Vina Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2013. Kuva: Alko. |
Sokea kanakin löytää Syrah’n - eli Sokkopullo paljastuu
Oho, ystävät hyvät. Nyt osui Leidillä Vindirektin Sokkopullon
veikkaus sen verran nappiin, että hän on itsekin siitä vähän pöllämystynyt!
Kertaus on opintojen äiti. Eli ensin yhteenveto siitä, mitä Leidi sanoi
viinistä, ja sitten Sokkopullon toimittaneen Vindirektin paljastus viinin
identiteetistä yhdistettynä Alkon luonnehdintaan. (Leidin tarkemman sokkoanalyysin löydät halutessasi täältä.)
Leidi sanoi (sokkona)
Veikkaus: Chilen Shiraz vuosikertaa 2013.
Perustelut veikkauksen taustalla:
1. Uusi maailma (makeasävyinen vaniljainen tammi,
konsentroitunut hedelmä, osin keittyneet tummat marjat ja hedelmät).
2. Ei välttämättä kuitenkaan kuumin mahdollinen uuden maailman
ilmasto, koska tyyli on pippurinen, osin yrttinen eikä läpeensä keittynyt
hedelmältään: esimerkiksi viileämmät Australian osat? Tai Chilen Casablanca tai
San Antonio? Uuden Seelannin Hawkes Bay?
3. Eläin ja maa ovat läsnä. Nahka. Australiassa annetaan
esimerkiksi Barossassa Brettanomycesin tehdä tehtävänsä, minkä seurauksena
Shiraz-viinit voivat suorastaan löyhkätä hikinahalle. Mutta onko eläin kylliksi
eläimellinen tämän ollakseen Barossasta?
4. Shiraz. Tummat hedelmät, pippuri, lakritsi ja nahka.
Täyteläiseen taittuva korkea-alkoholinen rakenne. Olen taipuvainen sanomaan,
että tämä on Shiraz.
Vindirekt sanoo
Sokkopullo on Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2013.
Alko luonnehtii
Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, boysenmarjainen,
oliivinen, mausteinen, tamminen. Rypäleet poimittiin käsin ja viini kävi
avonaisissa terästankeissa. Viini kypsyi 14 kuukautta tammitynnyreissä ja 4
kuukautta pulloissa. Tuottajan mukaan viini kestää oikein säilytettynä n. 7 vuotta
vuosikerrasta. Hinta 14,48.
Jälkiviisautta
Pelkästään tuurista tässä sokkomaistelussa ei onneksi ollut
kyse. Vaikka en ollut koskaan maistanut aiemmin tätä nimenomaista viiniä,
onnekseni olin saanut WSET3 koulutuksessa oppia Chilen viineihin
intohimoisesti perehtyneeltä Alessadra Fediltä. Oli oikein mukava huomata, että
jotain on tullut opittuakin, ja että sokea kanakin löytää Syrah’n (eli Shiraz’n
kuten rypälettä uudessa maailmassa tavallisemmin kutsutaan)!
Pakko tässä mainita, että Australialaisissa viineissä ei missään nimessä tyypillisesti tavata brettaa - päin vastoin, australialaiset viinintekijäthän suhtautuvat suorastaan hysteerisesti brettaan ja pyrkivät eliminoimaan kaikki mahdollisuudet brettatartuntaan niin tehokkaasti kuin mahdollista.
VastaaPoistaPoikkeuksia toki tähän on, kuten esim. Hill of Grace Shiraz, joka on tullut kuuluisaksi osittain juuri brettaisesta aromimaailmastaan. Yleistä tämä kuitenkaan ei tuolla päin ole; esimerkiksi en muista olenko itse koskaan tavannut ainuttakaan brettaista aussi-Shirazia! Ja olen kyllä elämässäni muutaman Barossa Shirazin ehtinyt kulauttaa. ;)
Tietoa on monenlaista! Itse olen toistuvasti törmännyt juuri Barossan Shiraz'n luonnehdintaan "hikisen satulan" tuoksuisena "positiivisena" Brett-vaikutteisena tyyppiviiniesimerkkinä. Meillä on Otto eri lähteet! Tosi on, että australialainen viiniteollisuus pääsääntöisesti suhtautunee nykyään Brettanomycesiin amerikkalaisten tapaan pitäen Brett-vaikutetta viinissä virheenä - sen sijaan, että olisi kyse tyylistä (kuten vanhassa maailmassa tyypillisimmen ajatellaan). En siis ollenkaan väitä, että Australialaiset Shiraz't olisivat mitenkään yleisesti Brett-vaikutteisia. Vaan sanon, että Australiassa on alueita, joiden tyyliin kyseinen vaikute on kuulunut ja kuuluu siinä määrin yhä, että sitä pidetään alueella merkittävänä tyylinä.
PoistaOli miten oli, Brett on minusta viehättävää pieninä konsentraatioina (tyyli), kun taas se pilaa viinin ollessaan aromikirjossa yliedustettuna (virhe). Brettanomycesiä on eri kantoja, joiden tuottamien yhdisteiden profiili on erilainen eri puolilla Australiaa. Myös rypäle vaikuttaa siihen, millaisena Brett aistitaan viinissä. Hifistelijät voivat halutessaan lukea aiheesta lisää Decanterin Brett-jutusta ja AWRI:n (Australian Wine Research Institute) sivuilta:
http://www.decanter.com/features/the-misunderstood-world-of-brettanomyces-246861/
http://www.awri.com.au/industry_support/winemaking_resources/frequently_asked_questions/brettanomyces-faq/