torstai 18. kesäkuuta 2015

Kuohuva suositus kesän juhliin - Alma 4 Pinot Rosé 2011 Argentiina

Juhannus, kuohuva, juhannuksen kuohuviini, viiniblogi, viiniarviot, kesän kuohuviinit
Alma 4 Pinot Rosé 2011.

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 – erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Arvio
Pinot Noir -rypäle antaa kuohuviinille kauniin, keski-intensiivisen, lohenpunaisen sävyn. Ihastuttavassa tuoksussa tuntuvat aivan aluksi raikkaat ruusun, vadelman, punaherukan ja aprikoosin aromit. Hunajaakin on hienovaraisesti. Myöhemmistä kerroksista avautuu kehittyneempiä, hiivan autolyysiin viittaavia paahteista keksin tuoksua ja kermaisuutta. Tuoksuttelen ja hämmästelen. Onpa kerta kaikkiaan herkullinen ja yllättävän kompleksinen tuoksu.

Erittäin kuiva viini on suutuntumaltaan vähintäänkin keskitäyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Sen miellyttävän moniulotteinen aromaattisuus ja hedelmän paino kallistavat tunnetta jopa täyteläiseen. Runsas hapokkuus puolestaan keventää ja tasapainottaa elegantin kuohuvan. Aromeista raikkaat vadelma ja herukat sekä pehmeä keksimäinen paahteisuus ovat tuntuvaisimmat. Autolyyttinen kermaisuus tuo pitkään jälkimakuun silkkiä ja luksusta. Aivan kuin samppanjaa joisi!

Jo juhlavan värinsä puolesta argentiinalainen kuohuva rosé istuisi erinomaisesti kesän iloluontoisiin ja romanttisiin juhliin. Sen kehittynyt aromaattisuus palvelisi mitä hienostuneimpiakin juhlahetkiä. Itse nappaisin tämän kukkean juoman kainaloon niin juhannuskokon sytytystä juhlistamaan kuin alkumaljaksi häähumuunkin.

Kehittynyt, runsas ja elegantin tasapainoinen. Lämmin suositus.

Tiedot
Hinta:
EUR 19,98 Alko, Arkadian myymälä, Helsinki
Maa ja alue: Argentina, Mendoza
Rypäleet: Pinot Noir 100%
Alc vol: 12,5%
Valmistaja: Alma4
Saatavuus: Alkon erikoisvalikoimassa nro 558987

Taustaa
Kuohuviinin tuottajan nimi Alma 4 kääntyy suomeksi ”sielu 4” viitaten viinintekijöiden nelikkoon Sebastian Zuccardi, Mauricio Castro, Agustin Lopez ja Marcela Manini. He aloittivat yhteisen viiniprojektin vuosikymmen sitten yliopistosta valmistuttuaan tavoitteenaan tehdä kiinnostavia ja laadukkaita argentiinalaisia kuohuviinejä. Viinit valmistetaan käsin poimituista rypäleistä perinteistä kuohuviinimetodia käyttäen. Ne kypsyvät kaksi vuotta kontaktissa hiivasakan kanssa, mikä antaa kuohuviinille sen kehittyneet autolyyttiset aromit. Alma 4 Pinot Rosé on valmistettu ainoastaan Pinot Noir rypäleitä käyttäen. Ne on viljelty Tupungaton korkealla sijaitsevilla viinitarhoilla, joiden viileys palvelee lajiketta erinomaisesti.

Sokkomaistelun satoa
Juuri esittelemäni suositukseni kesän juhlien kuohuviiniksi on sokkomaistelusta bongattu.  Osallistuin Wineserverin järjestämään sokkomaisteluun, jossa vähintään 20 euron hintaiset viinipullot kääräistiin folioon. Mukana oli niin kokeneita kuin alkaviakin viiniharrastajia. Keskustelu oli vilkasta ja vaikka toki rypäleitä, vuosikertoja ja maita määrätietoisesti yhdessä arvuuteltiin, viinikeskustelu oli ennen kaikkea rentoa. Lopulta foliot poistettiin ja jokainen sai esitellä mukanaan tuomansa tuotteen. Aivan lopuksi sokkomaistelun paras pullo palkittiin. Maisteluporukan onneksi voittajapullo oli illan isännän, Wineserverin Tomin, mukanaan tuoma elegantti Chateau de Mercey 2007, ja hän tarjosikin voittajalle palkinnoksi varaamansa jälkiruokaviinin meille kaikille yhteiseen maisteluun. Ei hassumpaa! Tomin järjestämiin maistelutilaisuuksiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Wineserveriin.
Foliokääröistä paljastui sokkomaistelun illan kattaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti