perjantai 4. syyskuuta 2015

Friulin punaiset rypäleet osa I - Refosco

Refosco, Refosco dal Peduncolo Rosso, Teran, Friuli, Colli Orientali
Samaan rypäleiden Refosco-perheeseen kuuluvat Friulin Refosco dal Peduncolo Rosso ja Kroatian Teran.
Nämä kukkaset ihastuttivat Leidiä Kroatian Rovinjissa.


Refosco (ja Teran)

Aloittakaamme Friulin natiivirypäleiden käsittely hivenen sekavasta mutta ah, niin aromikkaasta Refoscosta. Refoscosta puhuttaessa puhumme itse asiassa rypälelajikkeiden perheestä, joka on alkujaan kotoisin (ilmeisesti) Friulista, mutta joka vuosisatojen kuluessa on muuntautunut erilaisiksi Refosco-lajikkeiksi ja edelleen eri sorttisiksi serkkulajikkeiksi.

Mainittakoon nyt heti, ikään kuin pois alta, että Refoscon variantteihin lukeutuu Slovenian ja Kroatian viinitarhoille keskeisiä rypäleitä. Näistä tärkein lajike on Teran, jonka lajikkeen itsenäisyydestä Refoscoon nähden on ristiriitaista tietoa. Toisaalta sen katsotaan olevan täysin oma lajikkeensa; toisaalta Terania pidetään synonyyminä Refoscolle. Friulissa taas Terania viljellään erityisesti Kroatian raja-aluella Friulin Carso DOC -alueella, jossa Teranilla on oma alaluokituksensa Terrano DOC. Turvallisinta lieneekin sanoa, että Teran on Refoscon alalajike. Teraniin palaan monet kerrat, kun pääsen blogittelussa Kroatiaan asti - mutta nyt Friuliin.

Viinimaailman yleisesti hyväksytty tosiasia on, että vivahteikkaimmat ja laadukkaimmat Refoscot tehdään Friulissa, Colli Orientalin alueella. Täällä tärkein Refosco-alalajike on punavartinen Refosco dal Peduncolo Rosso. Lajike vaatii aikaa kypsyäkseen. Mikäli rypäleet poimitaan liian varhain, riskinä ovat karkeat, ”vihreät” tanniinit. Toisaalta Refoscon kohdalla sadonkorjuussa ei ole mitään syytä kiirehtiä, koska lajike on varsin resistentti homeelle.

Perinteisesti Refoscosta on valmistettu harmitonta pöytäviiniä, tai ainakin nuorena ja marjaisan raikkaana juotavaa viiniä. Kuitenkin rypäleellä on erityisen napakan hapokkuutensa ja runsaan tanniinisuutensa vuoksi mahdollisuudet synnyttää myös täyteläisiä, tiiviitä ja ikääntymiskykyisiä viinejä. Viime vuosina Refosco-viinien laatu onkin merkittävästi kohentunut. Kylmäkäyttäminen ja uuden tammen tulo Refoscon kypsytykseen on muuttanut viinin tyyliä kansainväliseen suuntaan.

Friulin Colli Orientalissa osataan ottaa ilo irti Refoscon potentiaalista ja viehättävästä aromiprofiilista, jolle tyypillisiä ovat metsämarjojen, kuten karhunvatukoiden, mesimarjojen ja mustikan tuoksut.  Lisäksi erilaiset herukkaiset tuoksut ja kevyt yrttisyys sekä moniulotteinen mausteisuus kuuluvat Refoscon luonteeseen. Etenkin jälkimaku saattaa muistuttaa mantelia ja suuhun voi jäädä mantelinkuoren aromia muistuttavaa karvautta. Hienoissa Refoscoissa on kukkaisuutta orvokkien tapaan. Erityisen elegantiksi Colli Orientalin Refoscot tekee niiden mineraalisuus, joka antaa viinien intensiiviselle hedelmäisyydelle tyylikästä särmää.

Itselleni niin Friulin Refosco dal Peduncolo Rosso kuin Kroatian Teran olivat tavattoman miellyttäviä rypäletuttavuuksia. Vaikka lajikkeet olisivatkin itsenäisiä, niillä oli kokemukseni mukaan paljon tekemistä keskenään niin rakenteensa kuin aromiensa puolesta. Tiedossa on siis meheviä viiniarvioita syksyn mittaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti