Stroppolatinin viinitila sijaitsee yhden kilometrin päässä Prepottosta, Schioppettinon synnyinkodista. |
Schioppettino
Uskomatonta mutta totta - Schioppettino on kuin Saimaannorppa.
Se on pelastunut täpärästi sukupuutolta 1970-luvulta alkaen. Rypälelajike ja eritoten viinin ystävät
saavat olla pelastuksesta kiitollisia Paolo Rapuzzille, IT-miehelle, joka
39-vuotiaana päätti haluavansa olla onnellinen. Hän heitti IT:llä vesilintua ja ryhtyi vaimoineen
viininviljelijäksi perustaen tänä päivänä erityisen arvostetun Ronchi di
Ciallan viinitilan. Konseptinsa pariskunta rakensi Friulin ikiomien
rypälelajikkeiden viljelylle.
Viinikirvatuhojen jälkeen ranskalaiset rypälelajikkeet
olivat pitkälti vallanneet Friulin, eikä paikallisten lajikkeiden köynnösten
löytäminen 70-luvulla ollut lainkaan itsestään selvää. Schioppettino oli unohdettu lajike - sitä ei ollut kirjattuna enää edes Italian
viinilakiin. Mutta Rapuzzi halusi taistella lajikkeen puolesta. Hyvä niin, koska
surkeimmillaan Schioppettinoa oli jäljellä alle 100 köynnöstä, jotka kasvoivat
siellä täällä itäisessä Friulissa. Todellinen rypäleiden Saimaannorppa siis!
Tänä päivänä Friulin nähdäkseni loistava viinitulevaisuus
lepää nimenomaan paikallisten rypälelajikkeiden harteilla. Punainen Schioppettino,
ja sen rinnalla punaiset Refosco ja Pignolo sekä valkoiset Friulano ja Ribolla
Gialla ovat esimerkkejä näistä omintakeisista, kiinnostavista lajikkeista,
joiden valmistus alueella nykyään osaltaan. Ne ovat persoonallisuudellaan
vastalause viinimaailman aromien tasapäistymiselle samalla, kun ne tarjoavat uljaan potentiaalin ikääntymiskykyisille laatuviineille.
Schioppettino-viinin tyyppiominaisuuksiin kuuluvat syvä, rubiininpunainen väri, keskitäyteläisyys, korkea hapokkuus ja valmistustavasta
riippuen keskitasoinen tai korkea tanniinisuus. Aromit puolestaan viittaavat
monin tavoin viinin ystävälle tutumpiin Ranskan Pohjois-Rhone hienostuneisiin
Syrah-viineihin, joista muistuttavat Schioppettinolle ominainen orvokkinen
kukkaisuus yhdistettynä punaisiin marjoihin, pippuriseen mausteisuuteen ja maan
elementteihin. Erityiseksi Schioppettinon kuitenkin tekevät mausteisuuden
syvyys, myskisyys ja viherpippurisuus sekä aluskasvillisuuteen ja metsään viittaavat maan sävyt. Tarkkanenäinen voi poimia esiin jopa
appelsiininkuoren ja aceto balsamicon sävyjä. Eikö kuulostakin kiintoisalta!
Aivan heti en keksi, mikä muu rypäle tarjoaisi tämän aromikirjon yhdistettynä
hienoon ikääntymispotentiaaliin, jonka runsas happo, moniulotteinen hedelmäisyys
ja verraten runsas, nuorena tiukahko tanniini Schioppettinolle mahdollistavat.
Mistä sitä sitten saa? Aivan helppoa Schioppettinon
kalastaminen ei ole, varsinkin kun viljely maailmanlaajuisesti tapahtuu
edelleen lähestulkoon yksinomaa Friulin Colli Orientalissa. Täällä Prepotton
kylää ympäröivillä rinteillä on rypäleen henkinen ja todennäköisesti myös
fyysinen alkukoti. Vaikka viinit jo niittävät laadullaan mainetta, italialaiset nauttivat viinin pitkälti paikallisesti hyvällä ruokahalulla ja vienti on vähäistä. Olen
kuitenkin kuullut aikaansa seuraavien viinin maahantuojien Suomessakin myyvän
Schioppettino-viinejä ravintoloille, joten toivoa on.
Silti helpoiten rohkea viinin ystävä löytää
Schioppettino-viininsä italialaisista ja muista eurooppalaisista
nettikaupoista. Vaikka Friulin alueella on tavallista sekoittaa Schioppettinoa
esimerkiksi Refoscon kanssa, vähintään yhtä tavallista on tehdä tästä ja muista paikallisista, hienoista rypäleistä 100% lajikeviinejä. Onneksi Friulissa tapana on myös nimetä viinit
lajikkeen, ei alueen mukaan, joten hakusanaksi siis Schioppettino, ja siitä se
lähtee!
Hienoja Schioppettinon tuottajia Friulin Colli Orientalissa ovat esimerkiksi seuraavat:
Stroppolatini (ei toistaiseksi verkkokaupoissa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti