Gravnerin Pignolo-köynnökset kasvavat Collio-Brdan kukkuloilla Friulissa. |
Jos minulta kysyttäisiin, minkä Friulin viineistä ottaisin
kanssani autiolle saarelle, ja saisin valita vain yhden, se olisi Pignolo. Sata
nolla. Esitän rohkeana hypoteesina seuraavaa: ellei Friulissa olisi
vaurastumisensa aikaan 1960-luvulla tehty poliittista valintaa keskittyä
valkoviiniin Friulin viinialueellisen brändin rakentamisessa, tänä päivänä
Pignolo voisi olla Friulille se, mitä Nebbiolo on Piemontelle. Mutta Friulissa
oltiin ovelia ja valkoviini voitti. Kun Piemonte ja Toscana olivat jo punaviinin
laadusta tunnettuja brändejä, ja toisaalta Etelä-Italia oli vallannut
hintakilpailuun perustuvat punaviinimarkkinat, Friulin osaksi jäi profiloitua
laadukkaan valkoviinin tuotantoalueena. Näin Friuli onnistui viemään itsensä
viinimaailmankartalle, mutta samalla upea Pignolo (muiden paikallisten
punaisten tavoin) jäi kasvamaan kaikessa hiljaisuudessa Friulin Colli
Orientalin savisille kalkkikivirinteille.
Pignololla on itse asiassa paljonkin yhteistä Nebbiolon
kanssa: se on rypäleenä kaikin puolin hankala. Italiaksi pignolo tarkoittaakin
nirsoa. Pignolo on hankala kasvaessaan, koska se tuottaa rypäleitä juuri niin
kuin sitä sattuu huvittamaan. Joissakin köynnöksissä voi olla yksi, joissakin
kuusi terttua, eikä kukaan tiedä miksi. Lopputulemana sato on joka tapauksessa
pieni. Runsaan tanniinisena ja väriltään intensiivisenä se aiheuttaa
viinintekijälle pään vaivaa edelleen myös viiniksi valmistettaessa. Muihinkin
väriaineiltaan runsaisiin rypälelajikkeisiin verrattuna sotku viinimössä on
omaa luokkaansa, kun Pignoloa työstetään.
Olennaisin haaste lienee kuitenkin nebbiolomainen aikavaade,
jonka Pignolo asettaa juotavaksi kypsyäkseen. Intensiiviset ja kuivattavat
tanniinit vaativat ainakin pari vuotta tynnyrissä ja tämän jälkeen useamman
vuoden pullokypsytyksen, jotta ne pyöristyisivät riittävällä tavalla.
Käytännössä Pignolo-viinien potentiaali alkaa tulla todellisesti esiin vasta
noin kymmenen vuoden iästä eteenpäin. Toisaalta Pignololla on juuri korkean tanniinisuutensa
sekä tiiviin hedelmäisyytensä ja korkean hapokkuutensa ansioista nebbiolomainen,
erinomainen ikääntymispotentiaali. Mikäli osaksesi tulee onni maistaa yli
kymmenen vuotta vanhaa Pignoloa, napakka tanniinisuus on pyöristynyt
hämmästyttävän samettiseksi. Uniikki aromiprofiili on kompleksinen ja elegantti.
Niin paljon kuin pidänkin ajatuksesta Pignolosta ”Friulin
Nebbiolona”, on näiden kahden lajikkeen välillä tehtävä kuitenkin selkeä ero. Nebbiolosta
löytyy rakenteeltaan hyvinkin elegantteja versioita, ja sen väri haalistuu
vanhetessa vikkelään. Pignolo on puolestaan kestävältä väriltään intensiivinen,
ja rakenteeltaan tiivis ja lihaksikas. Ja mitä aromeihin tulee, Pignolo on mauiltaan
ja tuoksuiltaan tumma ja eleganssissaan metsäisän villi - Nebbioloon nähden aivan
eri maailmasta. Pignolon primaariaromien joukossa on metsämarjoja, kuten
karhunvatukkaa ja kypsää puolukkaa sekä tummia hedelmiä, kuten luumua ja tummia
kirsikoita. Kehittyessään Pignolon aromikirjosta voi tavoittaa metsäpohjaa,
mausteita, nahkaa, suklaata, lakritsia ja tupakkaa.
Lopulta kuitenkin aivan erityiseksi kaikki Friulissa maistamani Pignolot tekee niiden ikään katsomatta eräänlainen puuterinen, parfymaattinen aromi. Tämä tuoksu, jota en ole minkään muun lajikkeen kohdalla tavannut, vie mielikuvat teatterien takahuoneisiin. Hehkulamppujen rivistöt kehystävät peilejä, ja pehmeistä puuterivipoista tupsutetaan kasvoille antaumuksella kerros toisensa jälkeen. Ilma on tuoksusta ja jännityksestä sakeaa. Pignolo on vahva, vaativa ja elegantti kuin paraskin femme fatale!
Lopulta kuitenkin aivan erityiseksi kaikki Friulissa maistamani Pignolot tekee niiden ikään katsomatta eräänlainen puuterinen, parfymaattinen aromi. Tämä tuoksu, jota en ole minkään muun lajikkeen kohdalla tavannut, vie mielikuvat teatterien takahuoneisiin. Hehkulamppujen rivistöt kehystävät peilejä, ja pehmeistä puuterivipoista tupsutetaan kasvoille antaumuksella kerros toisensa jälkeen. Ilma on tuoksusta ja jännityksestä sakeaa. Pignolo on vahva, vaativa ja elegantti kuin paraskin femme fatale!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti