Alberto Voerzio La Serra 2010. |
Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 – huippuviini
Hinta-laatu: hintansa väärtti
Arvio
Nebbiolon pigmentit vaalenevat nopeasti viinin ikääntyessä.
Kuitenkin perinteinen pitkä maseraatio antaa tälle viinille niin runsaasti
väriaineita, että se on edelleen kauttaaltaan läpinäkymättömän syvän
rubiininpunaista. Tuoksu on värin tavoin intensiivinen, suorastaan polvia
notkauttava. Lasista aukeaa kukkataivas! Runsas ruusuisuus on hienovaraisen
vaniljan raamittamaa. Moderni uuden ranskalaisen tammen käyttö ote tuntuu myös
paahteisuutena. Kukkaisuuden rinnalla on laaja kirjo Nebbiololle tyypillistä,
La Morran terroiria heijastavaa aromaattisuutta: tummia kirsikoita, kuivattuja
hedelmiä, yrttisyyttä ja seetriä. Kompleksinen, suorastaan eteerinen bouquet
kutsuu jo maistelemaan.
Tanniinien odottaisi luonnollisesti olevan verrattain tiukat
näin nuoressa Barolossa. Yllättäen kohtaankin varsin miellyttävän suutuntuman,
jossa runsaat ja suun täyttävät tanniinit ovat jo melkoisen pyöreitä ja
Nebbiololle tyypillinen korkea happoisuus tasapainottaa runsasta alkoholisuutta
tyylikkäästi. Vaikka tämä viini onkin selkeästi täyteläistä, kukkien, kirsikoiden
ja seetrin aromit luovat suuhun elegantin keveyden vaikutelman. Napakan
happorakenteen lihaksisuus kannattelee feminiinistä makumaailmaa. Kirsikka
johtaa pitkää, sävykästä jälkimakua, jossa on myös hiven tryffeliä ja tervaa.
Nyt on kyse viinistä, jonka ikääntymispotentiaali on runsaan
hedelmäisyyden, jo nyt kompleksisen aromaattisuuden, ryhdikkään hapokkuuden ja
runsaiden, kypsien rypäleiden tanniinien ansiosta vuosia ja vuosikymmeniä.
Optimaalisen bouquet’n saavuttamiseksi olisi tälle viinille annettava
ainakin 7-8 vuotta lisää aikaa. Mutta jos sinulla on tuli hännän alla, kestät
räväköitäkin tanniineja ja haluat nauttia nopeasti herkku-Baroloa, tämä viini
on jo nyt pieni ihme lasissa.
Konsentroitunut, lihaksikas ja aromeiltaan hienostunut viini
tarvitsee vastaavan aromaattisen mutta jämerän ruokakumppanin seurakseen
illallispöydässä. Piemonten ruokakulttuuri antaa vinkit oikeaan suuntaan:
riistaa, sieniä, ehkä jopa tryffeleitä. Kovat, kypsät juustot toimivat myös.
Ehkä parhaana ideana pidän silti tämän Barolon nauttimista tyyliin vino da
meditazione: sellaisenaan, pikkuhiljaa. Makustellen.
Voimakas, elegantti ja moniulotteinen viini. Pitkä
ikääntymispotentiaali ja erinomainen tasapaino. Lämmin suositus.
Tiedot
Hinta:
DKK 349
(EUR 50) verkkokauppa Piemontevine.dk (kysely ensin meilitse)
DKK 900
ravintola Fiskebaren, Kööpenhamina
Maa ja alue: Italia,
Barolo DOCG, La Morra, cru La Serra
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Alc vol: 14,5%
Valmistaja: AlbertoVoerzio
Saatavuus: Ei Alkon listoilla
Taustaa
Kun metsästät hyvän hinta-laatusuhteen viiniä, on Barolo
aikamoinen haaste. Piemonten Nebbiolo-viinit ovat maailman arvostetuimpien
joukossa, kysyntä on kovaa ja tarjonta vähäistä. Jotain on kuitenkin
tehtävissä. Olennaista laadun suhteen on sivuuttaa negociantit, koska tänä
päivänä pienten palstojen omistajat ovat alkaneet tehdä pääsääntöisesti
Nebbiolo-viininsä itse, eivätkä enää tyydy rypäleiden myymiseen muille. Hinnan
suhteen puolestaan näytät kyntesi, kun raaputat Barolon kimaltavien superstarojen
ja suurten tuottajien brändeiksi muodostuneiden nimien ohitse, pintaa
syvemmälle. Sieltä löydät Alberto Voerzion kaltaisia nuoria, taitavia
viinintekijälupauksia.
Alberton viininteko on saanut vaikutteita Roberto
Voerziolta, Alberton serkulta, joka on yksi Barolon arvostetuimpia
viinintekijöitä. Alberto luomuviljelee Nebbioloa La Morrassa käyttäen
vinifikaatiossaan niin perinteisiä kuin modernejakin tekniikoita. Upeiden,
terroiria persoonallisesti heijastavien Baroloiden takana on erittäin pieneksi
karsittu sato, perinteisen pitkät käyttämisajat kuorikontaktissa, tiukasti
lämpökontrolloitu käyttäminen ja kahden vuoden kypsytys moderniin tyyliin barrique
-tammitynnyreissä. Ranskalaisesta tammesta 25 prosenttia on uutta ja loput 75
prosenttia korkeintaan kolmanteen kertaan käytettyä. Luomumetodit jatkuvat
saumattomasti viinitarhalta kellariin. Kaupallisia hiivoja ei käytetä eikä
entsyymejä tai aktivaattoreita lisätä. Sulfiitteja käytetään minimaalisesti ja
viinit pullotetaan suodattamattomina.
2010 oli poikkeuksellinen vuosikerta Barolossa. Sää oli suosiollinen: kasvukausi oli pitkä, ja syksyllä päivät lämpimiä mutta yöt viileitä. Rypäleet kypsyivät optimaalisen tasaisesti ja saavuttivat hienon aromisen kompleksisuuden. Kyseisenä vuonna oli mahdollista tuottaa hienon happorakenteen ja todella huikean ikääntymispotentiaalin viinejä. Alberto Voerzion La Serra crun Barolo La Morrasta on yksi esimerkki vuosikerran potentiaalista. Se on jo nyt hyvin juotavaa ja tasapainoista, mutta voi ajan mittaan kehittyä todelliseksi helmeksi.
2010 oli poikkeuksellinen vuosikerta Barolossa. Sää oli suosiollinen: kasvukausi oli pitkä, ja syksyllä päivät lämpimiä mutta yöt viileitä. Rypäleet kypsyivät optimaalisen tasaisesti ja saavuttivat hienon aromisen kompleksisuuden. Kyseisenä vuonna oli mahdollista tuottaa hienon happorakenteen ja todella huikean ikääntymispotentiaalin viinejä. Alberto Voerzion La Serra crun Barolo La Morrasta on yksi esimerkki vuosikerran potentiaalista. Se on jo nyt hyvin juotavaa ja tasapainoista, mutta voi ajan mittaan kehittyä todelliseksi helmeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti