maanantai 22. kesäkuuta 2015

Latva Bar - Pientuottajien viinihelmiä Helsingissä

Latva, Bar Latva, parhaat viinibaarit, viinibaari Helsinki, pientuottajat, luomuviinit
Bar Latvan estetiikka on rustiikkisen minimalistista.

Kriteerieni mukaan ilahduttava viinibaarin edellytykset ovat lavea ja laadukas viinilista sekä keskusteleva, viineistä kiinnostunut palvelu. Pahitteeksi ei toki ole interiöörin viihtyisyyskään. Kun kaikki nämä on saavutettu, tulee kirsikaksi kakun päälle parhaimmissa tapauksissa aikaansa seuraava viiniajattelu, joka luo viinibaarille filosofian. Hyvät viinin ystävät, kaikki tämä löytyy viinibaari Latvasta.

Latva Bar on pientuottajiin fokusoitunut baari ja rento ravintola, jonka valikoimasta löytyy viinin lisäksi myös kotimaisten pienpanimoiden oluita ja kotimaisista raaka-aineista valmistettuja drinkkejä. Viinibaarin filosofian ytimessä on viinin laatu. Siitä varmistutaan valitsemalla viinit ammattitaitoisilta pientuottajilta, joiden tuotantomenetelmissä on läsnä käsityöläisyys ja sydän. Yksinomaan laadukkaiden, artisaanisten pientuottajien viinien listaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Latvan viinit ovat luomuviinejä tai viinejä, joiden tuotanto on käytännössä luomua vaikkei sertifiointia olisi haettukaan. Suurien volyymien tuottajien teollisia viinejä listalta ei löydy.

Viinilistan lähes kaikki viinit ovat - huikeaa kyllä - saatavilla laseittain. Tarjolla on noin viisikymmentä viiniä ja shamppajaa, joista noin neljäkymmentä on laseittain tarjoilussa. Vanha maailma on voimakkaasti edustettuna - erityisesti esillä ovat Italia, Espanja, Saksa ja Itävalta. Välillä tarjolla on erikoisuuksia, kuten vaikkapa kreikkalaista viiniä. Toki uudestakin maailmasta on tehty herkullisia poimintoja, kuten tällä vierailulla maistamani Julicherin uusiseelantilainen Pinot Noir. Kyseisen hienon viinin takana on kotimainen viinintekijä Outi Jakovirta (arvio tulossa pian).

Jesse perehdytti minut Latvan viinifilosofiaan. 
Latva pysyy jatkuvasti ajan hermolla. Kellarilistaa Latvalla ei ole, vaan tavoitteena on rakentaa lista juuri nyt juotavissa olevista viineistä. Lista on jatkuvasti vaihtuva sesonkien ja pientuottajilta saatavien erien kokojen mukaan. Tällä hetkellä kesäiset valkoviinit ovat suhteellisesti enemmän edustettuna – talvella taas lämmittävien punaviinien osuus kasvaa. Aika-ajoin tarjolla on sesongin mukaisia self-tasting maistelukokonaisuuksia, joissa maisteltavaksi on suunniteltu kiinnostava viinien sarja.

Jos nälkä yllättää viinin ystävän, on Latvassa tarjolla lounasta ja illalla sapaksia. Sapakset ovat suomalaisia tapaksia, jotka edustavat lähiruokaa ja korkeaa laatua. Alun perin sapakset ovat Latvan isoveljen, ravintola Juuren, konsepti. Latvaa varten ne on uudistettu. Viinibaarin sapasten ajatus on olla Juuresta tuttuihin tyylinnäytteisiin nähden ”isompaa, ronskimpaa, simppeliä, jaettavaa”.  Nam. Toimii.

Rento, aikaansa seuraava ja asiantunteva viinibaari. Lämmin suositus.

Koordinaatit
Latva Bar
Korkeavuorenkatu 25, 00130 Helsinki
latva@latva.fi
050 3818544
http://latva.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti