tiistai 4. elokuuta 2015

Cavalleri Pas Dosé Franciacorta 2010 Lombardia, Italia

Franciacorta, Cavalleri, Pas dose, viiniarviot, viiniblogi
Cavalleri Pas Dosé Franciacorta 2010.

Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5 - hyvä viini
Hinta-laatu: kalliinpuoleinen

Arvio
Brescian helteisen päivän pimentyneessä illassa herkullinen Franciacorta -lasillinen hikoilee enkä edes siristämällä voi todeta väristä tai kuplista paljoakaan. Sanottakoon kuitenkin, että väri on kevyt ja suutuntumaltaan kuplat ovat hienojakoisia.

Elegantissa tuoksussa johtavat kukkaisuus ja runsas sitrus. Limen rinnalla on valkoisia kukkia ja häivähdys tuoretta aprikoosia. Hiivan autolyyttisiä aromeja on selkeästi havaittavissa, mutta kovin kompleksinen kuohuva tämä ei kuitenkaan ole.

Suussa elämys on kevyt, erittäin kuiva ja korkean hapokas. Aromaattisuus rakentuu edelleen kukkasista ja sitruksista. Suutuntuma on raikas ja kuplat erinomaisen hienojakoiset. Limen sävyttämä jälkimaku jää elämään keskipitkään. 

Tämä viini on erittäin hyvän ja hyvän viinin rajalla. Ehkä kuitenkin määrittelen sen hyväksi viiniksi, koska vaikka se selkeästi heijastaa rypälettään ja alkuperäänsä, aromien kokonaisuus jää verrattain yksinkertaiseksi.

Tiedot
Hinta:
EUR 6/lasi, EUR 24/pullo viinibaari Dolcevite, Brescia, Lombardia, Italia
EUR 28.55 nettikauppa www.saporedivino.biz (sivut vain italiaksi)
Maa ja alue: Italia, Lombardia, Franciacorta DOCG, Erbusco
Rypäleet: 100% Chardonnay
Alc vol: 12,5%
Valmistaja: Cavalleri
Saatavuus: Ei Alkon valikoimassa.

Cavalleri Pas Dosé sekä Brescian vanha Duomo.
Taustaa
”Italian Champagne”, Franciacorta sijaitsee Lombardiassa, Brescian kaupungin kyljessä, Iseo-järven rannalla. Alueen pullossa käytetty kuohuviini sai lähtölaukauksensa 1960-luvun alussa, kun Berlucchin tilan enologi sai vision shamppanja-metodilla tuotetusta kuohuviinistä. Siihen asti alueella tuotettiin pääasiassa arkista, kuplimatonta curtefranca-punaviiniä. 

Vuonna 1995 Franciacorta sai DOCG-statuksen ja kantaa sitä ylpeästi. Viinit valmistetaan Chardonnaysta, Weiss-ja Spätburgunderista. Hiivasakan päällä kypsymisen täytyy jatkua vähintään 18 kuukautta, mutta vuosikertaviinien kohdalla vähintään 30 kuukautta. Cavallerin Pas Dosé on kypsynyt näin vähintään 42 kuukautta ja se on tanssitettu käsin. 

Pas Dosé on erittäin kuivaa, koska siihen ei ole lisätty sokeria hiivatulpan poiston jälkeen. Tämä vaikuttaa myös viinin kehittymiseen pullossa, koska tavallisesti dosage-vaiheessa lisätty sokeri vuorovaikuttaa pullossa hiivan autolyysistä vapautuneiden proteiinien kanssa tuottaen edelleen paahteista kehittyneisyyttä, mitä prosessia siis pas dosé -tyyppisessä viinissä ei tapahdu. Kenties tästä syystä viinin kompleksisuus ei ollut odottamallani tasolla, mutta ehkä kysymys oli vain pas dosé -tyypillisestä viinistä. Pitänee kartuttaa lisää kokemusta tältä saralta. En vastusta, koska onhan poksauttelu toki miellyttävää aktiviteettia ja Franciacorta maistuvaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti