Samaan rypäleiden Refosco-perheeseen kuuluvat Friulin Refosco dal Peduncolo Rosso ja Kroatian Teran. Nämä kukkaset ihastuttivat Leidiä Kroatian Rovinjissa. |
Refosco (ja Teran)
Aloittakaamme Friulin natiivirypäleiden käsittely hivenen
sekavasta mutta ah, niin aromikkaasta Refoscosta. Refoscosta puhuttaessa
puhumme itse asiassa rypälelajikkeiden perheestä, joka on alkujaan kotoisin (ilmeisesti)
Friulista, mutta joka vuosisatojen kuluessa on muuntautunut erilaisiksi Refosco-lajikkeiksi
ja edelleen eri sorttisiksi serkkulajikkeiksi.
Mainittakoon nyt heti, ikään kuin pois alta, että Refoscon
variantteihin lukeutuu Slovenian ja Kroatian viinitarhoille keskeisiä
rypäleitä. Näistä tärkein lajike on Teran, jonka lajikkeen itsenäisyydestä
Refoscoon nähden on ristiriitaista tietoa. Toisaalta sen katsotaan olevan täysin
oma lajikkeensa; toisaalta Terania pidetään synonyyminä Refoscolle. Friulissa
taas Terania viljellään erityisesti Kroatian raja-aluella Friulin Carso DOC
-alueella, jossa Teranilla on oma alaluokituksensa Terrano DOC. Turvallisinta
lieneekin sanoa, että Teran on Refoscon alalajike. Teraniin palaan monet
kerrat, kun pääsen blogittelussa Kroatiaan asti - mutta nyt Friuliin.
Viinimaailman yleisesti hyväksytty tosiasia on, että
vivahteikkaimmat ja laadukkaimmat Refoscot tehdään Friulissa, Colli Orientalin
alueella. Täällä tärkein Refosco-alalajike on punavartinen Refosco dal Peduncolo
Rosso. Lajike vaatii aikaa kypsyäkseen. Mikäli rypäleet poimitaan liian
varhain, riskinä ovat karkeat, ”vihreät” tanniinit. Toisaalta Refoscon kohdalla
sadonkorjuussa ei ole mitään syytä kiirehtiä, koska lajike on varsin
resistentti homeelle.
Perinteisesti Refoscosta on valmistettu harmitonta
pöytäviiniä, tai ainakin nuorena ja marjaisan raikkaana juotavaa viiniä.
Kuitenkin rypäleellä on erityisen napakan hapokkuutensa ja runsaan tanniinisuutensa
vuoksi mahdollisuudet synnyttää myös täyteläisiä, tiiviitä ja
ikääntymiskykyisiä viinejä. Viime vuosina Refosco-viinien laatu onkin
merkittävästi kohentunut. Kylmäkäyttäminen ja uuden tammen tulo Refoscon
kypsytykseen on muuttanut viinin tyyliä kansainväliseen suuntaan.
Friulin Colli Orientalissa osataan ottaa ilo irti Refoscon potentiaalista
ja viehättävästä aromiprofiilista, jolle tyypillisiä ovat metsämarjojen, kuten
karhunvatukoiden, mesimarjojen ja mustikan tuoksut. Lisäksi erilaiset herukkaiset tuoksut ja kevyt
yrttisyys sekä moniulotteinen mausteisuus kuuluvat Refoscon luonteeseen. Etenkin
jälkimaku saattaa muistuttaa mantelia ja suuhun voi jäädä mantelinkuoren aromia
muistuttavaa karvautta. Hienoissa Refoscoissa on kukkaisuutta orvokkien tapaan.
Erityisen elegantiksi Colli Orientalin Refoscot tekee niiden
mineraalisuus, joka antaa viinien intensiiviselle hedelmäisyydelle tyylikästä
särmää.
Itselleni niin Friulin Refosco dal Peduncolo Rosso kuin Kroatian Teran olivat tavattoman miellyttäviä rypäletuttavuuksia. Vaikka lajikkeet olisivatkin itsenäisiä, niillä oli kokemukseni mukaan paljon tekemistä keskenään niin rakenteensa kuin aromiensa puolesta. Tiedossa on siis meheviä viiniarvioita syksyn mittaan!
Itselleni niin Friulin Refosco dal Peduncolo Rosso kuin Kroatian Teran olivat tavattoman miellyttäviä rypäletuttavuuksia. Vaikka lajikkeet olisivatkin itsenäisiä, niillä oli kokemukseni mukaan paljon tekemistä keskenään niin rakenteensa kuin aromiensa puolesta. Tiedossa on siis meheviä viiniarvioita syksyn mittaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti