maanantai 10. elokuuta 2015

Tenute Dettori Renosu Rosso 2013 Romangia IGT, Sardinia, Italy

Dettori, Sardegna, Sardinia, Cannonau, viiniarviot, viiniblogi, Veni Vidi Viini
Dettori Renosu Rosso 2013

Yhteenveto
Arvosana: 4/5 - erittäin hyvä viini
Hinta-laatu: Löytö

Arvio
Kello on 22, ja Celsiuksia yhä pimeydenkin laskeuduttua 30. Istun viinibaari Dolcevitessä, Piazza Paolo VI:llä, Brescian kaupungissa, Lombardiassa, pohjoisessa Italiassa. Tumma, syvä punaviini näyttää lähes mustalta ja on silkkaa teeskentelyä väittää, että saisin väristä oikeasti selvää. Tässä tapauksessa se olisi erityisen jännittävää, koska tuottaja on vannoutunut biodynaamisuudessaan, luomuisuudessaan ja kaikkinaisessa epäinterventionistisuudessaan. Viinissä voisi havaita ehkä sameutta, koska minkäänlaista suodatusta ei kuulu tuottajan ohjelmistoon. Mutta väri jää nyt arvoitukseksi. Olosuhteiden piikkiin.

Mutta tuoksu, oi tuoksu! Tällaista harvemmin olen kokenut. Lasista nousee intensiivinen aromisinfonia. Kirsikkaa ja luumua, parfyymistä kukkaisuutta, suitsuketta. Hedelmäaromit tuntuvat kypsennetyiltä, kuivatuilta, jopa konjakissa säilötyiltä. Lukuisat kehittyneet aromit seuraavat toistaan: seetripuu, tupakka, lakritsi, hartsi, itämaiset mausteet. Joukossa on myös aceto balsamicon vivahde.

Suussa viinin aromaattisuus jatkaa tuoksua noudatellen. Yllätyksekseni viini ei ole täysin kuivaa, vaan se on off-dry. Hyvin täyteläinen viini saa painonsa runsaasta hedelmäisyydestä, ja vaikka se on suutuntumaltaa pehmeää ja pyöreää, antavat kohtalainen hapokkuus ja keskitasoinen tanniinisuus viinille hienon ryhdin. Tanniinit kuivattelevat suuta etenkin lopuksi samalla, kun pitkä kirsikan ja luumun sävyttämä jälkimaku alleviivaa viinin laatua.

Tavattoman hieno ja yllättävä viini, joka vie aromaattisuudellaan mielikuvat Tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Lämmin suositus.

Tiedot
Hinta:
EUR 4/lasi ja EUR 11/pullo viinibaari Dolcevite, Brescia, Italia
EUR 11 nettikauppa Italvinus (toimittaa Suomeen)
Maa ja alue: Italia, Sardinia, Romagna, Sorso-Sennori
Rypäleet: Cannonau, Monica
Alc vol: 13%
Valmistaja: Tenute Dettori
Saatavuus: Ei Alkon valikoimassa

Renosu Rosso ja Brescian Duomo Nuovo
Taustaa
Alessandro Dettori ottaa viinin tekemisen tosissaan, ja saattaa tässä suhteessa olla Sardinian kunnianhimoisimpia viinintekijöitä. Biodynaamisesti ja luomusertifioituna tila on viinintekotavassaan ehdottomasti luonnon prosesseja kunnioittava. Ainoa lisäaine, jota tarvittaessa käytetään on sulfiitti viinin suojaamiseksi. Epäinterventionistisen filosofian ytimessä on terroirin kunnioittaminen ja maan suojaaminen.

Jotta viinit heijastaisivat ainutlaatuista kasvuympäristöään, mitään hiivoja ei lisätä, vaan käyminen tapahtuu spontaanisti luonnon hiivoilla. Entsyymejä tai mitään muutakaan ylimääräistä makuun tai rakenteeseen vaikuttavaa ei tietenkään lisätä. Myöskin tammi nähdään manipulaationa, joka sotkisi viinin ekspressiota. Kypsyminen tapahtuukin sementissä. Myöskään viinitarhassa ei mennä väliin myrkyin, ei vaikka home-epidemia iskisi, vaan annetaan vaikka koko sadon mennä jos niin on ollakseen. Näin kävi vuonna 2008, jolloin koko tila tuotti vain 2000 pulloa viiniä, kun tavallisena vuotena tuotanto on 20000-45000 pulloa. Peräänantamaton filosofia on siis myös käytännössä totta.

Tuotettavat viinit ovat lajikeviinejä, jotka kukainenkin nimetään niiden rypäleiden viinitarhan eli crun mukaan: Dettori Bianco (100% Vermentino); Tuderi, Tenores ja Dettori, jotka ovat kaikki Sardinialle tyypillisestä rypäleestä, Cannonausta valmistettuja lajikeviinejä, Chimbanta (100% Monica), Ottomarzo (100% Pascale) ja Moscadeddu (100% Moscato). Ne rypäleet, jotka eivät Alessandro Dettorin mukaan täytä hänen tiukkoja valintakriteerejään cru-laatuisen viinin tuotantoon käytetään Renosu-viinien valmistamiseen, joita Dettori valmistaa Rossoa ja Biancoa.

Nyt arvioitu Dettori Renosu Rosso on siis, hmm, jämäviini. Itse en tuntenut tuottajaa enkä viinin tarinaa, kun maistoin viiniä, mutta laatu puhui puolestaan jo ensinuuhkaisulla. Sittemmin havaitsin, että myös viinikriitikoilta Renosu Rosso näyttää saavan yli 90 pisteen arvioita vuodesta toiseen. Että semmoinen jämäviini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti