Yhä voimassa oleva Barolon cru-kartta Renato Rattin mukaan (1979). Karttaan tästä: italianwinemerchantstore.com |
Barolo-juttusarja jatkuu – missä mennään?
On tullut aika palata jälleen Baroloon. Edellisissä Barolo-jutuissa
olemme perehtyneet kiistoihin modernista ja perinteisestä tekotavasta sekä Nebbiolon luonteeseen rypäleenä. Vaikka
olemme siis jo nilkkoja myöten umplahtaneina Nebbiolo-mäskiin, tämä ei
vielä riitä. On maaperän ja vuosikertojen vuoro. Kerron tässä jutussa
Barolo DOCG:n maaperästä. Yllä oleva kartta auttaa hahmottamaan kerrontaani. (Kuvatekstin linkistä pääsee zoomaamaan, jotta cruiden sijainnit nimet voi nähdä tarkasti.)
Barolo DOCG:n geologiset ala-alueet
Karkeasti ottaen DOCG Barolon alue jakautuu geologisesti
pystysuunnassa kahtia (katkoviiva kartassa). Vasen eli läntinen puolikas kattaa
La Morran, Barolon ja Novellon kunnat, joissa maaperä koostuu pääosin
Tortonian-kaudella muodostuneesta kalkkipitoisesta merkelistä. Oikealla (siis läntisellä) puolella
sijaitsevat puolestaan Castiglione Falletto, Serralunga D’Alba ja Monforte. Täällä maaperä kuuluu helvetian-vyöhykkeeseen ja on koostumukseltaan
hiekkakiveä ja kvartsipitoista hiekkaa. Yhteistä molemmille puoliskoille on
maaperän suhteellisen korkea emäksisyys, joka tasapainottaa oivallisesti
Nebbiolon luonteeseen kuuluvaa runsasta hapokkuutta.
Viinin ymmärtämisen kannalta tämä kahtiajako on
kiinnostava, koska Nebbiolo heijastaa herkästi terroiriaan ja näin olleen synnyttää varsin erilaista viiniä läntisillä alueilla itään verrattuna. La Morran ja
Barolon alueiden kalkkipitoinen merkeli on tiivistä ja hedelmällistä verrattuna
muuhun Baroloon DOCG-alueeseen. Siksi niiden viinit ovat tunnettuja hedelmäisemmästä,
pyöreämmästä, elegantimmasta ja kukkaisemmasta luonteestaan. Barolon hienoimpiin
cruihin lukeutuu Cannubi, ja La Morran puolestaan Brunate, Cerequio, Le Rocche
ja La Serra.
Itäpuolen maaperä on puolestaan karumpaa ja savipitoisempaa.
Sieltä saadaan runsastanniinisia, kiinteärakenteisia viinejä, joissa on
muskelia. Ne vaativat pidemmän ajan kypsyäkseen juotaviksi.
Itäpuolen tarkempi jako osoittaa kuitenkin maaperien
keskinäisen erilaisuuden.
Castiglone Falletto oikeastaan sijoittuu
itä-länsijaon suhteen enemmänkin välimaastoon. Sen maaperä on sekoitus
kumpaakin, mikä heijastuu myös viinien luonteeseen vastaavasti. Castiglionen
alueella on kaikkein suurin määrä cru-alueita, mukaan lukien kuuluisat Bricco Rocche,
Villero, and Monprivato. Sen cruilla on maaperän moninaisuuden vuoksi
potentiaali tuottaa hyvin komplekseja viinejä, joissa on sekä itään viittaavaa
rakennetta että läntistä eleganttia tuoksua.
Monforte D’Alba puolestaan on
tunnettu rustiikkisesta Barolo-tyylistään, tyyppiesimerkkinä Ginestran crun
tanniiniset ja erittäin konsentroituneet viinit. Sen viinit ovat vahvimpia ja
kaikkein ikääntymiskykyisimpiä Baroloita. Tällä alueella sijaitsee myös cru
Bussia jonka viiniä maistelen seuraavassa jutussa. Itäpuolen kolmas kunta,
Serralunga D’Alba on rakenne-Baroloiden koti. Serralungan Barolot ovat kaikkein täyteläisimpiä, runsailla tanniineilla ja huikealla
ikääntymispotentiaalilla ryyditettyjä jumalten nektareja (minun mielestäni). Täältä löytyy cru Gabutti, joka niin ikään on työn
alla seuraavassa maistelujutussa.
Rehellisyyden nimessä on todettava, että maaperän
koostumus vaihtelee
voimakkaastikin kuntien sisällä, palstalta toiselle. Jokainen Barolo DOCG:n cru
on yksilöllinen maaperäsekoitus. Kun vieläpä viinintekijän
tyyli niin tarhassa kuin kellarissa (muistamme Barolo-sodat), paikallinen mikroilmasto, vuosikertojen
sääolosuhteet ja yksittäisen viinitarhan elevaatio ja ilmansuunta vaikuttavat
olennaisesti Nebbiolo-tuotteen ilmiasuun lasissa, ei yksittäisen viinin
luonnetta voi pistää pelkästään itä- tai länsipuolen sijainnin piikkiin. Silti
jako auttanee askeleen eteenpäin Barolon ymmärtämisessä.
***
Seuraavassa jutussa, joka on tämän kertaisen Barolo-juttusarjan viimeinen episodi, kerron vuosikertojen olosuhteiden ja maaperän vaikutuksesta viineihin Barolo-maistelun esimerkkien valossa. Tämähän on luontevaa, koska Nebbiolo on rypäleenä niin kasvupaikan kuin sääolosuhteiden herkkä indikaattori. Pikaisiin näkemisiin, mutta sitä ennen hienoa viikonloppua ja mitä parhaita viinejä kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti