Maquinon Garnacha 2013. |
Yhteenveto
Arvosana: 3/5 – hyvä viini
Hinta-laatu: kalliin puoleinen
Arvio
Rubiininpunaisen ja kirkkaan värin intensiteetti on
keskitasoa. Hyvin fokusoidun tuoksun aromaattisuus on verrattain
yksinkertaista punaisiin, tuoreisiin hedelmiin painottuvaa. Runsaat kirsikat
tuntuvat heti, sitten häivähdys mansikkaa. Neljän kuukauden tynnyrikypsytys antaa viiniin kohtalaisesti vaniljaa. Pippurisuus sävyttää keski-
ja jälkimakua kirsikan ohella. Suutuntuma on keskitäyteläinen, hyvin
hedelmäinen ja pyöreä. Tanniinit ovat määrältään keskitasoa, laadultaan pääosin
kypsiä, olkoonkin että viinin nuoruus on havaittavissa niiden osittaisena karkeutena.
Hapokkuus on myös kohtalaista tasoa. Tasapainon suhteen tällä viinillä on
hiukan tekemistä. Painotus on selkeästi hedelmäisyyden ja alkoholisuuden
suunnassa, joiden viedessä happorakenne uhkaa jäädä vikisemään. Jälkimaku on
keskipitkä, valkopippurivoittoinen ja varsin miellyttävä.
Tämä viini on ihanteellinen grillaukseen. Alkoholisuus leikkaa loistavasti makkaroiden ja grillilihojen rasvaa. Runsaan hedelmäisenä se kestää myös umamipitoisten ruoat,
kuten sienet. Pekonia juustotäytteisten herkkusienten ympärille ja hyvä tulee!
Tiedot
Hinta:
DKK 100 (EUR 13) per lasi viinibaari Antidote, Kööpenhamina
DKK 135 (EUR 18) viinikauppa Smalle Vin, Kööpenhamina
EUR 19.50 verkkokauppa ebuywines.com
Maa ja alue: Espanja, Priorat
Rypäleet: Garnacha (ilmeisesti pääosin), Cabernet Sauvignon,
Mazuela
Valmistaja: Casa Rojo
Alc vol: 14%
Saatavuus: Ei Alkon listoilla.
Taustaa
Maquinon Garnacha on Espanjan korkeimpaan DOCa laatuluokitukseen
kuuluvan viinialueen Prioratin tuote. DOCa luokituksen saaneita alueita on
Espanjassa vain kaksi: Rioja ja Priorat. Prioratissa viini tehdään
pääasiassa Garnachasta (rans. Grenache), joka muussa Espanjassa on nykyään
lähinnä sekoiterypäleen asemassa. Grenache kattaa kyllä valtaisia aloja
Espanjan ja Ranskan viinitarhoista, mutta ohutkuorisena ja hyvin lämpimän
ilmaston vaativana se antaa päärypäleenä vain harvoissa paikoissa väriltään
syviä, rakenteeltaan vahvoja, täyteläisiä viinejä. Yksinkertaisemmat
Garnacha-viinit taas ovat helppoja juoda, hedelmäisiä ja hivenen pippurisia.
Useimmiten Garnachan rooli onkin edustaa viinisekoitteessa omaa yksinkertaisempaa
laatuaan: toimia hedelmäisyyden, mausteisuuden ja alkoholisuuden lisääjänä sekä
tanniinien pehmentäjänä kovempien rypäleiden, kuten Syrahin tai Tempranillon rinnalla.
Casa Rojo on negociant, joka valmistaa natural- ja
luomuviinejä Espanjan merkittävimmiltä viinialueilta. He jättävät pullotuksen
muille keskittyen itse vaikuttamaan rypäleiden kasvatukseen ja viiniytyksen
prosesseihin. Nettisivujensa anti jää kuitenkin sikäli kapeaksi, että tarkempaa
kuvaa Casa Rojon osuudesta käytännön viininviljelyyn ei muodostu. Nyt
arvioidun Garnacha-viinin etiketissä lukee 100% Garnacha (ks. kuva yllä), mutta
viinin teknisessä kuvauksessa mainitaan myös Mazuela ja Cabernet Sauvignon,
joiden prosenttiosuuksia ei kerrota. Tukirypäleitä on siis käytetty pehmeän
Garnachan kaverina tuntemattomassa suhteessa, mutta viini markkinoidaan 100%
Garnachana. Mene ja tiedä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti