![]() |
Koeviikon ainoa sightseeing tapahtui hotellin parvekkeelta. |
Ihastuttavia aromeja, raakaa työtä
WSET3 koulutus Milanossa oli viinimaailman metafora:
koulutusryhmämme vietti päivät maistellen mitä kiehtovimpia viinejä ja hautui
muutoin viinikirjallisuuden uumenissa. Kuukausien opiskelu huipentui
loppukokeisiin Milanossa, Milanon viiniakatemiassa. Nyt moni huokailee puolivihreänä kateudesta, mutta ei
hätää, vaikka hauskaa olikin, sitäkin enemmän oli paineita. Opiskelumankelin
tiukkuudesta piti huolen otteeltaan tymäkän akateeminen, kansainvälinen,
Lontoossa päämajaansa pitävä WSET -viinikoulutusorganisaatio (Wine and Spirits
Education Trust). Sokkomaistelukoe jännitti. Teoria koe jännitti. Kokeiden
kylmän viileän lyhyt, brittiläiseen koulutuskultuuriin kuuluva, tarkkaan
rajattu kokeiden aikaraami jännitti. Kysymysten vaikeustaso jännitti. Sanalla
sanoen, ystävät, Leidiä jännitti.
Älkää käsittäkö väärin, Milano oli tietenkin mitä
ihastuttavin. Tuijottelin hartaana muotiluomuksia valtaisissa näyteikkunoissa
ja nautiskelin upeiden sommelierien seurasta (WSET3 kurssin kaikilla muilla
osallistujilla oli sommelierin työ tai koulutus! Kääk!) – mutta vasta koepäivän
jälkeen. Sitä ennen majailin tiukasti viinillisen tiedon ytimessä, joten ainoa
sightseeing tapahtui hotellin parvekkeelta.
Tiedon ytimessä. |
Jo aiemmin totesin viinibloggareiden sokkopullo –haasteen
myötä, että WSET3 koulutus tuotti kuin tuottikin muistijälkiä Leidin
aivokuorelle. Opettajistamme Alessandra Fedi piti erinomaista huolta
erityisosaamisalueensa Chilen (sekä lukuisien muiden maiden) viinien
takomisesta tajuntaamme hauskan kuplivalla ja silti hyvin napakalla otteella. Marina Olwen Fogarty puolestaan puoliksi
brittinä, puoliksi italialaisena tarjosi meille maailmojensa parhaat puolet:
niin selkeästi artikuloitua ja jäsentynyttä oppia yhdistettynä käytännön
viinintekijän tajuun harva opettaja pystyy tarjoilemaan. Ja sitten meillä oli
tietenkin Flavio. Flavio Grassi on Milanon Viiniakatemian johtaja, milanolaisen
kultivoitunut herrasmies, joka on kuitenkin viettänyt suuren osan elämästään
anglosaksisessa kulttuuriympäristössä. Tuloksena on hupaisan hauska persoona,
joka opettaa vaikeita viini konsepteja selkeimmällä otteella, minkä olen
elämässäni kohdannut. Ja olen kohdannut lukuisia opettajia. Leidillä on
takanaan kilometrejä. Opiskelua.
Siitäpä ryhdytään. |
Maistelimme WSET3 koulutuksessa yhteensä karkeasti noin 100
näytettä, minkä lisäksi opiskelua itsenäisesti sekä luennoilla kertyi satoja
tunteja (ainakin allekirjoittaneelle). Kävimme läpi maailman keskeiset
viinialueet ja jokusen harvinaisemmankin viinimaan (Uruguay, Canada), sekä
keskeiset vahvatakin alkoholijuomat. Koulutuksen ote oli kokonaisvaltaisesti
viinin maailman kattava ja vaatimustaso jo varsin edistynyt. Perehdyimme muun
muassa viinin viljelyyn, valmistukseen, rypälelajikkeisiin, viinin laadun ja
tyylin määrittäjiin, aromeihin ja kaikkein tärkeimpänä systemaattiseen
maistelutekniikkaan, joka tarjoaa maistelijalle edellytykset arvioida viini
johdonmukaisesti. Siitä tiedosta, millainen on viinin väri, tuoksu, rakenne ja
maku suussa, voidaan vetää johtopäätöksiä viinin laadusta, identiteetistä,
kehittymispotentiaalista ja hintaluokasta. Varsinkin tätä taitoa halusin
kehittää ryhtyessäni tahkoamaan WSET3:sta, ja ilokseni voin todeta, että tämän
taidon sain hanskaan tavalla, johon olen varsin tyytyväinen. Uskallan sen sanoa
nyt, kun kokeiden tulokset ovat tulleet! Se on kuulkaas kiitettävä arvosana
(”pass with distinction”), joka bläjähti niin sokkomaistelusta kuin
teoriastakin. Ja aivan kamalasti jännitti. Nyt voi taas hengittää! Taidankin
tästä siirtyä hengittämään hiukan shampanjan tuoksua juhlan kunniaksi. Cin cin
ja mainiota alkanutta vuotta, hyvät ystävät!
Laseja huuhdottiin ja kuivattiin, ja huuhdottiin ja kuivattiin. |
Very interesting read!
VastaaPoistaThank you for your kind feedback! I'm glad that you enjoyed the blog article.
Poista