perjantai 11. syyskuuta 2015

Viinibaari Enoteca di Cormons - Maistele itsesi Friulin viinikartalle

Enoteca di Cormons, Cormons, viinimatkat, Italia, Friuli, Collio, viininmaistelu, viini, viiniblogi
Kätevät pyykkipojat muistuttavat viininmaistelijaa missä mennään.

Värikkäät talot ympäröivät aukiota, jolla keltaisten terassivarjojen katveessa istuu hekottelevia paikallisia herroja, viinintuottajia, jutustelevia pariskuntia ja jokunen hassu turisti. Viereisen pöydän joukkio puhkeaa hurraamaan, kun nurkan takaa paikalle pärisee Vespa kyydissään ryhmästä vielä uupuva ystävä. Hauskan välitön tunnelma Enoteca di Cormonsin terassilla tarttuu jokaiseen.

Kinkku- ja juustolautaset kansoittavat pöytiä samalla, kun laseihin kiinnitetyt pyykkipojat muistuttavat kenen tuottajan viiniä kulloinkin maistellaan. Ja hyvä niin, koska pitkällisen maistelun tuoksinnassa lasit voisivat herkästi sekoittua. Täällä huomaa helposti pulttaatuneensa tuoliin, kun vielä pitäisi maistaa sen yhden tuottajan Merlot. Tai enhän nyt vielä voi lähteä, kun Bordeaux-sekoitus siltä toiselta tuottajalta oli niin hyvä, että olisi kyllä ihan rikollista olla maistamatta niiden Schioppettinoa!

Enoteca di Cormons, Cormons, viinimatkat, Italia, Friuli, Collio, viininmaistelu, viini, viiniblogi
Enoteca di Cormons on viinintuottajien perustama osuuskunta ja informatiivinen viinibaari.

Enoteca di Cormons on paikallisten viinintuottajien perustama osuuskuntamuotoinen viinibaari, joka sijaitsee reilun 7000 hengen Cormonsin kylän viehättävällä pääaukiolla, Piazza XXIV Maggiolla. Osuuskunta perustettiin 1984, ja tänä päivänä Enoteca on Cormonsin viinikylän henkinen sydän. Baarissa voi maistella yli kolmenkymmenen tuottajan viinejä pääasiassa Collion ja Friuli isonzon alueelta. Tarkoituksena ei ole yksinomaa tarjoilla Collion alueen viinejä asiakkaille, vaan yhtälailla informoida viineistä ja niiden tekijöistä. Tavanomaisesta viinibaarista poiketen se nimenomaan tuo tuottajat ja asiakkaat yhteen sekä näin edistää paikallisen viinikulttuurin tuntemusta.

Viinilista on nerokkaan funktionaalinen: jokaiselle tuottajalle on oma sivunsa, jolla hänen tuotteensa esitellään. Useimpia viinejä voi ostaa laseittain muutaman euron hintaan. Eikä lainkaan tavatonta ole, että saatat törmätä baaritiskillä tuottajaan itseensä ja saada improvisoidun maistelukierroksen siinä samassa! Ja vaikket törmäisikään, on perusteellista informaatiota viineistä tarjolla. Tiskin takaa löytyy aina asiantuntevaa ja paikalliset tuotteet tuntevaa palvelua.

Subida di Monte, Cormons, viinimatkat, Italia, Friuli, Collio, viininmaistelu, viini, viiniblogi
Näkymä Cormonsiin. Maisemat viinitila Subida di Monten huoneestamme olivat ihastuttavat.

Enotecan sivuilta löytyy kartta, josta ilmenee, miten kompaktilla maantieteellisellä alueella osuuskunnassa mukana olevat viinintuottajat sijaitsevat. Itsekin kävelimme illanviettoon Enotecalle heidän listoillaan olevalta viinitilalta, Subida di Montelta, jolla asuimme viihtyisästi Cormonsissa ollessamme. Kävelymatkallamme puolestaan ohitimme Barbara Bastianin tilan, jonka viinejä sitten Enotecassa makustelimme. Enoteca kattaa siis aivan lähitienoon, nimenomaan Cormonsin alueen viinitilat. Tarjonta ei ulotu laajemman Collion alueen viinintekijöihin. Näistä rajoituksista tietoisena viininystävä voi kuitenkin saada tästä baarista hienon lähtölaukauksen ympäröivän viinialueen tutkimiseen. Viinilistalta hahmottuvat Friulin tärkeimmät rypälelajikkeet, ja  paikallisten lajikkeiden tuntemus ottaa kengurunloikkia eteenpäin, kun kerralla pääsee maistelemaan vaikkapa muutamaa Schioppettinoa rinnakkain. Myös alueelle tärkeät erilaiset ilmakuivatut kinkut ja juustot tulevat samalla tutuiksi.

Cormons kuten Enotecansakin on tunnelmaltaan vastaanottavainen ja viehättävä, ja kuitenkin pohjoisen Italian tyyliin rauhallinen, selkeä - ja täysin turistico-touhotukselta säästynyt. Tässä viinillisessä kylässä on myös erityisen hyviä ravintoloita, joita toki ruoan ja viininystävä arvostaa. Asuminen hoituu miellyttävästi viinitilalla, joista monet majoittavat matkailijoita ydintoimintansa viininviljelyn lisäksi. Cormonsista käsin onkin hyvä retkeillä ympäröiville viinimaille maisteltuaan itsensä kartalle sen herkullisessa Enotecassa. Lämmin suositus.


Koordinaatit 
Enoteca di Cormòns
Piazza XXIV Maggio 21
34071 Cormons GO, Italia
cormons@gmail.com
+39 0481 630371



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti