torstai 8. lokakuuta 2015

Friulin valkoiset rypäleet osa II - Friulano

Friulano, paikalliset rypälelajikkeet, Friuli, Colli Orientali, Collio, Stroppolatini, italialaiset valkoviinit, iltalialaiset viinit, viiniblogi
Federico Stroppolatini näyttää Leidille, että Friulano -tertun yläosassa on "korvat".

Friulano

Jos Ribolla Gialla on suoraviivaisen paikallinen ja muutoinkin selkeä rypäle, on Friulanon ympärillä puolestaan ollut kaikenmoista soppaa. Italialaiset saivat unkarilaisten kanssa aikaan kädenväännön rypäleen nimestä, kun alun perin Friulanoa kutsuttiin Italiassa Tocai Friulanoksi. Euroopan Unioni rajasi 2007 nimen ”Tocai” - sekä kaikki väännökset sanasta - viittaamaan vain Unkarin tuottamaan Tokaji-viiniin. Todettakoon selkeyden vuoksi siis, että Friulano ei siis ole kotoisin Unkarista eikä sillä ei ole mitään tekemistä Tokaji-viinien kanssa. 2007 alkaen italialaisten piti näin ollen luopua vanhasta nimestä ja ryhtyä kutsua rypälettä yksinomaan Friulanoksi. Miten tässä onnistuttiin? No, italialaiset kutsuvat sitä edelleen Tocai Friulanoksi, ja puhekielessä se lyhenee kätevästi, tietenkin, Tocaiksi. Heh.

Vaikka kukaan ei tiedä, mistä Friulano ilmestyi Friuliin - ehkä Venetosta ehkä ei - geneettisesti rypäleen historia on jäljitetty ranskalaiseen Sauvignonesse -lajikkeeseen, joka sittemmin on Ranskasta kokonaan kadonnut. Kolmannelta nimeltään lajike on Sauvignon Vert, joka luonnollisesti saa mielet assosioimaan kohti Sauvignon Blancia ja pohtimaan rypäleiden sukulaisuutta, jollaista ei kuitenkaan ole. Tästä pääsemme soppaan numero kaksi. Kun 1800-luvulla Sauvignon Blancin pistokkaita vietiin Chileen, joukossa oli myös Sauvignon Vertiä ilmeisesti johtuen siitä, että ne kasvoivat rinnatusten viinitarhoissa. Lajikkeiden lehdet ja hauskat, kaksikorvaiset rypäletertut ovat kovin samannäköisiä keskenään, mikä selittää pistokkaiden sekoittumisen. Rypäleiden aromit ovat kuitenkin eri maailmoista, ja tänä päivänä tämäkin soppa on selvinnyt.

Aromiprofiililtaan Friulano muistuttaa periatteessa yllättävän paljon Ribollaa. Kukkaisten sävyjen ja sitruksen johtaessa miellyttävä mantelisuus komppaa taka-alalla. Rakenteeltaan Friulano on kuitenkin erilainen kuin Ribolla - yleensä täyteläinen ja hedelmäinen, alkoholiltaan herkästi korkea ja hapokkuudeltaan keskitasoa. Kokonaisvaikutelma on kukkainen, pyöreä ja pehmeä, kun taas Ribolla tuottaa kepeän elegantteja, korkeahapposia viinejä.

Friulano vaatii viljelijältään tarkkuutta loistaakseen. Runsaaseen satoon altista lajiketta pitää karsia, jotta se tuottaa aromikasta viiniä. Myöskin Friulanon rypäleiden ohutkuorisuus tekee sen haavoittuvaiseksi hometaudeille. Onneksi lajike on kuitenkin varhain kypsyvä, joten homeen riskiä ei tarvitse kauhistella ylenpalttisesti, vaan sadonkorjuuseen päästään käsiksi nopeasti. Toisaalta liian nopea viininviljelijän ei pidä olla - liian varhain poimituissa rypäleissä lajikkeelle tyypilliset aromit eivät ole päässeet kypsymään ja viinistä tulee mitäänsanomatonta. Ylikypsyyteenkään Friulanoa ei pidä päästää - se johtaa hyvin korkeaan alkoholipitoisuuteen, ja viinistä tulee tasapainotonta ja raskasta.

***

Sain maistaa hienoja esimerkkejä Friulanosta Stroppolatinin tilalla, Doglianissa, Friulin Colli Orientalissa. Tässä postauksessa näettekin Stroppolatineilla otetun kuvan Friulano -rypäletertusta, jonka ”korvia” tertun yläosassa fantastinen visiitti-isäntämme Federico Stroppolatini esittelee. Stroppolatineista ja heidän Friulanostaan kerron tulevissa postauksissa. Tervetuloa lukemaan - on hienoa saada viedä teidät Veni Vidi Viinivisiitille friulilaiselle putiikkiviinitilalle, joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen lämpimällä vastaanotollaan ja viinitekotaidollaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti