevan verrattain tiukat näin nuoressa Barolossa. Yllättäen kohtaankin varsin miellyttävän suutuntuman, jossa runsaat ja suun täyttävät tanniinit ovat jo melkoisen pyöreitä ja Nebbiololle tyypillinen korkea happoisuus tasapainottaa runsasta alkoholisuutta tyylikkäästi. Vaikka tämä viini onkin selkeästi täyteläistä, kukkien, kirsikoiden ja seetrin aromit luovat suuhun elegantin keveyden vaikutelman. Napakan happorakenteen lihaksisuus kannattelee feminiinistä makumaailmaa. Kirsikka johtaa pitkää, sävykästä jälkimakua, jossa on myös hiven tryffeliä ja tervaa.

Nyt on kyse viinistä, jonka ikääntymispotentiaali on runsaan hedelmäisyyden, jo nyt kompleksisen aromaattisuuden, ryhdikkään hapokkuuden ja runsaiden, kypsien rypäleiden tanniinien ansiosta vuosia ja vuosikymmeniä. Optimaalisen bouquet’n saavuttamiseksi olisi tälle viinille annettava ainakin 7-8 vuotta lisää aikaa. Mutta jos sinulla on tuli hännän alla, kestät räväköitäkin tanniineja ja haluat nauttia nopeasti herkku-Baroloa, tämä viini on jo nyt pieni ihme lasissa.

Konsentroitunut, lihaksikas ja aromeiltaan hienostunut viini tarvitsee vastaavan aromaattisen mutta jämerän ruokakumppanin seurakseen illallispöydässä. Piemonten ruokakulttuuri antaa vinkit oikeaan suuntaan: riistaa, sieniä, ehkä jopa tryffeleitä. Kovat, kypsät juustot toimivat myös. Ehkä parhaana ideana pidän silti tämän Barolon nauttimista tyyliin vino da meditazione: sellaisenaan, pikkuhiljaa. Makustellen.

Voimakas, elegantti ja moniulotteinen viini. Pitkä ikääntymispotentiaali ja erinomainen tasapaino. Lämmin suositus.

Tiedot
Hinta:
DKK 349 (EUR 50) verkkokauppa Piemontevine.dk (kysely ensin meilitse)
DKK 900 ravintola Fiskebaren, Kööpenhamina
Maa ja alue: Italia, Barolo DOCG, La Morra, cru La Serra
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Alc vol: 14,5%
Valmistaja: AlbertoVoerzio
Saatavuus: Ei Alkon listoilla

Taustaa
Kun metsästät hyvän hinta-laatusuhteen viiniä, on Barolo aikamoinen haaste. Piemonten Nebbiolo-viinit ovat maailman arvostetuimpien joukossa, kysyntä on kovaa ja tarjonta vähäistä. Jotain on kuitenkin tehtävissä. Olennaista laadun suhteen on sivuuttaa negociantit, koska tänä päivänä pienten palstojen omistajat ovat alkaneet tehdä pääsääntöisesti Nebbiolo-viininsä itse, eivätkä enää tyydy rypäleiden myymiseen muille. Hinnan suhteen puolestaan näytät kyntesi, kun raaputat Barolon kimaltavien superstarojen ja suurten tuottajien brändeiksi muodostuneiden nimien ohitse, pintaa syvemmälle. Sieltä löydät Alberto Voerzion kaltaisia nuoria, taitavia viinintekijälupauksia.

Alberton viininteko on saanut vaikutteita Roberto Voerziolta, Alberton serkulta, joka on yksi Barolon arvostetuimpia viinintekijöitä. Alberto luomuviljelee Nebbioloa La Morrassa käyttäen vinifikaatiossaan niin perinteisiä kuin modernejakin tekniikoita. Upeiden, terroiria persoonallisesti heijastavien Baroloiden takana on erittäin pieneksi karsittu sato, perinteisen pitkät käyttämisajat kuorikontaktissa, tiukasti lämpökontrolloitu käyttäminen ja kahden vuoden kypsytys moderniin tyyliin barrique -tammitynnyreissä. Ranskalaisesta tammesta 25 prosenttia on uutta ja loput 75 prosenttia korkeintaan kolmanteen kertaan käytettyä. Luomumetodit jatkuvat saumattomasti viinitarhalta kellariin. Kaupallisia hiivoja ei käytetä eikä entsyymejä tai aktivaattoreita lisätä. Sulfiitteja käytetään minimaalisesti ja viinit pullotetaan suodattamattomina.

2010 oli poikkeuksellinen vuosikerta Barolossa. Sää oli suosiollinen: kasvukausi oli pitkä, ja syksyllä päivät lämpimiä mutta yöt viileitä. Rypäleet kypsyivät optimaalisen tasaisesti ja saavuttivat hienon aromisen kompleksisuuden. Kyseisenä vuonna oli mahdollista tuottaa hienon happorakenteen ja todella huikean ikääntymispotentiaalin viinejä. Alberto Voerzion La Serra crun Barolo La Morrasta on yksi esimerkki vuosikerran potentiaalista. Se on jo nyt hyvin juotavaa ja tasapainoista, mutta voi ajan mittaan kehittyä todelliseksi helmeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti