sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Viinibaari Bicerin - artisaaniviinien keidas Milanossa


Milano, Viiniblogi, viinimatkat, viinibaarit, parhaat viinibaarit, Bicerin
Milanon Castello Sforzesco on iltavalaistuksessaan dramaattinen näky.

Joskus käy niin, että maailmankaikkeuden palat loksahtavat kohdalleen. Juuri siltä minusta tuntuu, kun istun viinibaari Bicerinissä, Milanossa. Seinän korkuiset ikkunat tekevät korkeasta tilasta ilmavan ja modernin samalla, kun sisustuksen retroisuus tuo tilaan kotoisuutta ja lämpöä. Bicerinin estetiikassa sen kuningatar, viini, on nostettu fokukseen. Kaksi avoimeksi metallirakenteiden varaan rakennettua kerrosta viinipullojen ryöppyä on esillä tutkailtavana ja ihailtavana aterioinnin ja viinin nautiskelun lomassa, koska tämä ihastuttava viinibaari toimii samalla myös viinikauppana.   


Milano, Viiniblogi, viinimatkat, viinibaarit, parhaat viinibaarit, Bicerin
Bicerinin seiniä koristaa viinikaupan kuudensadan tuotteen valikoima.

On uskomatonta, että Bicerin on auennut vain kolme kuukautta sitten, koska jo nyt tunnelma baarissa on kuin se olisi jo pitkään alueellaan vakiintunut käsite. Ehkä taika piileekin siinä, että baarin omistajat, kolmen omistautuneen viininystävän kopla Alberto (kustantaja ja sommelier), Lorenzo (arkkitehti) ja Silvia (kiinteistönvälittäjä) ovat jo vuosia suunnitelleet avaavansa viinibaarin/viinikaupan ja keränneet aarteita sen varalle. Ei, he eivät tarvinneet lisää aktiviteettia elämäänsä, koska jokaisella heistä oli oma kiireinen uransa ennen Biceriniä, mutta niin vain rakkaus viiniin vei mennessään. Alberto, paikan sommelier sanoo, että hän kokee olevansa vapaa-ajalla Bicerinissä työskennellessään: ihmiset tulevat tänne hänen luokseen, hänen olohuoneeseensa. Alberton ei tarvitse käyttää edes sosiaalista mediaa, koska kaikki tulevat tänne kertomaan hänelle viimeisimmät uutiset!

Milano, Viiniblogi, viinimatkat, viinibaarit, parhaat viinibaarit, Bicerin
Alberto isännöi Biceriniä sommelierin taidolla ja viininystävän lämmöllä.

Aiemmin Alberto oli miehensä Lorenzon kanssa arvoviinien keräilijä, mutta viisi vuotta sitten he kyllästyivät vain tujjottelemaan pulloja kellarissaan. He halusivat ryhtyä oikeasti juotavien viinihelmien metsästäjiksi! Siis sellaisten viinien, joita ei ole tarkoitus säilyttää kellarissa ikuisuutta investointeina, vaan jotka ovat juotavia jo nyt niin hintansa kuin kehittyneisyytensä puolesta.  X opiskeli sommelieriksi, ja kun viinivarasto oli kasvanut niin suureksi, että sillä saattoi täyttää kaupan, oli viinibaarin avaamisen aika. Ja, avot, me onnekkaat viininsiemailijat saimme osaksemme Bicerinin.

Ja mikä määrä aarteita tarjolla onkaan! Alberto kävelee edelläni hyllyjä myötäillen ja kertoo tarinoista ihmisistä viinien takana. Bicerinin henki perustuukin tarjolla olevien viinien artisaanisuuteen. Viinien tekijät ovat pieniä tai keskikokoisia tuottajia, jotka tekevät tuotteensa omistautuneesti, persoonansa niihin valaen. Bicerinin valikoimaan kuuluu runsain määrin erikoisuuksia, kuten valikoituja georgialaisia ja slovenialaisia viinejä, mutta myös ranskalaisia käsityöläishelmiä. Ehdottomasti suurin osa viineistä on kuitenkin italialaisia, luonnollisesti! Suurin osa näistä aarteista ei ole löydettävissä ulkomaisilta markkinoilta. Syynä tähän on pelkästään jo se, että tuottajat voivat olla niin pieniä, ettei viiniä riitä vientiin asti. Tai sen vuoksi, että viini tulee italialaisittainkin vähemmän tunnetuilta alueilta. Juuri tämä tekee Bicerinistä viininystävän aarreaitan: tuntemattomat, kohtuuhintaiset aarteet. Mikä onni ja autuus, että saan olla raportoimassa tämän paikan olemassaolosta ensimmäisten joukossa!


Milano, Viiniblogi, viinimatkat, viinibaarit, parhaat viinibaarit, Bicerin



Vietämme Mösjöön kanssa Bicerinissä mitä upeimman viinillisen illan, joka on tavattoman laadukkaan ruokalistan, kerta toisensa jälkeen vivahteikkuudellaan yllättävien viinien ja välittömän isäntäväen ansiota. Syötyämme lukuisia kierroksia modernilla otteella tehtyjä italialaisen keittiön taidonnäytteitä, maistelemme vielä tummaa ”suklaakaviaaria” suorastaan järisyttävän upean 1981 Il Colle Brunello di Montacinon kanssa. Hyvät viininystävät, tähän elämykseen palaan jatkossa, kun kirjoitan teille Bicerinin viineistä arvioita. Siihen asti totean vain: jos olette Milanossa, tietäkää, että sen viinibaarien tähtitaivaalle on syttynyt suoranainen pohjantähti. Se, jonka mukaan viininystävä suunnistaa.


***

Koordinaatit

Bicerin
Via Panfilo Castaldi 27, Milano
M: Porta Venezia
02 84258410
info@bicerinmilano.it

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti