Julicher Pinot Noir 2011. |
Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5 – hyvä viini
Hinta-laatu: hiukan kalliin puoleinen
Arvio
Pinot Noirille ominaisessa korkeintaan keskisyvässä,
rubiininpunaisessa värissä on kevyttä tiilen taittoa. Moniulotteisesta tuoksusta
tavoitan ensin kirsikat ja kukkaisuuden, pian niiden rinnalla kypsät ja
kuivatut luumut, ja lopulta kirsikkahilloakin. Uusi tammi antaa viiniin
tuntuvasti ja silti tyylikkäästi vaniljaa. Hetken lasissa levättyään viini
tarjoaa myös kiinnostavia kerroksia kehittyneisyyttä ja maan aromeja: suklaata,
kahvia, nahkaa, jopa tryffeliä. Tuoksussa on siis viitteitä lämpimään ilmastoon
hillomaisten elementtien muodossa, vaikka kukkaisuuskin on vielä
tavoitettavissa.
Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen, hyvin hapokas ja
verrattain alkoholinen. Aromeista korostuvat nyt suklaa, kukat ja maan
elementit. Runsas alkoholi haastaa leveydellään ja painollaan viinin
tasapainon. Rajallinen hedelmäisyys riittää juuri ja juuri vastaamaan
runsaaseen alkoholiin. Kuitenkin
napakka happo huolehtii viinin ryhdistä. Tanniinit ovat kevyet, laadultaan
pyöreät ja silkkiset. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävän aromaattinen.
Kiinnostava, aromeiltaan kompleksinen uuden maailman Pinot
Noir, jonka tasapainosta alkoholi nousee jonkin verran esille.
Julicherin Pinot Noirin keskisyvässä, rubiininpunaisessa värissä on tiilen taittoa. |
Tiedot
Hinta:
EUR 9,90/lasi ja EUR 58/pullo Bar Latva, Helsinki
EUR
199,20/6 pulloa (EUR 33/plo) Alkon tilausvalikoimassa
Maa ja alue: Uusi-Seelanti, Martinborough
Rypäleet: Pinot Noir 100%
Alc vol: 13,5%
Valmistaja: Julicher Estate
Taustaa
Uuden-Seelannin arvostetuimmat Pinot Noirit tulevat
Martinborough’n alueelta, joka sijaitsee pohjoissaaren eteläisessä kärjessä.
Alueen terroir istuu mitä parhaiten juuri Pinot Noirin viljelyyn.
Martinborough’n sorapitoinen maaperä on luonnollisesti vettäläpäisevää ja
kyllin mineraalipitoista. Ilmasto on pitkälti Ranskan Burgundin tapainen:
kasvukausi on pitkä, yöt viileät ja päivät lämpimän kuivia. Pinot Noir on
tavattoman herkkä viljeltävä ja heijastaa kasvuolosuhteitaan brutaalin
rehellisesti. Monien uuden maailman Pinot Noirien haaste on liian suuri
kuumuus. Liian kuuma kasvukausi voi taittaa hienovaraiset hedelmäiset aromit
tyystin hilloisiksi, jolloin nimenomaan aromien hienovaraisesta
hedelmäisyydestä ja kompleksisuudesta arvostetun Pinot Noirin olemuksen ydin
menetetään. Nyt maistettu Julicherin taidonnäyte ei kamppaile tällaisen
ongelman kanssa, vaikka lämmin kasvukausi onkin sen aromiprofiilista mielestäni
aistittavissa.
Pinot Noireistaan arvostetun ja palkitun Julicherin tilan
viinien takana on kotimainen viinintekijä Outi Jakovirta. Hän on saanut akateemisen
viinioppinsa Uudessa Seelannissa ja työskennellyt ennen Julicheria Ranskassa,
Saksassa, Australiassa ja Kaliforniassa. Hänen taitonsa ovat saaneet
tunnustusta viinikilpailuissa – mm. Julicherin Pinor Noir 2010 voitti Sommelier
Wine Awardsin Best in Show -palkinnon Lontoossa viime vuonna. Julicher on pientuottaja, joka toteuttaa viinin viljelynsä
mahdollisimman kestävällä tavalla. Lannoitteet ovat synteettisten sijaan
orgaanisia, ja tuholaisten sekä tautien torjuntaan käytetään luontoperäisiä
valmisteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti