torstai 24. syyskuuta 2015

La Viarte Pignolo Riserva 2005 Friuli, Italia

La Viarte, Pignolo, punaviinit, viiniblogi, viiniarviot, Italia, Friuli, Colli Orientali, Al Giardinetto
La Viarte Pignolo Riserva 2005.

Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 - huippuviini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Arvio
Voi hyvänen aika sentään, millaista viiniä Pignolosta voikaan tehdä. Päästessäni käsiksi La Viarten Pignolo Riservaan olen jo perehtynyt rypäleestä tehtyihin laatuviineihin, ja osaan hiukan odottaa, mitä tuleman pitää. Lisäksi tiedän La Viarten olevan yksi Colli Orientalin huomattavan laadukkaista viinitaloista, joka on ylpeä paikallisten rypälelajikkeiden potentiaalista. Tiedän myös La Viarten panostavan ekologiseen työskentelytapaan, luonnontasapainoon ja kunnioittavan maitaan ja köynnöksiään suuresti. Mutta silti heidän taidonnäytteensä tästä Friulin kenties jaloimmasta paikallisesta rypäleestä vie minulta jalat alta.

Intensiivistä, syvää, rubiininpunaista väriä seuraa vivahteikas, rypäleelle tyypillinen tuoksujen kirjo. Viinin tiiviistä aromaattisuudesta ensimmäisenä tarjoutuvat puuterin ja kukkien tuoksu, jota seuraavat punaiset metsämarjat. Minun suomalaiseen nenääni tässä kohtaa tuntuu hyvin kypsien puolukoiden tuoksu. Kypsät kirsikat ja luumu taustoittavat metsämarjoja. Kehittyneempinä kerroksina tavoitan mausteisuutta, kahvia ja nahkaa. Tammen aromit ovat hyvin hienovaraisia, tuskin lainkaan havaittavia. Aromaattisen profiilin erityinen viehätys Pignolon kohdalla, josta tämä viini on poikkeuksellisen hieno esimerkki, on kuitenkin tuo erityinen puuterin ja kukkien parfyymi, joka yhdistyy metsämarjojen villiin.

Lopullinen vakuuttuminen tapahtuu viinin suutuntuman ansiosta. Pignolo on erittäin napakka rypäle happorakenteeltaan, ja tanniinien kehittyminen miellyttäviksi vaatii aikaa. Samalla aromit integroituvat ja rypäleen hienostuneisuus pääsee esiin. La Viarten Pignolo on suussa nyt kymmenen vuoden kohdalla aivan hämmästyttävän samettista, tasapainoista ja edelleen hyvin raikasta. Tanniinit ovat runsaat ja varsin kuivattavat, mutta niiden rakenne on huomattavan pyöristynyt ja ne ovat hienossa tasapainossa keskitasoisen hapokkuuden ja runsaan hedelmäisyyden kanssa. Alkoholia on tuntuvasti, mutta se ei nouse merkittävästi esiin. Tämä täyteläinen viini saa eleganssinsa juuri tanniineista, jotka tekevät viinistä kapeamman ja ryhdikkäämmän kielen päällä, kuin se muutoin olisi säyseän puoleiset hapot, ja huomattavat alkoholi sekä hedelmäisyys huomioiden. Metsämarjojen aromi johtaa suussa, ja sitä tukevat viehättävä kahvin aromi sekä pippurinen mausteisuus. Jälkimaku jatkuu pitkään.

Tasapainoinen, aromeiltaan vivahteikas, lajikettaan hienostuneesti edustava viini. Lämmin suositus.

Mainittakoon vielä näin päätteeksi, että tämä ihastuttava Pignolo tuli kohdalleni Cormonsissa, Trattoria Al Giardinettossa, joka osoittautui todelliseksi viininystävän paratiisiksi taidokkaasti valitun viinilistan ja erinomaisen ruokansa ansioista. Ravintola löytyy Italian Michelin-oppaasta, ja vaikkei sillä tähteä olekaan, on paikka oppaassa todellakin ansaittu. Mikäli käyt Cormonsissa, älä jätä tätä paikkaa väliin, viininystävä.

Tiedot
Hinta: EUR 68 nettikauppa friuliwineandfood.it (tiedustele toimituksesta Suomeen meilitse)
Maa ja alue: Italia, Friuli Venezia-Giulia, Colli Orientali, Prepotto
Rypäleet: 100% Pignolo
Alc vol: 14,5%
Valmistaja: La Viarte

Saatavuus: Ei Alkon valikoimassa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti