Sokkopullo! |
Se on sokkopullo!
Kiitos ystävällisen viinin maahantuojan Vindirektin,
viinibloggaajien remmi saattoi yhdessä toteuttaa sokkomaistamishaasteen.
Salaperäinen viinipullo ilmaantui itse kullekin kysymysmerkillä ryyditetyssä
pakkauspussissa, josta edelleen kaivautui esiin etiketistään vapautettu
anonyymi puteli. Jopa pullon avaamiseen joutui käyttämään assistenttia, jotta
edes korkista ei lisäinformaatiota vahingossa tihkuisi. Wau. Tykkäsin
tavattomasti tästä settingistä, koska sokkomaistaminen jos mikä on kiehtovista
kiehtovin haaste viinin aromeihin hurahtaneelle Leidille.
Ideana on, että postaamme kaikki sokkopullo
blogipostauksemme samanaikaisesti, jotta emme vaikuttaisi toinen toistemme
arvioihin. Ja te, arvon lukijat, saattekin tämän projektin tuloksena lukuisia
objektiivisia arvioita yhdestä ja samasta viinistä, joita on sitten hauska
vertaillen lukea. Jokaisen viininmaistajan aivoapparaatti on subjektiivinen
havainnoissaan, joten arviot poikkeavat eittämättä toisistaan. Ja varmasti
yhteneväisyyksiäkin löytyy, kun ryhmittymä koostuu runsaasti maistamiskokemusta
kartuttaneista henkilöhahmoista. Mutta ennen kaikkea: sokkomaistaminen on
todella haastava laji, ja oikeaan osuminen vaatii tavattomasti
maistamiskokemusta. Joten jos tämä menee nyt aivan puihin niin otan sen
puhtaasti opin kannalta. Varmistelu on tylsää - menköön mieluummin
yksityiskohtaisesti suohon kuin epämääräisesti metsään!
Tavallisesti kerron teille maistamieni viinien taustoista,
valmistusmenetelmistä ja tekijöistä, mutta koska tällä kertaa en yhtään tiedä,
minkä kanssa olen tekemisissä, kirjoitankin arviooni auki tavallisuudesta
poiketen maistamisprosessini etenemisen ja siinä eteen tulleet pohdinnat ja
päättelyketjut. Ja kun muutaman päivän päästä saan tietää, mikä viini oli
kyseessä, postaan sokkopullon identiteetin luonnollisesti tiedoksenne. Jännittävää!
Yhteenveto
4/5 - erittäin hyvä viini
Viinin syvässä, rubiininpunaisessa värissä on aikalailla
sinistä taitetta. Sinisyys ei kuitenkaan ole niin runsasta, että kutsuisin
väriä purppuraiseksi. Asetun rajamaastoon, rubiininpunaisen puolelle. Sinerrys
viittaa nuoreen viiniin. Jo värin syvyys ja sävy sulkevat muutamia merkittäviä
rypäleitä olennaisesti pois - tämä tuskin on Pinot Noir, tämä tuskin on
Nebbiolo.
Tuoksu on intensiteetiltään voimallista keskitasoa, ja
verrattain kompleksinen, olkoonkin että primaari- ja sekundaariaromivetoinen:
tummat hedelmät, kuten runsas tumma kirsikka, karhunvatukka, luumu ja mehuksi
keitetty mustaherukka johtavat tuoksussa. Hedelmien rinnalla kulkevat selkeät
tammen vanilja ja mustapippurinen mausteisuus. Tuoksussa on myös lakritsaa ja
yrttisyyttä, sekä vivahteikkuutta tuovia kehittyneempiä eläimellisiä
elementtejä: nahkaisuutta, eläintä, hiven hikeä, olisiko siellä suorastaan
hikistä satulaa? Aromaattisesti tämä viini olisi mielestäni
kehittymisvaiheessa.
Hedelmävetoisuus, hedelmätuoksujen kypsyys, jopa keitetyn
mehun tuoksu vievät mietteeni uuteen maailmaan, kuten myös tammen rohkea käyttö ja sen makea
mausteisuus (amerikkalainen tammi?). Hyörin
ja pyörin mielikuvissani Etelä-Rankassakin kotvan, mutta sitten totean, että
tammisuus on väärää luonteeltaan.
Pippurinen mausteisuus on muutamille rypälelajikkeille
tyypillinen piirre. Grenachen mausteet ovat kuitenkin valkopippurisia ja
hedelmät punaisia. Shiraz on mausteprofiililtaan mustapippurinen. Cabernet
Sauvignoniin sopisi tuo keitetyn mustaherukan aromi, mutta muutoin viinissä on
kovin vähän CS:lle tyypillisiä piirteitä: hapokasta ja tanniinista kovuutta,
vihreyttä, mentolinomaista yrttiä. Tokihan CS:n ilmiasu vaihtelee
kasvuympäristön mukaan. Ei ole poissuljettua, että kyseessä olisi sekoite,
jossa CS olisi läsnä.
Kielenpäällä viini on runsaan keskitäyteläinen ellei
suorastaan täyteläinen, kuiva, runsaan hedelmäinen ja keskihapokas. Tanniinien
laatu on varsin kypsä ja hienojakoinen, joten arvioin tanniinien määräksi
keskitasoinen plus, mutta niitä saattaa olla myös salakavalan paljon. Suu ei
kuitenkaan jää kuivattelemaan viinin jälkeen kuin kohtalaisesti. Alkoholia
viinissä on määrällisesti paljon (14%
tai enemmän), tai ainakin medium plus (13,5-14%), ja se jää hivenen
polttelemaan. Tässä sekoittavana tekijänä taas on viinin mausteinen luonne,
joka yhtälailla tuntuu viinin jälkimaussa, ja on lopulta vaikea sanoa kuinka
suuri osa poltteesta on alkoholista kuinka paljon taas pippurisesta
rotundone-yhdisteestä. Huolimatta runsaasta alkoholista viini on kuitenkin
hyvässä tasapainossa konsentroituneen hedelmäisyytensä ja kyllin kantavan
happorakenteensa ansiosta. Suussa maun
johtavat aromit ovat tummat hedelmät, nahka, tammi ja pippurinen mausteisuus. Jälkimaku
on reilusti keskipitkä, pippurinen ja karhunvatukkainen.
Kaikki tämä yhteenlaskettuna johtaa minut sanomaan seuraavaa:
1. Uusi maailma (makeasävyinen vaniljainen tammi,
konsentroitunut hedelmä, osin keittyneet tummat marjat ja hedelmät).
2. Ei välttämättä kuitenkaan kuumin mahdollinen uuden maailman
ilmasto, koska tyyli on pippurinen, osin yrttinen eikä läpeensä keittynyt
hedelmältään: esimerkiksi viileämmät Australian osat? Tai Chilen Casablanca tai
San Antonio? Uuden Seelannin Hawkes Bay?
3. Eläin ja maa ovat läsnä. Nahka. Australiassa annetaan
esimerkiksi Barossassa Brettanomycesin tehdä tehtävänsä, minkä seurauksena
Shiraz-viinit voivat suorastaan löyhkätä hikinahalle. Mutta onko eläin kylliksi
eläimellinen tämän ollakseen Barossasta?
4. Shiraz. Tummat hedelmät, pippuri, lakritsi ja nahka.
Täyteläiseen taittuva korkea-alkoholinen rakenne. Olen taipuvainen sanomaan,
että tämä on Shiraz. En usko kuitenkaan, että CS:aa on joukossa, vaikka
herukkaa löytyykin. Suattaap’olla tai suattaap’olla olemattaki.
Koska ihmisen on veikattava jotain sanon: Chilen Shiraz
vuosikertaa 2013. Mutta jätän option Etelä-Australian tai Victorian hiukan
viileämpien ilmastojen Shirazille. Tämä viini on laadukas, hyvin tehty ja sillä
on ikääntymispotentiaalia, olkoonkin että se on nuorekkuudestaan huolimatta valmista
nautittavaksi jo nyt.
Annoin lopuksi Mösjöönkin maistaa viiniä, koska olen kiltti
enkä nihkeä. Kuitenkin maistelin ensin yksin omassa luolassani, kirjoitin
notesini (kuva ohessa) ja tein johtopäätökseni ettei hän päässyt vaikuttamaan
lopputulokseen. Sitten annoin Mösjöön ilmaista itseään. Hänen mielestään ehdottomasti
uuden maailman viini ja hän laittoi kaikki pelimerkkinsä Chilelle. Jännitys
tiivistyy, kohta tiedämme, hyvät ystävät!
Leidin tasting note à la sokkopullo. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti