Sroppolatinien viinitilan päärakennus hehkuu roosassa 1800-luvun rappauksessaan. |
Viinitila historiallisella kukkulalla
Oi tätä kauneutta! Stroppolatinien tilan päärakennus hehkuu
roosan sävyissä ja tilan rouvan, Barbara Stroppolatinin, tulipunaiset ruusut ja
pelargoniat kukkivat loisteliaina. Kuumaa päivää viilentää armollinen
tuulenvire, kun katselemme ympäröiviä viinitarhoja. Yksihampainen kissa, Tom, käy toiveikkaasti kurkistamassa, josko vieraille tarjotaan jo
San Danielen kinkkua? Ei vielä Tom, asiat tärkeysjärjestykseen (vaikka Tomille se ensimmäinen järjestyksessä kyllä taitaa olla kinkku)! Ensin
nimittäin puhutaan viinistä.
Rouva Barbaran ruusut - arvaatte kyllä - valloittivat Leidin. |
Ja sieltä saapuukin aurinkoinen isäntämme Federico
Stroppolatini, joka vastaa Stroppolatinien viinintuotannosta yhdessä isänsä ja
pomonsa, il capon, Giuliano
Stroppolatinin kanssa. Viinitilan historia herää eloon silmiemme edessä Federicon
kerronnan myötä. Kukkulalla, jolla nyt takanamme seisoo upea päärakennus
1800-luvun roosassa rappauksessaan, oli vielä 1700-luvun lopussa ainoastaan
näköalatorneja. 1820-luvulla Stroppolatinien sukupuuhun kuuluva Luigi Francesco
Spezzotti osti tilan, minkä jälkeen suvun perinne erinomaisina vierailuisäntinä
on jatkunut aina tähän päivään asti. Ja yhäkin jatkuu - Stroppolatinit pitävät
nimittäin viinitilallaan myös ihastuttavaa B&B:tä, Casali del Picchiota,
jonka tyylikkäät huoneet ovat Rivieran henkeen sisustetut. Jokaisen viinimatkaajan
unelma asumukseksi!
Stroppolatinien B&B Casali del Picchion huoneisiin kiivetään pelargonioiden siivittämänä. |
Historiallisena todisteena suvun kestitystaidoista on
säilynyt maalaus, jonka taiteilija Giuseppe Liusso maalasi kiitoksena vierailtuaan tilan
vieraana pitkään ja hartaasti. Pihapiiri nyt 2015 on hämmästyttävää kyllä,
täysin tunnistettavissa 1850-luvun maalauksesta: pienen valkoisen
viulunsoittajalle rakennetun talon edessä, jalkojemme juuressa, kasvavat ne
samat Friulano ja Merlot-köynnökset, jotka taiteilija maalasi teokseensa.
170-vuotiaina köynnökset ovat yhtä vanhoja kuin tilan viinintekoperinne, ja
jatkavat yhä laadukkaampaa tuotantoa vuosi vuodelta terveinä, sitkaina ja
tuotteliaina. Kauneuden ja perinteiden vaalimiselle modernin tietotaidon
keinoin - niin viininteossa kuin kaikessa muussakin - omistautuneet Stroppolatinit
ovat, totta kai, painaneet maalauksen viinipullojensa etikettiin.
Stroppolatinien etiketissä on 1850-luvulla viinitilasta tehty maalaus. Köynnökset rinteessä ovat yhä samat - ja tuottavia! |
Nykytieto perinteisen viininvalmistuksen palveluksessa
Il capo, Giuliano
ja Udinessa enologiaa ja viininviljelyä yliopistossa opiskeleva poikansa
Federico käyvät jatkuvia keskusteluja siitä, miten modernin osaamisen voisi
parhaiten yhdistää friulilaisia perinteitä vaalivaan, artisaaniseen
viininvalmistukseen. Giuliano Stroppolatini on laadun edelläkävijä, joka päätti
vuonna 1999, että viiniä alettaisiin nyt tuottaa ja myydä kaikille sen sijaan,
että sitä tehtäisiin vian perheelle, kuten siihen asti laita oli ollut.
Viljelysmaita laajennettiin ja paikallisia köynnöksiä, kuten Pignoloa,
istutettiin. Näin siitä huolimatta, että Stroppolatinien viinintuottajaystävä kauhistui: ”Ei, apua, ei Pignoloa - sen rypäleen mehu käy vain kirjoittamiseen,
musteeksi! ”
Mutta Giuliano Stroppolatini ei horjunut, ja tänä päivänä
Federico kiittää isäänsä tämän rohkeista valinnoista. Stroppolatinien Pignolo
on yksi harvoista rypäleen kotiseudulla (ja samalla ylipäätään yhtään missään
maailmassa) tuotetuista 100% Pignolo -lajikeviineistä. Tilan lippulaivaviininä
se on väriaineiltaan runsaan rypälemehunsa armottomasta sotkuisuudesta, viljelynsä vaativuudesta sekä pitkästä kypsytysajastaan
huolimatta kaiken tuon vaivan arvoinen. Mutta arvon viininystävät, Pignolosta
ja muista Stroppolatinien hienoista lajikeviineistä kerron lisää myöhemmin
visiitin osassa II, jolloin menemme Federicon kanssa kellarikierrokselle. Tässä
osassa keskityn Stroppolatinien viinin viljelyn ja valmistuksen filosofiaan.
Upea Stroppolatinin perhe ylävasemmalta: äiti Barbara, isä Giuliano, tytär Marianna ja säteilevä isäntämme Federico. Kuva: Stroppolatini.it |
Nyt Stroppolatinien viinifilosofian ytimessä on hyödyntää
nykypäivän tietotaito perinteisen viininvalmistuksen palveluksessa. Olennaista Stroppolatineille
on, että viini valmistetaan mahdollisimman pitkälle interventioita välttäen.
Näin kukin viini antaa rypälelajikkeelleen äänen ja on Colli Orientalin
ponca-maaperän eoseenisen merkelin mineraalisuuden ja Stroppolatinin
viinitarhojen terroirin heijastus.
Colli Orientalin maaperä "ponca" on eoseenistä merkeliä. |
Käytännössä Stroppolatinien tuotanto on luomua, vaikka
sertifiointiprosessi onkin läpikäymättä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että
viinitarhalla ei käytetä hyönteismyrkkyjä eikä teollisia lannoitteita. Kaikki
kasvinsuojelu on ennakoivaa ja kestäviin periaatteisiin perustuvaa. Federico
korostaa kaiken perustuvan huolellisuuteen ja välittämiseen viinitarhalla: kun
köynnöksiä pitää tarkkaan silmällä, voi ongelmiin puuttua ennen kuin ne ovat
pisteessä, jossa myrkyttäminen olisi välttämätöntä. Kestäviin periaatteisiin
nojautuen Stroppolatinit torjuvat sienitauteja ainoastaan perinteisin rikki- ja
kuparioksidipohjaisin ruiskutuksin ja lannoittavat humuksella, joka syntyy
kasvillisuutta kompostoimalla.
Ainoastaan erittäin vaikean kasvitaudin ilmaantuessa he ovat
joutuneet turvautumaan systeemisiin myrkkyihin. Onneksi viimeisestä tällaisesta
tilanteesta on kuitenkin jo yli viisi vuotta aikaa. Tilan vanhimmat 170 vuotta
vanhat Friulano ja Merlot -köynnökset eivät tarvitse apuja puolustautuakseen,
koska ovat vuosisatojen saatossa lujittaneet immuniteettinsa. Juuri tällaista
kehitystä Federico haluaa kestävän kasvinsuojelun kautta vaalia kaikkien
köynnöstensä kohdalla.
170-vuotias Friulano-köynnös on terve ja tuottava, suorastaan verevä vanhus! |
Viinitarhan koneellinen hoitaminen on kysymys, jonka suhteen
Stroppolatineilla ollaan yhtälailla kriittisiä. Keveitä traktoreita käytetään
köynösten karsimiseen, mutta vasta, kun köynnökset on ensin käsin ripustettu
oikeaan asentoon. Koneiden kohdalla ottaa aina riskin: ne tiivistävät maata painollaan,
aiheuttavat rinteillä kasvavilla tarhoilla herkästi maan eroosiota ja saattavat
helposti vaurioittaa kasveja ohi rymistellessään. Tästä syystä Stroppolatinit
hoitavat köynnöksensä pääsääntöisesti käsin. Eikä Federico haluaisi siirtyä
koneellistettuun sadonkorjuuseenkaan, vaikka voisi: ”Koneet vievät
sadonkorjuusta viinin taian”, hän sanoo, ja kertoo erityisesti nauttivansa
sadonkorjuuajasta, koska se tuo kyläläisten yhteisön viinitarhalle. Sitä paitsi
sitä tärkeintä taitoa, terveiden rypäleiden tarkkaa valintaa ja hellää,
vahingoittamatonta poimintaa ei voisi edes opettaa koneelle. Käsityö on putiikkiviinitilan
laadun tae.
Viinimössä viimeisin teknologia palvelee käsin poimittujen
rypäleiden jatkotyöstämisessä. Pneumaattinen puristin puristaa rypäleet
hellästi rikki niitä survomatta. Näin saadaan Stroppolatinien perinteisen
tyylin pitkiin maseraatioihin juuri sopiva mäski, josta ei vapaudu liikaa
tanniineja, vaan juuri sopivasti. Mitä Stroppolatinien valkoviineihin tulee, he
asettuvat niissäkin rohkeasti alueella perinteisten, muttei enää tyypillisten,
pitkien maseraatioiden kannalle. Friulano-rypäleiden kuorien olla jopa 10
päivää kontaktissa rypälemehun kanssa, jolloin kuorista uuttuu väriä, makua ja tanniinejakin.
Valkoviinit ovatkin rakenteeltaan rotevampia ja täyteläisempiä kuin Friulissa
tällä hetkellä tyypilliset hedelmävetoiset valkoviinit. Stroppolatinin
valkoiset saattavat olla asteen vähemmän hedelmäisiä kuin trendikkäämmät valkoiset,
mutta tarjoavat puolestaan upean kompleksisuuden ja suutuntuman.
Stroppolatinien ensimmäinen versio Friulanosta lepäilee teräksessä 18-20 kuukautta. |
Pitkät maseraatiot niin puna- kuin valkoviininkin kohdalla
auttavat viinin rakennetta mutta myöskin stabiloivat ja suojaavat viiniä niin,
että valmistusprosessissa on tarpeen käyttää suhteellisesti vähemmän
rikkidioksidia (siis sulfiitteja) suojaamaan viiniä pilaantumiselta. Vaikka
maseraatiot ovat pitkiä, fermentaatioissa ei oteta hapettumisen riskiä. Vanhat,
suuret, avoimet tammiastiat ovat väistyneet ja käyttäminen tapahtuu
ruostumattomassa, lämpötilakontrolloidussa teräksessä.
Myös kypsytysajat ovat pitkiä niin valko- kuin
punaviinillekin, ja jopa Stroppolatinien valkoviini kypsyy kellarissa kaksi
vuotta, kun Friulissa on tavallista pullottaa markkinoille edellisen vuoden
vuosikertaa olevia valkoisia. Kiitos pitkän kypsytyksen, viinit eivät tarvitse
kirkastusta, vaan sakka ehtii kaikessa rauhassa laskeutua. Tämä suojaa viinin
maun autenttisuutta.
Ja vielä, ennen kuin lopetan tältä erää, sananen
Stroppolatinien napakkarakenteisista valkoisista. Il Capo on päättänyt nimittäin tehdä eksperimentin, ja nyt
Stroppolatineilla tehdään kahdenlaista Friulanoa. Ensimmäinen versio asustelee
ruostumattomassa teräksessä 18-20 kuukautta ennen pullotusta, kun toinen taas
kypsyy neutraalissa tammessa. Tämän tammikypsytyksen aikana viinin rakenne
pyöristyy kiitos malolaktisen käymisen sekä hallitun happivaikutuksen.
Tuloksena on ihastuttavan täyteläinen ja kermainen - ah mutta nyt huomaankin
eteneväni jo maistelun puolelle!
Ennen kuin näin varkain ajaudun seuraavan postauksen teemaan,
totean vielä Stroppolatinien punaisista, että ne kypsyvät pääsääntöisesti joko
ranskalaisissa tai slavonialaisissa tammi-tonneaux’ssa, jotka ovat aina neutraaleja,
eivät milloinkaan uusia. Ja mainittakoon vielä, että sementtikypsytyksessä on juuri nyt erät Merlot’ta
ja Sauvignon Blancia, mutta nämä ovat uusista, nuorista köynnöksistä tehtyjä
viinejä, eivätkä ole nyt maistettavina. Mainitsenkin sementin vain siksi, että
Stroppolatinien säiliöt olivat niin kauniita, että niistä oli saatava kuva,
jonka näette ohessa.
Federico kertoo ihastuttavien sementtisäiliöiden olevan kamalia kuurattavia. |
Ensi kertaan siis, viininystävät! Silloin maistelemme
leegion Stroppolatinien hienoja viinejä ja hekottelemme Federicon kanssa.
Huvituksen aiheista vähäisin ei ole Tom, joka vainuaa saaliin kuin saaliin.
Federicon sanoin: ”Kissa saapuu, kun kinkku saapuu.” Mutta miksi kissalla on
vain yksi hammas (tai melkein ainoastaan enää yksi hammas) jäljellä? Sekin
selviää ensi kerralla.
***
Koordinaatit
***
Koordinaatit
Azienda Agricola Stroppolatini
Strada di Prepotto, 21
Gagliano
33043 Cividale del Friuli, Italia
stroppolatiniazagri@hotmail.it
casalidelpicchio@virgilio.it
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti