Milanon viiniakatemia ja WSET
Paatuneinkin punaviini-intoilija hyötyy taidokkaasti
opetetusta ja loogisesti jäsennetystä viinitiedosta. Siksi ilmoittauduin
Milanon viiniakatemian WSET Level 2 kurssille Roomaan. Ja hyvät ystävät, voin kertoa että se
kannatti. Kurssin opettaja oli kyseisen viinikoulun perustaja, viinijournalisti
Flavio Grassi, jonka sujuvasta, selkeästi artikuloidusta englanninkielisestä
opetuksesta oli suorastaan nautinto ammentaa.
AVMWA – Accademia del Vino Milano Wine Academy opettaa
viinistä englanniksi WSET (Wine & Spirit Education Trust) -ohjelman
mukaisesti tasoilla 1-3 Milanossa, Roomassa ja Genovassa. Level 2 on osaamisen
perustaso, jolla opitaan erittelevä maistelutekniikka ja maailman merkittävimmät
viinialueet sekä niillä viljellyt rypäleet. Oppiminen tapahtuu maistelutaitoja
harjaannuttaen ja viiniarvioita kirjoittaen. Erittelevä viiniarvio
kirjoitettiin joka ikisestä kurssilla maistetusta juomasta, koska juuri tämä
toiminta erottaa viinin maistelemisen juomisesta. Kuten opettajamme Flavio asian
muotoili: ”If you aren’t writing notes, you are drinking wine, not tasting it.”
50 viiniä ja kuusi väkevää
Kurssilla maisteltiin kaikkiaan viisikymmentä eri viiniä, minkä lisäksi kuutta väkevää alkoholijuomaa. Älkää huolestuko – löysin kyllä
hotellille päivien päätteeksi. Kurssilla oli nimittäin pakollista sylkeä. Ja
vaikka shamppanjan sylkeminen tuntui hirveältä tuhlaukselta, tottelin silti. Ehkä
hyvä niin, koska kurssin oppimäärää edes tasolla 2 ei voi pitää vaatimattomana.
Viimeisen kurssipäivän päätteeksi pidettävät kokeet olivat
brittiläisakateemiset monivalintasulkeiset. Eivät helpot. (Kokeet
ovat vielä tätä juttua väsätessäni Lontoon pääkallonpaikalla tarkistettavina,
joten Leidin kohtalo on vielä auki.) Joten vinkkinä: jos menet WSET-kurssille,
niin sylje. Sylje se shamppanjakin. Tarvitset kokeessa jokaisen tiedon murun, joka
cortexille suvaitsee maisteluista tallentua.
Toisen maistelusession päätti Francis Ford Coppolan viinitilan kalifornialainen Zinfandel |
Miten sinne pääsee
Vaikka kyntäisi miten monta tastingia, ja kaupan päälle
lukisi, keskustelisi ja kirjoittaisi viinistä päivät pääksytysten, eivät asiat
järjestyisi aivopoimuihin läheskään niin sukkelaan kuin tällä loistavalla
kurssilla. WSET-kursseja järjestetään eri kielillä ympäri maailmaa. Valitsin
Rooman, koska minua ei lainkaan haitannut olla pastan, keväisten
mansikkaherkkujen ja kaupungin kauneuden saartamana. AVMWA:n etu kouluna on
nauttia erityisesti Flavio Grassin mainiosta, humoristisesta ja selkeästä
opetustavasta. Seuraava tilaisuus mennä AVMWA:n järjestämälle Level 1
-kurssille Milanossa on jo 9. toukokuuta, ja Level 2 -kurssille 30. toukokuuta.
Käy kurkkaamassa lisää tietoa ja kurssiaikatauluja täältä. Suosittelen
lämpimästi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti