Cavalleri Pas Dosé Franciacorta 2010. |
Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5 - hyvä viini
Hinta-laatu: kalliinpuoleinen
Arvio
Brescian helteisen päivän pimentyneessä illassa herkullinen
Franciacorta -lasillinen hikoilee enkä edes siristämällä voi todeta väristä tai
kuplista paljoakaan. Sanottakoon kuitenkin, että väri on kevyt ja
suutuntumaltaan kuplat ovat hienojakoisia.
Elegantissa tuoksussa johtavat kukkaisuus ja runsas sitrus.
Limen rinnalla on valkoisia kukkia ja häivähdys tuoretta aprikoosia. Hiivan
autolyyttisiä aromeja on selkeästi havaittavissa, mutta kovin kompleksinen
kuohuva tämä ei kuitenkaan ole.
Suussa elämys on kevyt, erittäin kuiva ja korkean hapokas.
Aromaattisuus rakentuu edelleen kukkasista ja sitruksista. Suutuntuma on raikas ja kuplat erinomaisen
hienojakoiset. Limen sävyttämä jälkimaku jää elämään keskipitkään.
Tämä viini on erittäin hyvän ja hyvän viinin rajalla. Ehkä
kuitenkin määrittelen sen hyväksi viiniksi, koska vaikka se selkeästi heijastaa
rypälettään ja alkuperäänsä, aromien kokonaisuus jää verrattain
yksinkertaiseksi.
Tiedot
Hinta:
EUR 6/lasi, EUR 24/pullo viinibaari Dolcevite, Brescia,
Lombardia, Italia
EUR 28.55 nettikauppa www.saporedivino.biz (sivut vain
italiaksi)
Maa ja alue: Italia, Lombardia, Franciacorta DOCG, Erbusco
Rypäleet: 100% Chardonnay
Alc vol: 12,5%
Valmistaja: Cavalleri
Saatavuus: Ei Alkon valikoimassa.
Cavalleri Pas Dosé sekä Brescian vanha Duomo. |
Taustaa
”Italian Champagne”, Franciacorta sijaitsee Lombardiassa,
Brescian kaupungin kyljessä, Iseo-järven rannalla. Alueen pullossa käytetty
kuohuviini sai lähtölaukauksensa 1960-luvun alussa, kun Berlucchin tilan
enologi sai vision shamppanja-metodilla tuotetusta kuohuviinistä. Siihen asti alueella
tuotettiin pääasiassa arkista, kuplimatonta curtefranca-punaviiniä.
Vuonna 1995
Franciacorta sai DOCG-statuksen ja kantaa sitä ylpeästi. Viinit valmistetaan
Chardonnaysta, Weiss-ja Spätburgunderista. Hiivasakan päällä kypsymisen täytyy
jatkua vähintään 18 kuukautta, mutta vuosikertaviinien kohdalla vähintään 30
kuukautta. Cavallerin Pas Dosé on kypsynyt näin vähintään 42 kuukautta ja se on
tanssitettu käsin.
Pas Dosé on erittäin kuivaa, koska siihen ei ole lisätty
sokeria hiivatulpan poiston jälkeen. Tämä vaikuttaa myös viinin kehittymiseen
pullossa, koska tavallisesti dosage-vaiheessa lisätty sokeri vuorovaikuttaa
pullossa hiivan autolyysistä vapautuneiden proteiinien kanssa tuottaen edelleen paahteista kehittyneisyyttä, mitä prosessia siis pas dosé -tyyppisessä viinissä
ei tapahdu. Kenties tästä syystä viinin kompleksisuus ei ollut odottamallani
tasolla, mutta ehkä kysymys oli vain pas dosé -tyypillisestä viinistä. Pitänee kartuttaa lisää kokemusta tältä saralta. En vastusta,
koska onhan poksauttelu toki miellyttävää aktiviteettia ja Franciacorta maistuvaista!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti