sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Stroppolatini Pignolo 2009, 2010 ja 2011 Friuli, Italia

Stroppolatini, Colli Orientali del Friuli, Casali del Picchio, Pignolo, viiniblogi
Stroppolatinien viinitilan pihapiiri huokuu italialaista kauneudentajua.

Stroppolatini Pignolo ja rypäleen potentiaali

Vaikeista vaikein ja upeista upein. Pignolo on Friulin punaisten lajikkeiden kiistaton kuningas, ja samalla se mahdottoman hankala rypäle, jota tuottajat mielellään välttelevät. Se tuottaa vähän, puolet vähemmän kuin Merlot –köynnökset, se sotkee kellarin intensiivisillä pigmenteillään ja vaatii pitkän ajan kypsyäkseen miellyttäväksi juoda. Olen kirjoittanut Pignolosta jo aiemmin artikkelin rypäleen syvällisemmäksi esittelemiseksi, joten tällä kertaa hyökkäämme suoraan asiaan. Nautimme Federico Stroppolatinin johdolla vertikaalimaisteluna Stroppolatinien hienoa 100% Pignolo lajikeviiniä kolmelta peräkkäiseltä vuosikerralta. Tärkeää tässä maistelussa minulle oli havaita juuri Pignolo-viinin rakenteen ja aromaattisuuden muutos ajan funktiona. Legenda muuttui konkretiaksi, kuten seuraavasta saatte havaita!


Stroppolatini Pignolo 2011

Friulin perinteisiin viinien kypsyttäminen ei oikein ole juurtunut, vaan alueella pääsääntöisesti myydään ja nautitaan viinit nuorina. Tämä on yksi syy viimeisen päälle tehdyn Pignolon yllättävän kapea-alaiseen suosioon alueella. Tuottajien näkökulmasta se on liikaa vaivaa ja aikaa vievä lajike; friulialiset kuluttajat taas ovat tottuneet kiskaisemaan Pignolonsa nuorena ja tanniineiltaan keskenkehittyneenä, tai sitten leikattuna toisella rypäleellä. Federico Stroppolatini lähestyy Pignoloa toisin: rypäleen hienon ominaislaadun esiin tuominen vaatii pitkää kypsytystä ja viinin olevan 100% lajikeviini.  Stroppolatinin 2011 Pignolon saammekin  maistaa tynnyristä, koska pullosta sitä ei vielä löydy. Tällä hetkellä Stroppolatini myy ulos 2010 Pignoloa, koska se vasta se on kyllin kypsynyttä.
Stroppolatinin 2011 Pignolon läpitunkemattoman syvä, tumman rubiininpunainen väri ja hieno aromaattisuus kertovat heti viinin suuruudesta. Nenään nousee hienostunut ja feminiininen tuoksujen kirjo: villejä metsämarjoja, kukkaisuutta ja feminiinistä talkin tai puuterin pehmeyttä. Metsämarjat painottuvat punaisiin, erityisesti esiin nousevat puolukka ja villivadelma, ja marjoja tukee punaisten hedelmien syvempi, jo tummiin hedelmiin taittava luumuinen paino. Tunnen myös pippurista mausteisuutta. Tämä kaikki on aivan ainutlaatuista – en ole milloinkaan kokenut vastaavaa aromaattisuutta minkään muun rypälelajikkeen kohdalla.

Entä sitten suutuntuma. No, se on karhea. Se on aggressiivinen. Tämä Pignolo pistää suun rusinaksi! Kertakaikkiaan pistelevän ja kuivattavan tanniinisena se ei jätä arvailun varaa. Tässä viinissä on sekä happoa että tanniinia vuosikymmeniksi eteenpäin. Toki sen tiivis hedelmäisyys ja hyvin integroitunut alkoholi lupaavat yhtälailla hienoa tulevaa. Ja niitä vuosia ja vuosikymmeniä tämä viini tarvitseekin. Olisi tuhlausta juoda tämä viini nyt, kun sen tanniinit ovat vielä niin tiukat ja aromaattisuus piilossa. Mainittakoon kumminkin, että vaikka aromaattisuuden suhteen 2011 Pignolo on vasta aloittanut kehityksensä, on viinin jälkimaku äärettömän pitkä. Se elää ja asustaa kielenpäällä minuutteja.


Stroppolatini, Colli Orientali del Friuli, Casali del Picchio, Pignolo, viiniblogi
Stroppolatini Pignolo 2010.

Stroppolatini Pignolo 2010

Tämä Pignolo saapuu maisteltavaksemme pullossa. Se on parasta aikaa myynnissä oleva vuosikerta, jonka Stroppolatinit katsovat olevan juuri sopivasti kehittynyttä myytäväksi, mutta joka ehdottomasti hyötyisi pitkästä jatkokypsytyksestä pullossa.

Aivan juuri niin onkin. Nyt tuoksussa on jo enemmän vadelmaisuutta, ja hedelmät tuntuvat intensiivisempinä. Puuterinen kukkaisuus on edelleen yhtälailla tavoitettavissa, mikä minua suuresti ilahduttaa. Ihana tuoksu! Nyt aukeaa jo kehittyneempien aromien kerroksia, kuten seetripuuta ja tupakkaa. Rakenne suussa on edelleen tiukan tanniinin dominoima, mutta vaikutelma on nuorempaan vuosikertaan verrattuna selkeästi pyöreämpi. Edelleen kuitenkin suu kuivuu ja viinin täyteläinen muskeli tärähtää. Ja jälkimaku, oi jälkimaku. Kompleksiset kerrokset jatkavat kielen päällä kehityskulkuaan vadelmasta, puuterin kautta kehittyneempiin tasoihin ikään kuin loputtomasti. Uskomattoman pitkään.

Stroppolatini, Colli Orientali del Friuli, Casali del Picchio, Pignolo, viiniblogi
Stroppolatini Pignolo 2009. Etiketti hikoilee päivän kuumuudessa.


Stroppolatini Pignolo 2009

Tässä viinissä näyttäytyy Pignolon potentiaalin ydin. Nyt intensiivinen väri taittaa jo kevyesti tiilenpunaiseen. Tuoksu on yhä hedelmäisempi ja vadelmaisempi, tyypillisiä puuteria ja kukkia unohtamatta. Federico kertoo Pignolon olevan tavanomaiseen nähden erikoinen aromien kehityskulultaan. Kun hedelmä tavallisesti vähenee viineissä ajan kuluessa, Pignolossa taas vapautuu lisää marjaisia ja hedelmäisiä aromeja samalla, kun tanniinit pyöristyvät. 

Ja todentotta. 2009 vuosikerta on vadelmia, puolukkaa ja vielä kerran vadelmia, samalla kun viinin suutuntuma alkaa olla todella hieno ja integroitunut. Nyt tanniinit ovat enää paikoin nipisteleviä, ja pääosin hyvin miellyttävän pyöreitä napakkuudessaan. Jälkimaku on yhtä hidas kuin tämä viini on luonteeltaan, se ei tunnu lähtevän pois minuuttienkaan kuluttua. Nautin tämän viinin paradoksaalisuudesta: feminiinisestä, tyylikkäästä aromimaailmasta ja toistaalta häpeilemättömän särmikkäästä happorakenteesta. Pignolo on rautaprinsessa! Voisin kuvitella, että kymmenen vuoden päästä tämä viini on eleganttia vadelmaista samettia suussa. Hyvät viininystävät, Pignolo on rypäle, josta tehtyä 100% lajikeviiniä kannattaa maistaa edes kerran elämässään. Ja jos onnistutte saamaan käsiinne Stroppolatini Pignoloa, olette onnekkaita. 


***

Seuraavat blogitekstit omistan voittopuolisesti jouluviinisuosituksille. Tervetuloa siis katsastamaan pöytäänne Leidin herkullisimmat viinivinkit kotimaassa tarjolla olevasta valikoimasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti