keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Friulin valkoiset rypäleet osa I - Ribolla Gialla

Gravner, Ribolla Gialla, viiniblogi, valkoviinit, Italia, Friuli, Collio, Collio-Brda, rypälelajikket, paikalliset rypälelajikkeet
Ribolla Gialla ei ole aromipommi, vaan mauiltaan elegantti ja hienovarainen.

Ribolla Gialla 

Olkoonkin, että alunalkujaan yli 800 vuotta sitten Ribolla Gialla (sloveniaksi Rebula) todennäköisesti matkasi Friuliin Kreikasta Slovenian kautta, tänä päivänä rypälettä voidaan pitää nimenomaan Friulin paikallislajikkeena. Sen henkinen ja fyysinen koti on Italian Friulin Collion ja Slovenian Brdan raja-alue, jossa Ribollan viljelyn sydäntä paikallisesti kutsutaan nimellä Collio-Brda. Ribolla on rinteiden lajike vaatien juuri Collio-Brdan alueen polveilevan terroirin tuottaakseen parhaat tuloksensa.

Ribollan tarina on punaisten paikallisten lajikkeiden kaltainen sen nousussa uuteen kukoistukseen kansainvälisten lajikkeiden varjosta. 1990-luvulla alle 1% Friulin DOC -viineistä sisälsi Ribollaa. 2000-luvulta alkaen kiinnostus alueen perinteisiä rypäleiden erityislaatua kohtaan jälleen kasvoi johtaen Ribollan lisääntyneeseen edustukseen viinitarhoissa. Edelleenkään laji ei kuitenkaan ole millään muotoa runsaasti edustettuna. Ribolla viinejä tuotetaan Colli Orientalin (Rossazzon) ja Collio Gorizianon (eli Collio-Brdan) DOC -alueilla.

Ribolla on verrattain neutraali rypäle, mutta sen salaisuus onkin aromien persoonallinen, hienovarainen eleganssi. Jos valkoviini valmistetaan tavalliseen tapaan, tyypillisesti tuloksena on rakenteeltaan kevyt, reilun hapokas ja väriltään syvän kultainen viini. Ribollan tyypilliset aromit ovat kukkaisia, sitruksisia ja mineraalisen liuskeisia. Ikääntyessään viiniin kehittyy pähkinäisiä makuja. Yleensä viinit ovat lajikeviinejä, mutta Ribollaa sekoitetaan myös Malvasiaan, Friulanoon ja Pinot Grigioon.

Ribollasta tehdään myös huomattavan laadukkaita oransseja viinejä. Lajike on erityisen tärkeä Collio-Brdan oranssien viinien tärkeimmille tuottajille Gravnerille ja Radikonille. Gravner on lopettanut kaikkien muiden valkoisten lajikkeiden viljelyn ja tekee tällä hetkellä oranssit viininsä ainoastaan Ribollasta, kun aiemmin he viljelivät pääasiassa kansainvälisiä lajikkeita. Pitkän kuorikontaktin seurauksena oranssien viinien väri on meripihkainen, ja rakenne tanniininen ja siten täyteläisempi kuin tavanomaisten valkoviinien. Aromit ovat kehittyneempiä kuin tavanomaisissa valkoviineissä, ja vaikka keveitä oksidaation nyansseja on havaittavissa, taidokkaasti tehdyt oranssit eivät ole hapettuneita vaan raikkaita ja hedelmäisiä.

***
Lupailin jo kesälomalle lähtiessäni, että tulen perehtymään Veni Vidi Viinissä jännittävään kapitteliin, oranssiin viiniin. Tämä hetki lähestyy pikkuhiljaa, eikä siinä vielä kaikki. Pääsette pian myös kanssani viinivisiitille mitä viehättävimmälle, friulilaiselle viinitilalle, jota suuri yleisö ei vielä tunne vaikka totisesti kannattaisi. Jotta visiittiin valmentautuminen olisi täydellistä, esittelen seuraavassa postauksessa vielä yhden paikallisen rypäleen, Friulanon. Sitten laitetaan pieni vuokra-auto jälleen parkkiin ja mennään kellariin maistelemaan!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti