Bussolan Amaronet kypsyvät vähintään kolme vuotta tässä ihastuttavassa kellarissa. |
Amarone syntyy käsityönä
Viininystävältä tuskin on jäänyt huomaamatta, että
Valpolicellan viinien hinnat asettuvat laveaan haarukkaan. Kun eurooppalaisesta
supermarketista voi saada Valpolicellaa parilla eurolla pullo, Amarone maksaa
ostopaikasta riippumatta vähintään useamman kympin. Syynä eivät ole yksinomaan
teollisen ja pientuotannon erilaiset lainalaisuudet eikä Amaronen suosituksi
muodostunut brändi, vaan myös Amaroneen käytetty valtava työpanos.
Kun Valpolicella normale tehdään hekoimman tasoisista, usein
Amaronen tuotannosta poisvalikoituneista ja näin ollen myös edullisimmista rypäleistä,
Amaroneen käytetään vain parhaat rypäleet parhailta kasvupaikoilta. Hienoimmat
viinitarhat sijaitsevat rinteillä, joten köynnösten parissa tehty työ on
tällöin manuaalista. Ja mitä kunnianhimoisempi kasvattaja on kyseessä, sitä
enemmän tarkkuutta ja rakkautta tähän käsityöhön sisältyy.
Tarkkuus onkin Amaronen appassimenton onnistumisen elinehto. Jos mukaan
poimitaan harmaahomeisia, märkiä tai muutoin vaurioituneita rypäleitä, on
seurauksena homekatastrofi kuivatushuoneessa. Siksi on olennaista,
että vain terveitä ja optimaalisen kypsiä rypäleitä poimitaan ja että ne
kannetaan varoen, yhdessä kerroksessa ja litistämättä kuivatushuoneeseen. Vain
ehjät rypäleet kestävät kuivatuksen homehtumatta. Homeen tarkkailu jatkuu koko kuivatuksen ajan, ja sille altistuneet rypäleet karsitaan
joukosta pois. Homekontrollin edistämiseksi monissa Valpolicellan alueen
kuivatushuoneissa käytetään luonnon tuuletuksen ohella koneellista tuuletusta. Jos
jalohometta halutaan aromaattisista syistä suosia, mikä on tavallista Recioton
kohdalla, harvemmin Amaronen, on tärkeää optimoida kosteus suosimaan sen
kehitystä - tietäen että raja tuhoisan harmaahomeen suuntaan ylittyy herkästi.
Kuivatuksen jännitysnäytelmää seuraavat viinin käyttämisen
ja pitkän kypsytyksen haasteet. Pohjoisen Italian talvi ei ole lämmin, etenkään
vuoristossa. Kun kuivatus on ohi, eletään vuoden viileintä aikaa, hiivat ovat
talviunilla eikä fermentaation käynnistyminen ole itsestään selvyys. Tämän
jälkeen viini vaatii useiden vuosien tynnyrikypsytyksen kellarissa, mikä vaatii
tilaa ja tynnyreistä huolehtivaa työvoimaa. Amaronen korkeata hintaa alkaa
ymmärtää, kun ottaa huomioon, että se valmistus on mitä tarkinta, monivaiheista
käsityötä, viiniin kelpaavat vain parhaat rypäleet, ja - verrattuna tavalliseen viiniin - rypäleiden
tuottamasta viinivolyymistä kolmannes menetetään kuivatusprosessin myötä.
Amarone vaatii suurta omistautumista tekijältään, joten tuottajan ajattelutavalla on erityinen merkitys lopputuloksen kannalta. Leidillä ja Mösjööllä oli mitä suurin kunnia saada vierailla yhden kunnianhimoisimmista Amaronen
tekijöistä, Tommaso Bussolan viinitilalla. Tästä vierailusta kerron seuraavassa
postauksessa. Tervetuloa mukaan Veni Vidi Viinivisiitille!
Bussolalle vuosikerta 2009 oli lähes täydellinen. Kyseisen vuosikerran peruslinjan Amarone on upea tuote. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti