Valkoiset Friulano-rypäleet kasvavat runsaina heinäkuisessa Colli Orientalissa, Friulissa. |
Hienoja paikallisia rypälelajikkeita
Friuli, tai pidemmin Friuli-Venezia Giulia, tunnetaan
kansainvälisesti parhaiten hienoista valkoviineistään, jotka ovat nousseet viinimaailman
tietoisuuteen 1970-luvulta alkaen. Minut kuitenkin alueelle houkuttivat jo
miltei viimeiset vuodet nousuaan tehneet paikalliset, punaiset rypälelajikkeet
Pignolo, Refosco ja Schiopettino, mutta myös valkoiset Friulano ja Ribolla
Gialla. Nämä erityiset herkkurypäleet lähes tulkoon siirtyivät ajasta
ikuisuuteen kansainvälisten lajikkeiden vallattua Friulin viinikirvan tuhojen
myötä, mutta viinin ystävien riemuksi viinintekijät ovat heränneet perinteisten
lajikkeiden omaperäisyyteen ja alkaneet vaalia niitä uudelleen. Joku voisi
väittää, että Friulin suurimmat viinit ovat edelleen valkoviinejä; minä taas nostaisin
esille paikallisten punaisten lajikkeiden ainutlaatuisen potentiaalin Friulin
uuden tulemisen terävimpänä kärkenä. Lupaan kuitenkin esitellä Friulin
valtaisan rypälekirjon tasapuolisesti tulevissa Friuli-jutuissani ja jätän
teille itsellenne puntaroitavaksi, mitä mieltä lopulta olette niiden
tärkeysjärjestyksestä ja kiinnostavuudesta.
Itäisimmässä Friulissa, Colliossa on pitkä oranssin viinin tekemisen perinne. |
Oranssin viinin sydänmaat
Friulin erityislaatu ei kuitenkaan liittynyt mielikuvissani
ainoastaan paikallisiin rypälelajikkeisiin. Minua veti alueelle magneetin lailla
myös oranssi viini, johon olin saanut jo Kööpenhaminassa maisteluiden tiimoilta
perehtyä. Oranssi viini on valkoviiniä, jonka tavallisesta valkoviinin
valmistustavasta poiketen annetaan olla pitkään, jopa hyvin pitkään,
kontaktissa rypäleiden kuorien kanssa. Näin kuoret antavat viiniin tanniineja,
väri- ja makuaineita vaikuttaen niin viinin väriin (oranssi), aromaattisuuteen
kuin rakenteeseen ja ikääntymispotentiaaliinkin. Oranssin viinin kuningaskunta
Euroopassa on alun perin Friulin ja Slovenian rajalla oleva Collio-Brda.
Halusin palavasti päästä tutustumaan oranssiin ja sen osaajiin paikan päällä -
ja pääsinkin!
Friuli sijaitsee Italian koilliskulmassa (punaisella) Kuva: Wikipedia |
Maantieteellisesti Friuli-Venezia Giulia sijaitsee aivan
Italian koilliskulmassa, ja historiallisesti Venetsian ja Habsburgien vallankahvan
vääntelyn tantereella. Ei siis ole kumma, että viininviljely alueella oli
pitkään lännessä Veneton hengessä punaviineihin painottuvaa ja idässä
valkoviiniperinnettä noudattavaa. Nykyään jäänteitä tästä historiasta voidaan nähdä siten,
että edelleen aivan itäisimmässä osassa Friulia, etenkin Colliossa, Slovenian
rajalla, valkoviinit dominoivat tuotantoa. Colli Orientalin alue pohjoiseen ja
hiukan länteen Colliosta taas profiloituu tänäkin päivänä punaisten lajikkeiden
korkean laadun tuotantoalueeksi.
Friulin laadukkaimmat viinialueet ovat Collio (vaal. vihr.) ja Colli Orientali (oranssi). Grave tuottaa massiivisen volyymin peruskelpoa arkiviiniä (turkoosi). Kuva: Bigger Than Your Head |
Colli Orientalin punaviinit ovat paikoin häikäiseviä ja
Collion parhaat valkoviinit Italian parhaita. Lisäksi niistä suoraan etelään
sijoittuva Isonzo tuottaa erinomaista viiniä, vaikka viinitarhat sijaitsevatkin
pannukakkumaisen matalalla tasangolla. Vaikka minun nähdäkseni Friuli on Italian
viinialueiden salattu helmi, jota ei voi kylliksi rummuttaa, on tunnollisen
viinibloggaajan toki piirrettävä
alueesta totuudellinen kokonaiskuva. Vähintään kaksikolmasosaa Friulin
viinituotannosta on peräisin sen läntisistä osista, eritoten järkälemäisen kokoiselta Friuli Graven DOC
alueelta, jonka tuotannon laatu on hyvän, yksinkertaisen arkiviinin tasoa. Ja vaikka
itäisen Friulin kuivista viineistä löytyy käänteentekeviä yksilöitä, on
Friulilla vain kolme DOCG-luokituksen saamaa viiniä, ja näistä kaksi on jälkiruokaviinejä. Taustalla on makeiden viinien pitkä historiallinen perinne
eurooppalaisten hovien herkkuna. Friulin hienostuneet jälkiruokaviinit
valmistetaan paikallisista lajikkeista Picolit’sta ja Verduzzosta, joista
jälkimmäinen tuottaa parhaimman ilmiasunsa DOCG Ramandolon alueella, Colli
Orientalin itäisessä kupeessa.
***
Tulevissa postauksissa tutustumme Friulin
rypälelajikkeisiin, paikallisiin viineihin ja viinitiloihin. Piipahdamme myös
viehättävässä Cormonsin kylässä, jossa saamme nauttia paikallisesta tuotannosta niin viihtyisässä viinibaarissa kuin miltei Michelin-tähden ravintolassakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti